szklanki, marchew starta 1,5 szklanki, cukier biały Diamant 1 szklanka, jajka 4 szt, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżka, skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka, krem z mascarpone: śmietanka 36% 300 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, polewa lustrzana: woda 50 ml, cukier biały Diamant(...)Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku. Do masy jajecznej dodajemy startą marchew, otartą skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Następnie
kulinarne odsłony patiWitajcie w Nowym Roku! Dziś bardzo smaczna i lekka propozycja na słodki deser. Serek połączyłam z makiem, a warstwy wykonałam z pokruszonych pierników i korzennych ciasteczek. Pachnie pomarańczą. Może wypróbujecie go w ten nadal świąteczny czas? Deser zimowy, korzenny i z pewnością raczący nawet te wymagające podniebienia! Polecam! Składniki: (na 4 porcje) 200g pierniczków toruńskich 8 sztuk ciasteczek korzennych 300g(...)namoczonymi wcześniej rodzynkami. Przygotować masę z serka i maku: w naczyniu umieścić serek, dodać masę makową oraz 3 łyżeczki soku z pomarańczy. Posłodzić konfiturą. Do pucharków pokruszyć na spód pierniki. Wyłożyć po dwie, trzy kopiate łyżeczki masy makowej. Następnie na masę pokruszyć korzenne herbatniki. Na sam koniec wyłożyć pozostałą masę, wyrównując brzegi. Deser udekorować kropelkami czekoladowymi lub startą czekoladą oraz
Raj dla Podniebieniawspaniały przepis, bardzo rodzinny, który w naszej śląskiej części rodziny wykorzystywany jest od 20 lat. Ja uskuteczniłam go po raz pierwszy. Wprowadziłam do niego niewielkie zmiany. Pierniki można upiec już na początku grudnia, ale ja spóźnialska zrobiłam je dopiero teraz. I też będą wspaniałe! Bo są wspaniałe od początku. Warto więc rodzinne „perełki” pielęgnować, zapisywać, pytać, póki jest(...)pieczenia 2 jajka 250g dobrego masła 1 cukier waniliowy 200g cukru pudru 100g mielonych orzechów włoskich 50g orzechów laskowych (ja dałam mielone migdały) 1 opakowanie przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie) Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie
Raj dla Podniebieniachcemy odpalać piekarnika. Składniki: 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka mleka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy olej i mleko oraz mieszamy razem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Przelewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu 1/2 kg cukru białego 2 jaja 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody sok z jednej małej cytryny 2 czubate szklanki mąki ryżowej 2 czubate szklanki skrobi ziemniaczanej 3 czubate szklanki mąki kukurydzianej ewentualnie 1 szklanka posiekanych bakalii - rodzynki(...)zbytniego podgrzania - miód straci słodycz. Można trochę wyłączyć gaz, poczekać do lekkiego ostygnięcia i dalej podgrzać i rozpuszczać. Miksturę wystudzić. Dodać dwa całe jajka i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika i ponownie wymieszać. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w 1 i 1/2 łyżce letniej wody. Wymieszać i dodać sok z jednej cytryny. Ponownie wymieszać. Po dodaniu cytryny całość się spieni
Ze smakiem bez glutenusłodkie ciasto z dodatkiem buraków czerwonych. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18 % 80 ml oleju 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ok. pół szklanki śmietany 18% Wykonanie(...)miski przesiać i zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do pierników. W drugiej misce ubić jajka, cukier, śmietanę i olej na dużych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo składniki suche. Na koniec ręcznie wmieszaj starte buraki. Przełóż ciasto tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w 170 °C około godziny. Po upieczeniu pozostawić ciasto
Pysznie & Pięknieświeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy do piernika -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych) -100 g miękkiego masła -2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane(...)kulę i przekładamy do dużej miski do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 ? 1,5 godziny. --> Nadzienie: --> Do małego rondelka przekładamy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, przyprawę do piernika i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę do momentu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami, masłem i cukrem brązowym. --> Wykonanie: --> Gdy ciasto
Marta Gotujeświeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy do piernika -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych) -100 g miękkiego masła -2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane(...)kulę i przekładamy do dużej miski do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 ? 1,5 godziny. --> Nadzienie: --> Do małego rondelka przekładamy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, przyprawę do piernika i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę do momentu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami, masłem i cukrem brązowym. --> Wykonanie: --> Gdy ciasto
Marta Gotujeczym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier(...)puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu
Różne smaki w kuchnijajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu 4 łyżki masła (miękkiego) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 120 g rodzynków 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę(...)cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, przyprawę do pierników, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte
zadanie-gotowanienutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto 4 w 1 10. Ciasto Doroty 2 11. Leśny mech 12. Ciasto afrykańczyk(...)babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa 57. Babka pomarańczowa
kruche babeczkiszklanki mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki miodu 120g masła, roztopionego kubeczek jogurtu naturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu Wykonanie: Muffinki(...)foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy z jednej misce. Masło, roztopione i przestudzone mieszamy z miodem, jogurtem naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone
Smak mojej kuchniSernik pomarańczowy Składniki: Na spód czekoladowo - kakaowy: 65g ciemnej czekolady 65g miękkiego masła 50g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 40g mąki 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (opcjonalnie) Na masę serową: 1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego szklanka cukru 5 jajek pół szklanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropel(...)Wykonanie: Spód: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy lekkiego przestudzenia. Masło miksujemy z cukrem na jasny, puszysty krem. Do masła dodajemy przestudzoną czekoladę, mąkę, przyprawę do piernika. Jajko miksujemy na pianę, dodajemy do masy, lekko mieszamy całość. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), pieczemy około 10 minut w 170 stopniach. Masa serowa: w dużej
Smak mojej kuchniblaszkę 23 x 32cm: Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje(...)ubijamy, aż się połączy z białkami. Dodajemy olej i lekko miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki oraz przyprawę do piernika i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut
Smak mojej kuchniMagia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany 18% 200g cukru 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody pół łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek Na lukier: 2 szklanki cukru 4 łyżki ciepłej wody 1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty(...)kilka kropli miętowych (aptecznych) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru
Smak mojej kuchni