Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 156Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów
Cztery Fajery
Pomarańczowe curry z kurczaka 160To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Cztery Fajery
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 134Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs. Mimo, iż na
Cztery Fajery
Sałatka jerozolimska z granatem 146Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan
Cztery Fajery
Sałatka z cukinii i koziego sera 171Szybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka
Cztery Fajery
Kalafior marynowany w curry 161Tegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto Nie
Cztery Fajery
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 163Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą
Cztery Fajery
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 156Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów
Cztery Fajery
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 147Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub
Cztery Fajery
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 138Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje
Cztery Fajery
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 130Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery Fajery
Chroń jedzenie i oszczędzaj 170Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery Fajery
Kurczak z sezamem czyli tanie danie 127Dziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem
Cztery Fajery
Sos mięsny do makaronu 157Przepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną
Cztery Fajery
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 184Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Cztery Fajery
Zróbmy sobie.... masło 131Takie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty
Cztery Fajery
Mini serniczki na zimno z serków waniliowych 161Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Cztery Fajery
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 154Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach
Cztery Fajery
Ciastko managera.... czyli włoski deser 154Tyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook, włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie
Cztery Fajery
Idealne ciasto na pizzę 151Dobre ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen
Cztery Fajery
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 163Ten hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze
Cztery Fajery
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 171Część z naszych sprzętów kuchennych ma już swoje lata i coraz częściej odmawiają współpracy. Kiedy podliczyliśmy wydatki na zakup niezbędnego dla nas AGD, doszliśmy do wniosku
Cztery Fajery
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 161Wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery Fajery
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 159Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować
Cztery Fajery
Maślane ciasteczka z syropem klonowym 155Za oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym
Cztery Fajery
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 166Tym razem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest
Cztery Fajery
Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki 151Kluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity. Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do
Cztery Fajery
Torcik bezowy z bitą śmietaną 169Po upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze
Cztery Fajery
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 130Dziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón. Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w
Cztery Fajery
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 191Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Cztery Fajery
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 156Chałka z kruszonką lub makiem, słodka, puszysta, pachnąca wanilią. Najlepsza na weekendowe śniadanie, zwłaszcza z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem ( tutaj przepis na domowe masło ). Można ją
Cztery Fajery
Firma Tupperware ponownie wprowadza swoje słynne produkty w przebojowym zestawie prezentowym 180Rozdrabniacz Plus i Shaker Plus 350 ml marki Tupperware sprzedawane oddzielnie od dawna należą do najbardziej popularnych i udanych produktów firmy. Od niedawna wprowadzone na rynek
Cztery Fajery
Tarta z kremem matcha i figami 159Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego
Cztery Fajery
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 206Na dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery Fajery
Placki ziemniaczane 153Po raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków
Cztery Fajery
Barazek - sezamowe ciasteczka 161Barazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego
Cztery Fajery
Kopytka - pomysł na tani obiad 149Tradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami
Cztery Fajery
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem 146Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty
Cztery Fajery
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 157Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek
Cztery Fajery
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 135Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To
Cztery Fajery
Krem z dyni z mlekiem kokosowym 181Krem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Cztery Fajery
