Kto z Was nie lubi hamburgerów? Jeśli należysz do tej grupy znaczy to, że jesteś w mniejszości. Szczególnie, jeśli jesteś mężczyzną! Ja nie jadam hamburgerów
Garniec Magaliepewnie nieliczni pamiętają, bo dziś daremnie go szukać w sklepach. Można jednak przywołać wspomnienia i upiec go samodzielnie w domu. Kolorowy, mięciutki, najeżony rodzynkami bardziej przypomina chałkę niż tradycyjne pieczywo. Kolor zawdzięcza dodatkowi melasy i kawy zbożowej. Sprawdzi się na śniadanie jak również do popołudniowej kawki. Przepis znalazłam tutaj i po wprowadzeniu nieznacznych modyfikacji bardzo polecam. Bardzo łatwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samo czasu co zrobienie zwykłej kanapki. Dodatkowo nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników a smak jest wyjątkowy i zaskakujący. Do wykonania przepisu użyłam swoich puszystych bułeczek , ale można użyć dowolnego pieczywa
Mohiellaprzygotowany sosem równomiernie polać ułożone w salaterce pomidory, a po wierzchu posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka idealnie nadaje się na grilla. Pysznie smakuje też z pieczywem czosnkowym. Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagrzanki z pastą rybną z twarogiem . Składniki: - ryba w sosie pomidorowym (1 puszka) - 125 g twarogu półtłustego - sól, pieprz - olej roślinny o naturalnym aromacie dymnym (ewentualnie) dodatki: - kilka kromek pieczywa - sezam Przygotowanie: Twaróg i rybę z sosem miksuję w blenderze na gładką masę. Do smaku dodaję sól i pieprz. Jeśli chcę, aby miała smak wędzony, dodaję kilka kropel oleju roślinnego
Kuchnia co dniajestem maniaczką pieczenia domowego chleba . Oczywiście lubię sama piec, ale piekę nieregularnie, tylko kiedy mnie najdzie, a czasami kupuję gotowy chleb bo mam w okolicy dostęp do dobrego pieczywa. Okresy niepieczenia bywają różne - ostatnio piekłam chleb chyba kilka miesięcy temu . Ale staram się pamiętać o zakwasie, wyciągam go co jakiś czas z lodówki i dokarmiam. Dobry, domowy chleb chodził jednak
Smaczna PyzaWielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie
Z Majeczką w kuchnirobiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty ok 1 kg żeberek 400 ml wody oregano słodka i ostra papryka czosnek granulowany sól,pieprz 3-4 małe listki
Monia miesza i gotujeprzed końcem pieczenia rozciąć rękaw, boczek ładnie sie przyrumieni, po upieczeniu wystudzić najlepiej całą noc w lodówce usunąć sznurek z boczku i kroić w plastry - boczek jest pyszny do pieczywa z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmiseczki mieszamy razem, listki laurowe pokruszyć. Każdy kawałek słoniny obtoczmy mieszanką z ziół. Układamy słoninę w słoiku zamakając szczelnie.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podajemy z pieczywem krojąc bardzo cieniutkie plasterki. Smacznego
kgwjanczewoletnim i słonecznym kolorze. Króluje w niej żółty i biały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach 3 ząbki czosnku
Ala piecze i gotujedżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa , a chociażby poğaça , börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ] Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania
Grunt to przepis!tarce. Składniki sosu mieszamy w misce. Wszystkie składniki układamy w podanej kolejności w misce, następnie umieszczamy w lodówce na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadodajemy do rozgniecionych widelcem sardynek. Do miski dodajemy masło, ketchup i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz natką pietruszki i ponownie mieszamy. Pasta najlepiej smakuję na świeżym pieczywem i z plasterkami ogórka kiszonego. Smacznego
Symfonia smakowaprzepis na pyszną wytrawną galaretkę z dodatkami. Galaretka ta wielokrotnie gości na moim stole. Jest trochę pracochłonna, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia. Galaretkę podaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną. SKŁADNIKI: 2 nóżki wieprzowe, 2 udka z kurczaka, 1 golonka przednia bez skóry i kości, 1 marchew, 1 pietruszka, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
Tradycyjna kuchnia Kasi