pierogi le - 2000 przepisów (strona:15/134)

Drożdżowe pierogi z soczewicą 156

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy(...)Świetnie smakują na ciepło, prosto z piekarnika, odsmażane na masełku lub zimne. Zrobiłam do nich jogurtowy sos koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy i myślę, że świetnie się razem komponują. Ciasto na pierogi około 50-60 sztuk: ok 560 gr mąki u mnie Luksusowa z Lubelli. 250 gr ciepłej wody lub mleka 30 gr świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli

moj przepis na
Owocny wtorek czyli Pierogi z wędzoną śliwką lepione w doborowym towarzystwie! 121

autorka Dzikiej Pychy. Córcia była już po zajęciach ale u koleżanki w celach piernikowych a my dwie z Synciem działałyśmy przy stolnicy. Głównie Ula wałkowała a było co! Basi Pierogi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Farsz z kapusty i grzybów - do pierogów , krokietów , pasztecików ... 276

Wigilię na naszym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Czasami dla odmiany bywają paszteciki czy krokiety a do nich obowiązkowo barszczyk czerwony. Farsz z kapusty robię z dużą ilością własnoręcznie zbieranych i suszonych grzybów oraz śliwkami - musi być intensywny w smaku i pachnący.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pierogi "ruskie" z cukinia 112

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie,choc niektorzy twierdza,iz mlode ziemniaki nie nadaja sie na pierogowy farsz.Nadaja sie,nadaja,tylko musisz uzyc "maczystej odmiany"ziemniaka.Twarozki przyjechaly ze mna z Polski i czekaly cierpliwie na swoja kolej,takze nie mialam wyboru.I tak wlasnie przy okazji robienia ruskich pierogow,zrobilam maly eksperyment i do czesci ziemniakow zamiast sera dodalam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi Ruskie 117

Przejdź do przepisu:Pierogi RuskieMoje posty

Słodka Strona
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 201

wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
795. Niedzielne ciasto & Pomysł na pierogi. 279

kogo się odezwać, przed kim otworzyć, do kogo wygadać. Kogoś kto zauważa nawet najmniejszą zmianę w moich humorze, kogoś kto mnie wtedy przytuli i po prostu będzie.Pieczone pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy, pieczarek i dyni z ziarenkami piekło-niebo

More food, love and dreams
Pierogi z jagodami 135

Pierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych a polane śmietaną wymieszaną z cukrem przypominają mi te, które jadałam w dzieciństwie, smak jedyny w swoim rodzaju :)Składniki:- 1 kg mąki pszennej- 1 jajko- 0,5 l gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka )- 1 łyżka oleju- szczypta soli- 1 l jagódPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy na stolnicy i mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 380

Empanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
A ja znow o pierogach 140

Ostatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam farszem i sklejam. Dobrze, ze Swieta sa raz w roku, bo jest to zajecie czasochlonne, ale nie powiem, na swoj sposob odprezajace.W ostatnich dniach gdy tylko mam do zrobienia cos z kuchni

Przysmaki Karolki
Pierogi z serem na słodko 124

Dzisiaj moje ulubione pierogi z serem na słodko :). Najlepiej smakują jak wyjmie się je prosto z wody , ale można też odsmażyc .Składniki na ciasto - 1 szkl. letniej wody ( ewentualnie więcej do wyrobienia jednolitej , gładkiej masy )- 0,5 kg mąki (ok. 3 szkl. mąki pszennej-1 jajko1 łyżka olejuSer:- 0,5 kg sera ( dwie kostki )-1 opakowanie cukru waniliowego

Słodkości i nie tylko
Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym 171

zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

Monia miesza i gotuje
Pierogi wegetariańskie z farszem paprykowo-serowym 188

Zrobiłam te pierogi na zamówienie. Właściwie nie było konkretnego zamówienia, że to mają być pierogi, ale to miało być danie wegetariańskie. Dla mojej Córki. Ona lubi pierogi, więc żeby urozmaicić jej obiad, zrobiłam coś nowego, smacznego, czym zajadali się również mięsożercy. Okazuje się, że dania najłatwiejsze do zrobienia są najsmaczniejsze. Przepis ten polecam wszystkim tym, którzy lubią(...)pierogi i tym którzy jedzą je okazjonalnie             Składniki na ciasto (na 45 szt.): 600 g mąki pszennej 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka soli do gotowania pierogów         Składniki na farsz: średnia papryka czerwona i żółta

Kuchnia u Krysi
bezglutenowe i wegańskie pierogi z jagodami 230

prostu bałam się, że nie wyjdą...Wiadomo, że gluten z mąki pszennej w dużej mierze odpowiada za elastyczność i strukturę wyrobów. Jednak nikt nigdy nie powiedział, że bezglutenowych pierogów zrobić się nie da. Na Waszych blogach co raz widzę piękne pierogi  z letnimi owocami...taaak kusicie! ;) Aż ślinka cieknie! Niestety nigdzie nie spotkałam jeszcze przepisu na pierogi bez mąki pszennej... W końcu nie wytrzymałam i postanowiłam zaryzykować i spróbować sama przygotować takie pierogi! Spodziewałam się, że będzie to katastrofa. Że ciasto będzie się kleić, że nie będzie się dało go rozwałkować, że będzie się rwać i wiele innych obaw miałam w głowie. Jednak tak źle nie było ;) Ciasto bezglutenowe różni się od pszennego - muszę przyznać

chili & sugar
Pierogi z jagodami 82

Pędzi człowiek przez pół miasta, pcha przed sobą wózek i gadać nie przestaje do wózkowego pasażera, żeby mu przypadkiem do głowy nie przyszło, że "ja

bistro mama
Pierogi ruskie 128

Lubicie pierogi? Bo ja bardzo, a szczególnie ruskie. Wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi są na pewno kulinarnym wynalazkiem czysto polskim. A jednak… nie. Za ich ojczyznę uważa się Chiny. Stamtąd właśnie, przez Ruś, dotarł do Polski. Przez długie lata Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach posługiwali się określeniem pierogi polskie(...)ktoś pierwszy z nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie.   Składniki na ciasto:  - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz

mojewypiekiinietylko
Pierogi serowo - brzoskwiniowe 115

Nadzienie :300 g półtłustego twarogu2 brzoskwinie2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )cukier do smakuCiasto :500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania250 ml gorącej wody1 łyżka oleju1

Ewa w kuchni
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 130

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi.Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie

Ostra na Słodko
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 154

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i

Gotuj z Blue Raven
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 165

   Lubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować.Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana.Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi

kolorowotorcikowo