pierogi le - 2000 przepisów (strona:28/134)

Pierogi z kapustą 201

SUKCES!!! W końcu udało mi się namówić Agnieszkę na pierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄     Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆 Składniki na farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia(...)czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
pierogi z rybą 192

rybą :) Pierogi mogą być z wszystkim  również z rybką ;-)  Dzisiaj w piekarniku pierwszy raz zrobiłem pierogi z rybą :) Bardzo fajnie wyszły :) Filety bez ości rozmrażamy i osuszamy, potrzebujemy jeszcze koperek, cebulę i przyprawy... Rybę skrapiamy sokiem z cytryny lub octem żeby uzyskać kwaskowatość i też rybka lepiej smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy(...)koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-)  Upiekłem pierwszy raz w życiu, ale polecam każdemu :) Chrupiące pierogi z rybą

chleba naszego
pierogi z mielonym indykiem 164

soli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów i zagotowaniu ponownym wody ....wyławiamy po 2-3 minutach... Potem hartujemy w zimnej wodzie... lub podajemy(...)razu gorące :) np. z kwaśną śmietaną... Zahartowane wkładamy do lodówki, zamrażamy...lub zostawiamy do odsmażenia :) Odsmażane pierogi smakują najlepiej :) Smacznego

chleba naszego
Pierogi z surowych ziemniaków 210

zostało na następny dzień , ale to mnie bardzo cieszy że wyszły aż takie smaczne , i nic innego nie pozostaje mi jak zaprosić Państwa do spróbowania ulepić takich smacznych pierogów. Składniki na farsz 2 kg surowych ziemniaków  2 średnie cebule  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka pieprzu czarnego  1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki skwarek ze smalczykiem(...)smażymy około 20 minut , często mieszając aby nie zrobiła nam się mocno zbita kulka , po tym czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia . Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 kg mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju

Mój Smak
Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy 178

sobie, jeść trzeba, ale nie zawsze można. Trzeba kombinować, testować, smakować i czekać- przyjmie czy nie? Przyjęło. Są pyszne przede wszystkim. Zrobiłam je w większej ilości, bo takowe pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście. Składniki na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml. CIASTO(...)mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk. Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne. Dusimy je w sosie pomidorowym, posypujemy bazylią, bądź natką pietruszki i parmezanem.OSOBY ,KTÓRE

Z Kuchni Do Kuchni
Pełnoziarniste ciasto na pierogi 183

pory w mojej kuchni gościły pierogi  przygotowane na bazie zwykłej mąki pszennej. W związku z delikatną zmianą diety postanowiłam przetestować  ciasto na pierogi w zdrowszej wersji, czyli przygotowane na bazie mąki razowej. Użyłam mąki pszennej, a ciasto przygotowałam dokładnie tak, jak to robię normalnie, czyli z żółtkiem i odrobiną oleju. Ciasto wyszło pyszne, elastyczne i miękkie(...)mąka. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto. I jak uważają Włosi,  im jest chłodniej tym lepiej. Pełnoziarniste ciasto na pierogi Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej + mąka do podsypania 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy lub oleju szczypta soli ok. 1/2 szklanki gorącej

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z jagodami 162

najlepsze na świecie. Najlepiej robić je w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, ale poza sezonem nie warto sobie odmawiać tego smakołyku i można użyć owoców mrożonych. Pierogi z jagodami zawsze przypominają i wspaniałe i beztroskie dzieciństwo, kiedy zawsze babcia mi je przygotowywała. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 300g mąki pszennej 200 ml gorącej wody szczypta(...)odsączyć dokładnie wodę. Osuszone należy opruszyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Ciasto należy rozwałkować i wykrawamy małą szklanką kółka. Pierożki nadziewamy przygotowanymi owocami. Składamy na pół i lepimy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Jak pierogi wypłyną gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Podawać najlepiej na ciepło z dodatkiem cukru lub śmietany. AmpedSense.OptimizeAdSpot('3L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('3C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 178

przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam.  Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku.  Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia ich nie są zrobione :) CHYBA MUSIAŁY SMAKOWAĆ :p Składniki(...)smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania ciasta, pieprz zielony świeżo mielony. Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw

