limonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory obrać ze skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać. Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać(...)ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów
królestwo garówznam osoby, która nie lubiłaby pierogów ruskich. Niby nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam, że wymagało dużo pracy. Podziwiam od zawsze kobiety, które potrafią lepić ogromne ilości pierogów w ekspresowym tempie. Mi póki co idzie to wolno, ale obiecuję, że będę nad tym pracować. Dużo czasu zajęło mi dojście do farszu, który będzie mi smakował i oczywiście(...)mojemu P. Dzisiaj przedstawiam Wam najbardziej tradycyjną wersję pierogów, ale może macie jakiś pomysł z czym chcielibyście je u mnie zobaczyć? Zawsze staram się robić nadmiar tych pierogów, żeby później można było je odsmażyć. Ale niestety nie udało mi się sfotografować odsmażonych, co znaczy, że smakowały Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki; - 1 żółtko; - łyżeczka oleju; - sól
dom-agi.plmoim stole najczęściej goszczą pierogi z mięsem. Ostatnio pokusiłam się aby zrobić pierogi ruskie. Nie do końca byłam pewna czy moje maluchy skosztują ruskich pierogów, ale tak im zasmakowały, że nawet jedli je zimne. Składniki: ciasto: 250g mąki pół szklanki gorącej wody(...)soli, dodajemy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Początkowo mieszamy widelcem aby nie poparzyć się a następnie składniki łączymy dłońmi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Trzeci etap to lepienie pierogów: Ciasto wałkujemy cienko. wykrawamy n. szklanką kółka i nakładamy na środek farszu. Im więcej tym lepiej. Pierogi sklejamy. Ja dodatkowo sklejone miejsce pieroga dociskam małym widelcem. Oprócz
Amatorka kuchennaUkrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g- 1 marchewka- 100g suszonych grzybów- 500g pieczarek brunatnych- sól- czarny pieprz mielony- 2 łyżeczki nasion(...)ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu, lepimy pierogi. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili
mojewypiekiinietylkoPrzyznaję się bez bicia, że miałam do tej pory swoje ulubione ciasto na pierogi, a nawet dwa. Nie mogłam się zdecydować, które jest smaczniejsze i do pierogów z mięsem i ruskich używałam ciasta na maślance klik , a do owocowych i z serem, na słodko robiłam ciasto z przepisu od mojej siostry klik . Jakiś czas temu przez przypadek natknęłam(...)Ciasto jest elastyczne, mięciutkie, świetnie się rozwałkowuje ( dosłownie z odrobiną mąki na podsypanie ). Zlepianie pierogów jest naprawdę przyjemnością, a podczas gotowania żaden pieróg mi się nie rozpadł. OD TEJ PORY MOJE ULUBIONE CIASTO NA PIEROGI ( przepraszam siostra :)) CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA /wychodzi ok 80-90 szt 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody
Pieguskowa Kuchniatematykę bloga. Pani Domowa - sprząta, gotuje i bawi się z dziećmi. Przepis będzie na pierogi - najlepszy na świecie jaki znalazłam kiedyś w sieci. Dzięki niemu polubiłam robienie pierogów. Nie powiem ale wałkowanie nie zawsze miękkiego ciasta, wykrawanie, lepienie pierożków, które nie zawsze chcą się połączyć nie jest w cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu(...)gorącej wody i robota kuchennego. Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę. Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej
Pani domowamojej Mamy są najlepsze na świecie! I chyba każdy tak powie o wyrobach kuchennych swoich Mam - w końcu kto gotuje lepiej niż one same :) Podczas ostatnio przygotowywanych przez Mamę pierogów postanowiłam przyrządzić swoje, bardziej inne, ale nadal pierogi. Są w pełni bezglutenowe i wegańskie. Co prawda ciasto trochę sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski(...)bardzo się klei. Wyrobione ciasto pozostaw do ostygnięcia, gdyż ciepłe będzie sprawiać trudności podczas lepienia. Ciasto rozwałkuj na grubszy placek i za pomocą szklanki wycinaj koła. PIEROGI: Do dużego garnka wlej wodę (1/2 objętości garnka) i zagotuj. Do każdego wyciętego z ciasta koła nakładaj po łyżeczce farszu i zawijaj tworząc pierogi. Co chwilę obsypuj