Pasta warzywna dla dzieci 140Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Cztery Fajery
Makaron łączy ludzi... 183Światowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i
Cztery Fajery
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 154Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Cztery Fajery
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 139Pikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Cztery Fajery
Proste czerwone curry z kurczaka 261Proste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Cztery Fajery
Wybieramy ekspres do kawy 133Wybieramy ekspres do kawy i.... okazuje się, że nie jest to zadanie takie proste, jak nam się wydawało. Ilość marek i dostępnych modeli jest ogromna, a
Cztery Fajery
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 159Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery Fajery
Domowy syrop z czosnku 153Domowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku
Cztery Fajery
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 153Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 191Do świąt pozostał już zaledwie miesiąc i jest to czas, kiedy w naszej kuchni dużo się dzieje. Dużo więcej niż zazwyczaj. Wypróbowywanie nowych przepisów na
Cztery Fajery
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 168Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Cztery Fajery
Parzenie herbaty czarnej i ziół 151Parzenie herbaty czarnej i ziół - wydawałoby się prosta czynność, którą wykonywaliśmy setki razy nie powinna nastręczać trudności. W końcu herbata to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów
Cztery Fajery
Kulinarne prezenty na Święta 2017 134Kulinarne prezenty na święta 2017 to druga edycja zapoczątkowanej w ubiegłym roku akcji, której celem jest wspólne szukanie inspiracji na gwiazdkowe upominki. Do Świąt już coraz
Cztery Fajery
Topinambur wraca do łask 166Topinambur wraca do łask i coraz częściej gości na polskich stołach. Od setek lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne, kiedyś traktowany był głównie jako jedzenie dla
Cztery Fajery
Soki naturalne 108Dziś nie będzie przepisu. Będzie za to ogromna prośba do czytelników bloga. Poszukuję sprawdzonego producenta soków owocowych lub warzywnych, mogą być też soki z tzw. super
Cztery Fajery
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 181Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie
Cztery Fajery
Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna - Monika Śmigielska 170"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić
Cztery Fajery
Blogerzy kulinarni polecają blogerów kulinarnych 144Niedawno na blogu jasonhunt.pl ukazał się kolejny ranking najbardziej wpływowych polskich blogerów. Znalazły się w nim także blogi kulinarne, choć nieliczne to jednak cieszy fakt, że
Cztery Fajery
Fińskie wigilijne smakołyki 156Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na
Cztery Fajery
Bezy migdałowe 166Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery Fajery
Chowder kukurydziany 241Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Cztery Fajery
Do czego można wykorzystać wolnowar? 180Do czego można wykorzystać wolnowary #Crock-Pot oprócz przygotowywania doskonałych mięs, gulaszy i zup? Świetnie pokazał to film opublikowany na kanale Bed Bath & Beyond
Cztery Fajery
Kiedy zioła mogą być niebezpieczne 145Kiedy zioła mogą być niebezpieczne? Niemal zawsze, jeśli stosujemy je nieświadomie. Autorką poniższego artykułu jest Agata, autorka bloga Wegedroga absolwentka studiów podyplomowych na Uniwersytecie Rolniczym
Cztery Fajery
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru 202Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego
Cztery Fajery
Zupa bieda 206Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w
Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 184Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale
Cztery Fajery
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 192Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Cztery Fajery
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 192Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Cztery Fajery
Tarta normandzka z jabłkami 184Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale
Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 172Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery Fajery
Muffinki z czekoladą 175Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 171Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Cztery Fajery
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 187Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 208Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery Fajery
Wołowina z grilla 210Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 190Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 206Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 251Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 192Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajery
Pierogi z botwinką 266bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc użyłam obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardzo smaczne! Polecam składniki (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku(...)paprykową przygotowanie ciasto Przygotować ciasto z połowy porcji lub podwoić ilość farszu. Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić
Stare Gary
Pierogi z dynią i soczewicą 219oleju, dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka.Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. Ciasto na pierogi: Do misy z robota(...)wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie zlepić. Pierogi