Moniki Smakołyki
Ciasto na pierogi ( bez jajka) 650

Pierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi z jajkiem, a bez niego. Mi smakują obydwa i robię je na zmianę. Przedstawię Wam najlepszy przepis na ciasto bez jajka. Pierogi wychodzą pyszne, delikatne i same się wślizgują ;) Życzę smacznego(...)ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy wybrane nadzienie. Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy sól ( ja na 1 l wody daję 1 łyżeczkę soli) i wkładamy pierogi, nie zmniejszamy gazu. Gdy wypłyną zmniejszyć trochę gaz i gotować przez 3 minuty. Odcedzić. Napiszcie, jakie wy lubicie ciasto na pierogi, te z jajkiem

Wołowina od rekina
Pierogi z gęsimi wątróbkami 150

zawsze można dać jemu recykling, drugą szansę na smak w innym wydaniu. Może po świętach coś zostanie, ale staramy się by nie szło to do kosza. Tak powstały te pierogi. Zachęcamy do eksperymentowania w kuchni.   Składniki Ciasto na pierogi: 500 g mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz:   500 g wątróbki gęsiej    2 łyżki(...)smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Pieczone pierogi ze słodką kapustą na ostro 198

patelni podsmażane, uwielbiam zjadać, a nawet wstyd się przyznać objadać. Nic na to nie poradzę, że mi smakują i szkoda, że tak długo się przygotowują.  Postanowiłam dzisiaj pierogi sobie przygotować i kapustę inaczej, szybciej niż zawsze ugotować. Plany w trakcie gotowania mi się pozmieniały i tak moje pierogi powstały. Zamiast ciasta pierogowego, drożdżowe z dodatkiem jogurtu naturalnego(...)odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru.  Następnie dodajemy sól, jogurt, stopniowo mąkę i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy jak na pierogi (grubość ok.3 mm), wykrawamy krążki za pomocą szerokiej szklanki (moja miała średnicę 9 cm). Na środku krążka nakładamy po kopiastej łyżeczce kapusty, przykrywamy drugim krążkiem, palcami delikatnie sklejamy brzegi, następnie

Moniki Smakołyki
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 196

occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt(...)ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast tego wystarczy je odgrzać w piekarniku. Pięć gotowanych pierogów to ok. 340 kcal. Barszcz Jest źródłem antyoksydantów, żelaza, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz za barszczem bez dodatków, zjedz go z kawałkami buraczków

Powiedz dietom nie
Pierogi z kaszą jaglaną i serem. 173

mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej . Farsz do pierogów: 1 szklanka kaszy jaglanej ,ugotować na sypko 300 g białego sera mała cebulka brokuł 100 g sól ,pieprz Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut. Kroimy(...)drobno . Cebulkę zeszklić na patelni na rumiano ,połączyć z kaszą , serem i brokułem ,doprawić do smaku .Nakładać na pierogi po łyżce i sklejać dokładnie brzegi .Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia .Na suchej patelni prażymy słonecznik i posypujemy nim pierogi .Dodatkowo polewamy odrobiną rozpuszczonego masła

Ladylaura.
Carskie pierogi z okrasą 339

farsz wyjdzie kleisty . Następnie , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągła formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskając brzeg widelcem . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego i sprawdzić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Jak okrasa się zezłoci polewamy nią carskie pierogi i serwujemy domownikom…Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Ciasto na pierogi - kilka cennych wskazówek. 176

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, nie powinno być zbyt twarde, ale nie może także być zbyt wolne, ponieważ nasze pierogi wtedy będą się sklejać ze sobą. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pierogi lepiej nam wyrosną podczas gotowania. Gotowe ciasto należy odstawić na około 30 minut, pod przykryciem, aby nam nie obsychało(...)Wtedy to mąka spęcznieje i pierogi będą o wiele smaczniejsze.   Z przygotowanego ciasta najlepiej jest odkroić kawałek, rozwałkować go, a resztę ciasta zostawić pod przykryciem ( np. przykryć go ściereczką ), aby nam nie wysychało. Gdy rozwałkowane ciasto nam zbyt obeschnie, trudniej jest wtedy dobrze zlepić brzegi. A gdy brzegi ciasta są niedokładnie zlepione ze sobą , pierogi podczas

Przepisy i porady kulinarne