własnoręcznie przygotowany prezent (szybki, prosty i zdrowy!) 🎁 * płatki owsiane- 400 g * orzechy laskowe- 200 g * daktyle- 200 g * pomarańcza- skórka z 2 szt. * kakao- 3 łyżki * przyprawa do piernika- 2 łyżeczki * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, a następnie przełożyć do ścierki i mocno pocierać o siebie w celu pozbycia się skórki. Połowę porcję płatków zmielić(...)orzechami i daktylami, a następnie wymieszać z drugą połową płatków, kakao, przyprawą do piernika, ekstraktem waniliowym i starta skórką z pomarańczy. Przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Smacznego! 😋 Inspiracja: Jamie Oliver
Kraina Miodem PłynącaPuszysty i mięciutki herbaciany piernik, zwany kanadyjskim ma tą zaletę, że nie musi leżakować. A poza tym super smakuje, przełożony masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 1 szklanka oleju rzepakowego - 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej herbaty - 4 jajka - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 3 łyżeczki sody masa: - 2 szklanki mleka
Zainspirowana w kuchniŚwięta coraz bliżej. Kakao i przyprawa do piernika kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem. Unoszący się zapach z kuchni sprawia, że ślinka cieknie! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja uciermy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Placuszki
Truskawkowa Fiestawymaga piekarnika Spróbujcie, polecam Świąteczna piernikowa krajanka (z masłem orzechowym) Składniki: 1 szklanka gładkiego masła orzechowego (u mnie domowe z tego przepisu ) 1 pełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka (z górką) pokruszonych kakaowych herbatników 100 g masła około 3 łyżki suszonej żurawiny* *można użyć innych bakalii, ale żurawina najlepiej równoważy smak, jest lekko kwaśna Dodatkowo(...)woreczka i np. użyć wałka do ich pokruszenia. W rondelku z grubszym dnem rozpuszczamy masło z cukrem (na małym ogniu), pod koniec dodajemy masło orzechowe i łyżkę przyprawy do piernika. Mieszamy aż składniki się połączą tworząc jednolitą masę. Pod koniec dorzucamy suszoną żurawinę, mieszamy jeszcze z dwa razy. Masę przekładamy do naszych pokruszonych herbatników. Całość mieszamy łyżką. Następnie wykładamy naszą
Słodkie okruszkiniedawna temat domków piernikowych był mi zupełnie obcy. Aż w końcu po namowach mojej córki postanowiłam jej ulec i ten pierwszy domek z piernika powstał kilka dni temu. Z pomocą przyszły mi Foremki 3D które zakupiłam w sklepie internetowym Rosegal . W cześniej przed wykonaniem domku powstrzymywał mnie brak umiejętności i w zasadzie nie wiedziałam od czego mam zacząć(...)mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 15 dag cukru pudru Kupiec 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie; Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, będzie ono klejące ale nie dodajemy więcej mąki. Podsypujemy jedynie
Radość kipiąca uśmiechem.dużych ciastek ) 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Na końcu(...)ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika i zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Obie części ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, zarówno
Kuchnia MagdaLenyniczym od zwykłych pszennych pierniczków ! SKŁADNIKI: 125 g margaryny roślinnej 100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy) 100 g ksylitolu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 250 g mąki ryżowej 250 g mąki kukurydzianej + do podsypania 1 łyżeczka sody 1.Do rondelka przekładamy odważoną margarynę , miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników
Marcepanowa kuchniamąki pszennej tortowej 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika kilka kropli aromatu pomarańczowego Do podanie: u mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada i chrupiące kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru) Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra(...)mniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Mniej więcej połowę masy (można odłożyć ciut więcej) przekładamy do drugiej miski. Dodajemy do niej łyżkę ciemnego kakao i płaską łyżkę przyprawy do piernika. Miksujemy tylko do połączenia składników. Do przygotowanej formy wykładamy na przemian łyżkę jasnej masy i łyżkę ciemnej, aż do wyczerpania składników. Pod koniec można delikatnie pomieszać masy patyczkiem do szaszłyków
Słodkie okruszkiPrzy weekendzie przychodzę do Was z ciastem. Wyjątkowym, bo podobnego w sieci nie widziałam :P To takie połączenie kruchego ciasta, piernika i szarlotki, ale na tyle ciekawe,że śmiało może być świątecznym. Możecie zrobić go 3 dni wcześniej, wstawić w zimne miejsce i zapewniam, że nic się z nim nie stanie. Baa! Będzie nawet lepsze, bo te kruche blaty troszkę(...)bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto piernikowe: 650g mąki 250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓ szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody
Kuchnia w czekoladzieDrodzy! Święta już niedługo, więc pora wziąć się za pieczenie pierników. Wyciągnijcie ciasto, które dojrzewało od kilku tygodni w chłodnym miejscu. Powąchajcie je. Czujecie ten cudowny aromat korzennych przypraw? Tak pachną zbliżające się święta. Kiedy podzielicie ciasto na porcje i włożycie je do piekarnika, cały dom wypełni się zapachem dojrzewającego piernika staropolskiego. A potem wystudźcie go, owińcie ściereczką, włóżcie
W mojej kuchniPrzepis pochodzi z „Kuchnia polska” z 1968 roku. W swojej wersji użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ale nie użyłam tłuszczu. Zwykle do pierników używam miodu gryczanego, ponieważ uwielbiam jego smak. W tym roku jednak go nie miałam, więc użyłam ze spadzi iglastej. 500 g mąki 400 g miodu 400 g masła klarowanego 2 jajka 10 g sody oczyszczonej(...)razu wałkować. Wałkujemy na grubość ok. pół centymetra. Wykrawamy różne kształty. Pierniczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między pierniczkami zostawiamy odstęp, ponieważ pierniczki rosną podczas pieczenia. Pierniki pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pierniczki można od razu dekorować. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku mogą leżeć nawet miesiąc
KucharzycaPachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody
Szalona Kuchnia Ewelinyidealnie na co dzień i na święta. Spróbujcie Korzenne ciasteczka z miodem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 170 g masła 1 jajko klasy M 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika* 1 płaska łyżeczka cynamonu* 1 łyżka płynnego miodu – u mnie miód hiszpański pomarańczowy Huzar 3/4 szklanki cukru pudru proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki (można zamienić na sodę(...)można dodać ciut więcej, moje dzieci wolą delikatniejsze w smaku ciasteczka Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, cynamon, przyprawę do piernika i odrobinę proszku do pieczenia. Dodajemy masło, szybko siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej
Słodkie okruszkiLion 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Ciasto góra lodowa 9. Ciasto 4 w 1 10. Ciasto Doroty 2 11. Leśny mech 12. Ciasto afrykańczyk(...)babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. M alinowa Chmurka 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51. Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52. Ciasto pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny Michałek 55. Babka
kruche babeczki