Ala piecze i gotuje
Uszka do barszczu 248przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki ciasto na pierogi 150 g mąki 1 jajko szczypta soli 1/4 szklanki letniej wody łyżka oliwy farsz (na ok 48 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów(...)mała cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto mąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić
Stare Gary
Pierogi babci Kazi – ruskie z miętą 198dzisiaj bardzo chciałam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Jedząc, zamknęłam oczy i był to smak jak z mojego rodzinnego domu Jeśli macie na tyle odwagi – spróbujcie Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szkl. mąki ok 1,5 szkl ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką wykroić(...)krążek nakładam masę serową wykonaną z połączenia powyższych składników, zamykam na pół a później robię specjalne fale, których także nauczyła mnie babcia. Tu jest pokazane jak robię takie wykończenie pierogów 3:08 minuta filmu. To jest film z wykonania pierogów ruskich, ale liczy się technika falbanki pierogowej według babci Kazi Podaję pierogi z cebulką zeszkloną
MojaQchnia.pl
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 202zaczynamy nucić kolędy. Jeszcze chwila a będziemy mogli degustować nasze świąteczne pierogi. Dopełnieniem tych cudownych chwil jest szklaneczka schłodzonej Coca-Coli. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty(...)oraz pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki
kuron.com.pl
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 237zaczynamy nucić kolędy. Jeszcze chwila a będziemy mogli degustować nasze świąteczne pierogi. Dopełnieniem tych cudownych chwil jest szklaneczka schłodzonej Coca-Coli. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty(...)oraz pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki
kuron.com.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 197twarogiem Ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 100 g słoniny Farsz: 100 g kaszy gryczanej 200 g półtłustego twarogu 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Ciasto Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki(...)solą oraz pieprzem do smaku. Lepienie pierogów Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtny okrąg o średnicy ok. 6 cm. (Okręgi możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką. Pierogi
Food Square
Pierogi z truskawkami, różą i migdałami 260lubi truskawek? Pierogi z truskawkami zawsze sa doskonałym pomysłem na letni obiad. Najlepsze są takie które mają cieńkie i smaczne ciasto. Ten przepis to tajemnica sukcesu pierogów mojej teściowej. Ciasto jest miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi migdałami. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody 2jajka M ¼ łyżeczki soli Nadzienie: truskawki(...)rumienimy na suchej patelni. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na około 15 minut przykryte czystą ściereczką. Cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego warto umieścić
Pyry na Gaz
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 209trio doskonałe. Musiałam się nieźle namęczyć by farsz trafił do pierogów ponieważ za często zaglądałam do patelni z łyżką ;) Zatem, jeśli macie jeszcze trochę dyni - gorąco Wam polecam te pierożki :) A przepis znalazłam w książce kucharskiej Świata Kobiety, tom 25. Składniki na 4 porcje Na ciasto: 40 dag mąki (ja dałam 20 dag mąki pszennej i 20 dag mąki(...)czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można polać je np. śmietaną lub zrumienioną cebulką. A teraz pora na bardzo miłą
My simple kitchen
Pierogi z suszonymi pomidorami podane z sosem grzybowym 192przygotować: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól i masło - zalać bardzo gorącą wodą. Najpierw mieszać łyżką następnie wyrabiać w rękach. Następnie podzielić ciasto na dwie części jedną włożyć do miski i przykryć ścierką, drugą bardzo cienko rozwałkować. Aby ciasto nie było zbyt twarde należy ograniczać mąkę, tą którą podsypujemy ciasto aby nie przywierało do blatu. W rozwałkowanym cieście(...)wyparuje, dodajemy pieprz. Zagęszczamy mąką. Na wykrojone koła, nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy. Ważne aby ciasto było cienkie - smakuje wtedy zupełnie inaczej. W osolonej wodzie z łyżeczką oliwy gotujemy do 3 minut (jeśli ciasto jest rzeczywiście cienkie) Pierogi układamy na sosie grzybowym. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQ
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 164foremek o nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia
Leśny Zakątek
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 185foremek o nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia
Leśny Zakątek
Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 219długo się przygotowują. Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego wyrobiłam i między dwoma krążkami kapustę skleiłam. Jajkiem posmarowałam, kminkiem posypałam, do piekarnika wsadziłam i już ich smakiem, zapachem się cieszyłam(...)która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu. Dodajemy posiekany szczypiorek i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy sól, jogurt, stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy jak na pierogi (grubość ok.3 mm), wykrawamy krążki za pomocą szerokiej szklanki (moja miała średnicę 9 cm). Na środku
Moniki Smakołyki