gory dnem miska i pozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna sciereczka, a jedna wywalkowac dosc cienko, wycinac pierogi. Nadziewac dowolnym nadzieniem. Powtorzyc z pozostalym ciastem
w mojej kuchniDziś jest Dzień Dziecka. Chciałam zaproponować jakiś deser, coś słodkiego dla małych łapek, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że pierogi z truskawkami, które pochwalił nawet mój mąż (raz - że na słodko, dwa - ciasto wymyślne), będą idealne.Czytaj więcej
bistro mamaZawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje
Ewa w kuchniDrożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.Oprószone aromatycznym kminkiem.Polecam!Składniki:Ciasto:6 szklanek mąki pszennej;6 łyżek oleju;3/4 szklanki letniego mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty
Gospodyni MiejskaJeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Moi bliscy uwielbiają gryczane, które prezentuję poniżej... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować
Anioły w kuchniodkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego sycące. Wydawało mi się, że po dwa na pewno damy radę zjeść, ale już po jednym byliśmy najedzeni. Na szczęście(...)tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dzięki temu dziś również mogliśmy delektować się smacznym obiadkiem, a jutro zabierzemy po jednym pierogu do pracy. Natomiast jeśli chodzi o samo ciasto, to postanowiłam trochę poeksperymentować. Sporo ostatnio o tym czytałam i zamiast zrobić moje tradycyjne ciasto na pizzę, nieco je zmodyfikowałam. Mianowicie dodałam do niego jajko i pominęłam
Ratunku obiadUwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą. Składniki:Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego
Pasja SmakuWitam serdecznie Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml wrzątku ( 170 g) 1 jajko ( L) 2 łyżki oleju(...)każdym przypadku użyłam tej samej ilości wody, testowałam na mące pszennej pełnoziarnistej z Lubella oraz na mące z Lidla typ 1850 Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się
Uwaga Babcia Gotujestaną się jeszcze piękniejsze. Ten czas, teraz, to moment na refleksję. Aby zatrzymać się, zastanowić, spojrzeć na wszystko z boku. Wykorzystajcie go dobrze. Mogę Wam zagwarantować, że lepienie pierogów świetnie wycisza i relaksuje. Wiecie już co robić :) Składniki (na 20-30 pierogów): Ciasto z olejem rzepakowym: (Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty(...)łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję
Mango Papajamojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy(...)Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli
moj przepis naautorka Dzikiej Pychy. Córcia była już po zajęciach ale u koleżanki w celach piernikowych a my dwie z Synciem działałyśmy przy stolnicy. Głównie Ula wałkowała a było co! Basi Pierogi
Dzieje kuchennej WiewióryWigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchni