pierogi le - 2000 przepisów (strona:26/134)

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) 322

lepieniu pierogów! Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne ( najlepsze! i sprawdzone! ) ciasto na pierogi obficie wypełnione przepysznym, mięsnym farszem. Idealne z cebulką albo skwarkami. Idealne prosto albo odsmażane na masełku. Pierogi idealne :D Częstujcie się! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl(...)mielenia. Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku. Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem. Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Podajemy gorące! Smacznego! INNE SMAKOWITE PIEROGI Z BLOGA

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem i kapustą 247

szklanki mąki pszennej (polecam typ 650) wrzątek - niecała szklanka trochę soli i oleju do gotowania i smażenia dwie piersi z kurczaka kilo kapusty kwaszonej przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przy pierogach zawsze zaczynam od farszu. Kurczaka kroję w kawałki, obsmażam na oleju, przyprawiam i duszę pod przykryciem do miękkości. W tym czasie kapustę obsmażam na drugiej patelni na małym ogniu(...)uznania. Danie nadal będzie super smaczne a zyska na walorach zdrowotnych. Teraz biorę się za ciasto, kontrolując aby kapusta nie przypaliła się, mieszam ją od czasu do czasu. Do pierogów możemy użyć dowolnego rodzaju mąki. Od chłonności mąki zależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk

prawdziwe jedzenie
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 198

lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi  serem i ziemniakami     szpinkiem i serem pleśniowym  Dziś ponownie zagościły na moim stole ( i ... w zamrażalce;-)) Proponuję dziś chyba najbardziej popularne pierogi! Mięso,kapusta i grzyby ;-) Składniki: ugotowane mięso kapusta kiszona grzyby suszone / ewentualnie pieczarki cebula szklanka rosołu gotowana marchewka sól,pieprz Ciasto: 500 g mąki łyżka miękkiego masła gorąca woda(...)szczypta soli Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów. Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka  i mięso wołowe na rosół. Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek. Zmieliłam je Podsmażyłam pokrojoną cebulę Kiszoną kapustę drobno poszatkowałam,podlałam wodą i dusiłam razem z suszonymi grzybami około 40 minut. Po ugotowaniu

potrawyregionalne
Pierogi zapiekane w sosie pomidorowym 240

Wcześniej nie jadłam pierogów w takim wydaniu, ale pomyślałam, że skoro zapieka się naleśniki, to czemu nie pierogi… Nawet pierogi kupione w markecie w tej wersji będą o wiele smaczniejsze. Składniki: pierogi z mięsem 200 g passaty pomidorowej duża cebula łyżka masła sól, pieprz cayenne 150 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy passatę i przyprawy. Chwilę dusimy. Pierogi ( najlepiej takie z drugiego dnia, a przynajmniej przestygnięte, nie od razu z gotowania) układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie wylewamy sos i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z jagodami 185

było podsypywać je mąką. Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego  szczypta soli na pierogi z jagodami: 500 g świeżych jagód 4 czubate łyżki drobnego cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski. Dodać wodę i sól i wymieszać. Dodać masło (ciepłe, ale nie stopione - wystarczy

W SMAK
Pierogi z botwinka i białym serem 223

Jedne z moich ulubionych pierogów. Pierogi z botwinką i białym serem SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki pół pęczka koperku 2 ząbki czosnku 400g białego sera 1 jajko sól, pieprz boczek szczypiorek Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe(...)zawsze robię według sprawdzonego przepisu: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę i podsmażyć. Okrasić pierogi i posypać szczypiorkiem. Mój tata stwierdził, że były pyszne:) Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z truskawkami i masełkiem 244

wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne.  2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi.  3. Przygotowane pierogi wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerze.  4. Masło przekładam do rondelka i podrumieniam(...)Podrumienionym masełkiem polewam pierogi. Gotowe pierożki posypuję cukrem i podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 250

podstawowych przepisów z dokładnymi instrukcjami, postanowiłam przychylić się do tej prośby i postaram się regularnie dodawać posty z daniami kuchni domowej dla początkujących - wszelkie sugestie mile widziane! ;) Dziś leniwe pierogi, z którymi i ja miałam ogromne problemy i przyznam się, że robię je od niedawna, przynajmniej tak dobre od niedawna. ;) Składniki (na 2 duże porcje): 200-250 g ugotowanych(...)półtłustego 1 duże żółtko lub 2 małe 1 łyżka cukru (daję trzcinowy, ale można jakikolwiek) 1 duża szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z mięsem 150

zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.  Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody(...)Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać. Wykonanie pierogów: Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczne pierogi ruskie z mąki żytniej 196

dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy(...)teflonową patelnie, smażymy, aż się zbrązowi dolewamy odrobinę wody i wtedy wrzucamy na patelnie ugotowane pierogi, żeby trochę się podsmażyły gotowe pierogi podajemy ze skwarkami i jogurtem naturalnym SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi ze szpinakiem 175

Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam!     Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej,  ły żka masła,   pieprz,  sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło(...)bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym ( do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę

paapilotkaa
Pierogi z kaczką i wiśniami 147

cukru, pieprz kolorowy świeżo mielony, imbir mielony, gałązka świeżego tymianku, sól, 60 g ziaren słoneczników, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Do pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP* . Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać. Gdy wiśnie puszczą sok a cały cukier się rozpuści, całość zagotować. Wiśnie odcedzić. Soku nie wylewać, wypić(...)Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.   Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują

królestwo garów
Pierogi z Jagodami 142

palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć jagody, jego brzeg zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. jeśli układamy obok siebie większą ilość pierogów trzeba je posypać mąką, żeby się(...)kleiły. Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia

Mama Gotuje
Pierogi ruskie 179

Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z cebuli, maggi i śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny. Ciasto: 600 g mąki 300 ml wrzątku sól Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego tłustego twarożku 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sos: oliwa cebula maggi śmietana 18% Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie

Mama Gotuje
Pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną 208

kolejny przepis na pierogi, tym razem z ziemniakami i kaszą gryczaną. Pierogi są świetne, zwłaszcza polane smalcem i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g ziemniaków 50 g kaszy gryczanej 150 g boczku 2 cebule sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie(...)dodać cebulę i smażyć aż cebula i boczek będą miękkie. Ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać kaszę, boczek z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie

Mama Gotuje