Zdrowie na języku :Ppokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy i wykrawaj z niego kółka, używając szklanki lub obręczy do formowania potraw. Z pozostałego ciasta ugnieć kulę, rozwałkuj i wykrój dodatkowe pierogi. Nałóż na nie małe porcje farszu, zlep dokładnie palcami brzegi pierogów i dociśnij widelcem. Gotowe pierogi gotuj przez około 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Kiedy wypłyną(...)cytryny, curry i kurkumę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Zagotuj. Na talerz wylej sos, tak, aby zakrył cały talerz. Ułóż usmażone borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZnane i lubiane pierogi ruskie dość często goszczą na naszym stole. Jak wiadomo przy pierogach jest sporo pracy: wyrabianie ciasta, przygotowanie farszu, potem lepienie i gotowanie… Wychodzę więc z założenia, że lepiej zrobić ich więcej za jednym zamachem, niż się rozdrabniać ;) Wówczas część pierogów przeznaczam do bieżącego spożycia, a resztę mrożę, do czego również i Was zachęcam(...)oraz podsmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałujemy pieprzu!). Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie. Szklanką lub foremką do lepienia pierogów wykrawamy kółka. Na każde nakładamy nadzienie, a brzegi dokładnie sklejamy (ja posłużyłam się foremką do lepienia pierogów). Zaklejone pierogi odkładamy na posypany mąką blat i przykrywamy ściereczką
MyCookBook.plsoli. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko wałkujemy (pozostałe ponownie przykrywamy ściereczką lub przechowujemy w woreczku) i foremką lub szklanką wycinamy kółka. Na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Odkładamy i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Sposób podania – do wyboru(...)wersji bardziej treściwej – z przesmażonym boczkiem i cebulką, albo jeszcze inaczej – w rosole. Do rosołu robimy oczywiście mniejsze pierożki, pozostałe – większe. Z powyższych proporcji zrobiłam ok. 180 pierogów – różnych wielkością i kształtem. Kilka słów o cieście na pierogi, bo naprawdę warte jest wspomnienia. Z tego przepisu robię już nie po raz pierwszy. Poprzednie na blogu były
mojewypiekiinietylkoPierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół. Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula, garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka(...)Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką. Pierogi: Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać na środek ciasta farsz i zlepiać pierogi. Zagotować wodę, którą należy posolić i dodać odrobinę oleju. Do gotującej się wody wrzucać
W kuchni u MonikiWczoraj na obiad znów postanowiłam dogodzić mężusiowi i nalepiłam całą michę pierogów. Tym razem były to pierogi z mięskiem, kapustą kiszoną i grzybami. Uwielbiam te pierogi na równi z ruskimi! Nie dość, że są pyszne, to wspaniale się je lepi. Ciasto swą cudowną miękkością spowija mięsne kulki farszu, który w trakcie lepienia jest zbity, nie kruszy(...)Jeśli zostanie nam trochę farszu to polecam przygotować krokiety z mięsem, kapustą i grzybami , a jeśli zostanie nam część ciasta to proponuję zrobić na deser pyszne pierogi z truskawkami . Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego
Rozpustne gotowanieciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej(...)kawałek ciasta na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o ś7-8 cm. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składacćciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów pierogi partiami wkładać na wrzącą, osolną wodę. Zamieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierogi ruskie - moje ulubione, dzisiaj "na bogato". Pierogi ruskie mogą stać się wykwintnym i wyjątkowym daniem za sprawą jednego tylko składnika. Czarna z wyglądu mało ciekawa grudka - trufla - najprostszemu daniu nada walor wyjątkowości. Moje najulubieńsze z pierogów dzisiaj w nowej, jakże wykwintnej odsłonie. Trufle zakupiłam już jakiś czas temu i nie za bardzo miałam pomysł(...)nimi począć, w końcu nie jest to składnik stosowany w codziennej kuchni. Kukbuk podsunął mi pomysł na wykorzystanie truflowego rarytasu. Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula 20 g trufli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powiecie na karpia w niecodziennym wydaniu ? Tym razem karp trafił do pierogów i był głównym składnikiem farszu. Pierogi takie przygotowywałam już ponad rok temu na warsztatach z Fit&Easy, a twórcą przepisu jest Jan Kuroń. Wzmianka o warsztatach pojawiła się wówczas na blogu, poczytać o nich można tutaj. Wówczas zachwyciłam się tymi pierogami i obiecałam sobie(...)kiedyś je zrobię. To kiedyś, jest teraz ! Myślę, że pierogi takie to ciekawa propozycja na danie świąteczne. Tym razem pierogi nie z kapustą, nie z grzybami, a z karpiem. Farsz z karpia przełamany jest słodyczą żurawiny i aromatem rozmarynu. Propozycja dla prawdziwych smakoszy, a wykona je każdy amator zmagań kulinarnych. To co, robicie ? Składniki: ( na około 25 sztuk
kolorowotorcikowo