zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów. Wadjda wpada więc na genialny pomysł, który umożliwi jej zakup roweru. Całkiem ciekawa i, o dziwo, optymistyczna propozycja na deszczowy wiosenny wieczór. Polenta leniwe pierogi , Wadjda Traditionally this dish is made from eggs, cottage cheese and flour. I used polenta and served it with basil and feta sauce and a raw red cabbage salad(...)bake for about 30 minutes at 180 ° C) or fry them in oil (for me that’s the best version, in the photo – the healthier one). You can serve pierogi leniwe with a sauce and your favourite raw vegetable salad. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i Qlinarniełyżka cukru Sposób przygotowania: 1.Z mąki, jajek, masła i wody zagnieść ciasto. 2.Gotowe ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, nałożyć oczyszczone jagody i skleić pierogi. 3. Pierogi ugotować. 4. W miseczce połączyć śmietanę/jogurt z cukrem. Polać pierogi
A Ty Smakuj MnieUwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo
Bon Appetit MałgorzatyDanie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej.Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli(...)gestosci masy.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki.Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi.W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi na gotujaca wode.Od wyplyniecia na powierzchnie wody,gotowac pierogi jeszcze kilka minut.Wylawiac lyzka cedzakowa.Podawac z przygotowanym podsmazonym boczkiem z cebulka.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :) ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak.Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać.Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając.Podawać z roztopionym masłem z cebulką lub kwaśną śmietaną.SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilimalinami. Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami smakowymi i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto(...)delikatnego zgęstnienia. Próbujemy i doprawiamy do smaku przyprawami (jeżeli jeszcze czegoś nam tu brakuje). Przecieramy przez sito. Gotowy sos wylewamy na talerze i układamy nasze pirogi. Gotowe.Polskie klasyczne pierogi w nowym wydaniu. Warte spróbowania
Malinowe Pocałunkimnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje(...)tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschło . Wykrawamy kółka (podsypujemy stolnicę maką, by nam sie kółka nie przykleiły ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja
Z Kuchni Do KuchniPierogi z kapusta i grzybami są obowiązkowe na wigilijnym stole , kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy(...)pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi. Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie
Apetyczna babeczkaJakie są Wasze ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe(...)wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody
Aga w kuchniTakie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z serem. Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę(...)cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, a na środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy brzegi. Farszu nie może być za dużo, aby nie popękały podczas gotowania. Tak przygotowane pierogi porcjami wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Smacznego
Salonik smakówDzisiaj propozycja dania z tradycyjnej kuchni polskiej: pierogi leniwe. Danie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane(...)żółtka, białka i ¾ mąki pszennej. Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę ( najlepiej nieco lepką). Następnie obsypujemy blat pozostałą mąką i formujemy wałeczki. Tniemy je tępym końcem noża na kawałki. Pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i wypływające pierogi wyjmujemy. Podajemy na ciepło polane roztopionym masłem i posypane cukrem
Kolizje Smakówpierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu międzyczasie zdążyłam zrobić kilka pierogów. Zajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :) Składniki:Ciasto: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania 3 łyżki(...)ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam z jogurtem naturalnym cynamonem. W moim przypadku dodałam resztki musu jabłkowego. Smacznego
Truskawkowa FiestaPierogi. Z mięsem. Pyyyszne :) Ja pierogi uwielbiam i to chyba z każdym, najdziwniejszym nawet nadzieniem. Dziś jednak klasyka gatunku. Pierogi z mięsem oraz takie z kapustą i grzybami to zdecydowanie moje ulubione. Te pierwsze zrobiłam sama drugi raz. Już za pierwszym podejściem przekonałam się, że będę je robić zdecydowanie częściej. Tym razem była do tego świetna okazja(...)niego zrobić. Ja specjalnie kupiłam tego mięska więcej, bo od początku wiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje
Ratunku obiadzrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku(...)najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi:W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek, mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn i wyrabiamy
cookplustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być bardzo dobrze doprawiony! Pierogi wywołują u nas tak wielką pokusę, że próbujemy ich zawsze, gdy tylko mamy okazję. Nigdy jednak, (i możemy to powiedzieć z całą pewnością, bez fałszywej skromności) nie udało nam się(...)odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE ? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! Tak więc Panie i Panowie, przepis na pierogi ruskie - na idealny pikantny
Wypisz Wymaluj