piernik - 7329 przepisów (strona:201/489)

Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 132

potrafi wyczarować coś niezwykłego. Podobnie jest z przyprawą ras el hanout. Kupimy ją na allegro albo w sklepie arabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika, bo smakuje korzennie, ale też nieco bardziej pikantnie z nutą curry i chilli. W Maroku skąd pochodzi ta przyprawa używa się jej do mięs czy ryżu, ale najlepsza jest jako(...)oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt nie zgadnie jakiej przyprawy użyliśmy. Składniki: szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy ras el hanout ćwierć łyżeczki

Ugotowane pozamiatane
Pierniczki świąteczne 99

mąki 1 szkl cukru 9 łyżek miodu 20 dag margaryny 2 łyżeczki upalonego cukru(karmel) 2 łyżeczki sody 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 1 przyprawa do piernika Wykonanie: Utrzeć jajka z cukrem i dodać miód z karmelem (podgrzać jedno i drugie na patelni). Dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę i trochę mąki wymieszać. Do masy dodać śmietanę rozrobioną z sodą(...)przyprawą do piernika. Gdy trochę zgęstnieje zagnieść z resztą mąki. Wałkujemy na grubość palca. Wykrawamy pierniczki foremką. Piec w temperaturze 150 stopni na funkcji termoobiegu przez 10-15 minut. Upieczone lukrujemy. PS. Pierniczki najlepiej przygotować 1-2 tygodnie wcześniej żeby zdążyły zmięknąć

Olga Piecze i Gotuje
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 125

orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych -100 g śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej -50 g rodzynek suszonych -1 łyżka miodu -2 łyżki przyprawy do piernika -sok z połowy cytryny -1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -pół szklanki wody przegotowanej Przygotowanie: 1. Wszystkie bakalie (osobno) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min i odcedzamy(...)grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miód, sok z cytryny i odstawiamy na 30 min. 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. 3. Do melaksera wrzucamy masę bakaliową i zaczynamy miksować, stopniowo dodając mąkę. Po dodaniu połowy mąki wlewamy wodę i dalej miksujemy, stopniowo dosypując. Masa będzie ciężka i dość gęsta

Zdrowie i pysznie na talerzu
Owsianka marchewkowa – prosta i genialna 130

mleka odtłuszczonego lub jego roślinnego zamiennika, koniecznie dodajcie do owsianki łyżeczkę zdrowego oleju – np. kokosowego, ryżowego czy lnianego. Wodę zagotowujemy w rondlu z dodatkiem mleka, wanilii, cynamonu, przyprawy do piernika i rodzynek (jeśli macie bardzo duże rodzynki, tzw. jumbo, pokrójcie je na połowy albo nawet na ćwiartki). W czasie kiedy płyn się podgrzewa, obieramy marchew – połowę marchewki ścieramy na tarce(...)mleka roślinnego) 300ml wody 1 średnio duża marchewka (150g) 2 pełne łyżki rodzynek (30g) 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego 1 pełna łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka nasion chia 2-3 łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy do dosłodzenia 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji

Karo in the Kitchen
Piernik krakowski 129

Taki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.400 g mąki125 g margaryny250 g cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika1

Krokusowy Dom
babeczki pierniczkowe 133

Może jest to wypiek wykonany trochę po sezonie., bo piernik kojarzy sie najczęściej z Bożym Narodzeniem jednak ja kocham pierniczki przez cały rok.Najbardziej w okresie kiedy za oknem jest śnieg i mróz. 13 dag mąki żytniej 26 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie przyprawy do pieników 3 jajka 2 dag kakao 200 ml oleju 25 dag cukru(...)buraki ugotowane i starte na tarce o drobnych oczkach cukier puder do posypania szczypta soli Mąki przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia,sól, gorzkie kakao i przyprawę do pierników. Wymieszać suche składniki. W drugiej misce zmiksować jajka z olejem i cukrem. Dodać do masy jajecznej buraki i wymieszać. Wymieszać wszystkie składniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę wlać

cukrem pudrem posypane
Bigos korzenny z przyprawą do piernika 168

bigos inny od wszystkich na moim blogu. Bigos, który bardzo przypadł nam do gustu i po Świętach był już robiony po raz kolejny.  Przyprawa do piernika nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealny bigos do zrobienia na ostatnią sobotę Karnawału. Dzięki uprzejmości Firmy  HAŃDEREK  mogłam go przygotować z pyszną kiełbasą ze Wsi, serdecznie polecam. Składniki: 1 laska(...)kapusty słodkiej 2 łyżki domowego smalcu solidna garść suszonych podgrzygków 5 suszonych śliwek 5 suszonych moreli 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Gosia gotuje
CZEKOLADOWO-KORZENNY PUDDING Z TAPIOKI Z WIŚNIAMI 111

Składniki: 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis 400 ml mleka krowiego 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis 2 łyżki erytrolu Radix-Bis 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 słoiczek wiśni deserowych 150 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Tapiokę dokładnie płuczemy do bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem krowim i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie(...)dodajemy mleko kokosowe oraz erytrol i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekaną gorzką czekoladę (1 kostkę odkładamy do posypania po wierzchu) i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pudding wlewamy do pucharków na przemian z wiśniami deserowymi

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto marchewkowo-jabłkowe z kremem marchewkowym 216

szklanki mąki 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka soku marchwiowo-bananowo-jabłokowego Smaki Victorii 2 łyżki cukru z melasą trzcinową* 2 jabłka 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 jajka klasy M *można pominąć, jeśli lubicie mniej słodkie ciasta Na krem: 500 ml soku marchwiowo-bananowo-jabłkowego Smaki Victorii 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru(...)dolewamy sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i ścieramy 2 obrane jabłka. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawę do piernika, znów wszystko mieszamy (tylko do połączenia składników). Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
Korzenne ciasto pomarańczowe 195

naprawdę pysznie Składniki: (na keksówkę) 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową 1/2 szklanki naturalnie mętnego soku z pomarańczy Smaki Victorii 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 3 jajka klasy M 2 szklanki mąki 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na mandarynkowy lukier: około 4 łyżki ksylitol lub trzcinowego cukru pudru naturalnie(...)wlewamy sok i rozpuszczony olej kokosowy, krótko miksujemy na małych obrotach (może chlapać). Następnie wbijamy jajka, miksujemy składniki. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Całość miksujemy tylko d0 połączenia składników. Masę przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom

Słodkie okruszki
Muffinki z bakaliami Helio 127

muffinki z bakaliami Helio , czyli suszoną miechunką i morwą białą. Bakalie pochodzą z serii Helio Natur . Delikatne ciasto i aromatyczne bakalie dodają lekkości babeczkom. Wyczuwalny jest aromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem(...)szklanki mąki pszennej łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio 3 łyżki suszonej morwy białej Helio ½ szklanki cukru białego lub brązowego łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 2 łyżki przyprawy do piernika lub grzańca 1 jajko 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki dżemu z malin, wiśni lub pomarańczy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre

Zasmakuj Kuchni
Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji) 156

Spróbujcie i Wy. Smacznego. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki cukru z melasą trzcinową 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki naturalnie mętnego soku z jabłek Smaki Victorii 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 jajko 1 jabłko Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z melasą trzcinową, przyprawę(...)piernika oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy ręczną trzepaczką sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy i 1 jajko. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy obrane i drobno pokrojone jabłko. Chwile mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki przekładamy naszą masę (będzie dość gęsta). Formę z babeczkami wkładamy

Słodkie okruszki
Babeczki piernikowe 134

mąka pszenna - 45 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cukier - 25 dag przyprawa do piernika - 3 łyżki kakao ciemne - 1,5  łyżki jajka - 4 szt mleko - 500ml olej - 250 ml powidła śliwkowe - 250 ml do wysokiego naczynia wlać mleko, olej i dodać jajka, razem wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać teraz

Camilla w kuchni