pieczywo - 17769 przepisów (strona:598/1185)

Bułki do hamburgerów 255

Kto z Was nie lubi hamburgerów? Jeśli należysz do tej grupy znaczy to, że jesteś w mniejszości. Szczególnie, jeśli jesteś mężczyzną!  Ja nie jadam hamburgerów

Garniec Magalie
Chlebek turecki 210

pewnie nieliczni pamiętają, bo dziś daremnie go szukać w sklepach. Można jednak przywołać wspomnienia i upiec go samodzielnie w domu. Kolorowy, mięciutki, najeżony rodzynkami bardziej przypomina chałkę niż tradycyjne pieczywo. Kolor zawdzięcza dodatkowi melasy i kawy zbożowej. Sprawdzi się na śniadanie jak również do popołudniowej kawki. Przepis znalazłam  tutaj i po wprowadzeniu  nieznacznych modyfikacji bardzo polecam. Bardzo łatwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kanapka z jabłkiem 296

samo czasu co zrobienie zwykłej kanapki. Dodatkowo nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników a smak jest wyjątkowy i zaskakujący. Do wykonania przepisu użyłam swoich puszystych bułeczek , ale można użyć dowolnego pieczywa

Mohiella
Pomidory w sosie z fety 239

przygotowany sosem równomiernie polać ułożone w salaterce pomidory, a po wierzchu posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka idealnie nadaje się na grilla. Pysznie smakuje też z pieczywem czosnkowym. Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Grzanki z pastą rybną z twarogiem 196

grzanki z pastą rybną z twarogiem . Składniki: - ryba w sosie pomidorowym (1 puszka) - 125 g twarogu półtłustego - sól, pieprz - olej roślinny o naturalnym aromacie dymnym (ewentualnie) dodatki: - kilka kromek pieczywa - sezam Przygotowanie: Twaróg i rybę z sosem miksuję w blenderze na gładką masę. Do smaku dodaję sól i pieprz. Jeśli chcę, aby miała smak wędzony, dodaję kilka kropel oleju roślinnego

Kuchnia co dnia
Chleb żytni razowy na miodzie i na zakwasie 182

jestem maniaczką pieczenia domowego chleba . Oczywiście lubię sama piec, ale piekę nieregularnie, tylko kiedy mnie najdzie, a czasami kupuję gotowy chleb bo mam w okolicy dostęp do dobrego pieczywa. Okresy niepieczenia bywają różne - ostatnio piekłam chleb chyba kilka miesięcy temu . Ale staram się pamiętać o zakwasie, wyciągam go co jakiś czas z lodówki i dokarmiam. Dobry, domowy chleb chodził jednak

Smaczna Pyza
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 175

Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa   Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
Żeberka zapiekane w kiszonej kapuście 218

robiłam po raz pierwszy nie do końca byłam przekonana. Danie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty ok 1 kg żeberek 400 ml wody oregano słodka i ostra papryka czosnek granulowany sól,pieprz 3-4 małe listki

Monia miesza i gotuje
soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie... 169

przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, boczek ładnie sie przyrumieni, po upieczeniu wystudzić najlepiej całą noc w lodówce usunąć sznurek z boczku i kroić w plastry - boczek jest pyszny do pieczywa z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Słonina w ziołach 467

miseczki mieszamy razem, listki laurowe pokruszyć. Każdy kawałek słoniny obtoczmy mieszanką z  ziół. Układamy słoninę w słoiku zamakając szczelnie.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podajemy z pieczywem krojąc bardzo cieniutkie plasterki. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z selera z czosnkiem 242

letnim i słonecznym kolorze. Króluje w niej żółty i biały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach  3 ząbki czosnku

Ala piecze i gotuje
Warstwowy omlet po turecku 155

dżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa , a chociażby poğaça , börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ] Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania

Grunt to przepis!
Sałatka z ananasem, szynką, żółtym serem, porem, jajkiem i kukurydzą 531

tarce. Składniki sosu mieszamy w misce. Wszystkie składniki układamy w podanej kolejności w misce, następnie umieszczamy w lodówce na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasta z sardynek w sosie paprykowym. 276

dodajemy do rozgniecionych widelcem sardynek.  Do miski dodajemy masło, ketchup i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz natką pietruszki i ponownie mieszamy. Pasta najlepiej smakuję na świeżym pieczywem i z plasterkami ogórka kiszonego. Smacznego

Symfonia smakowa
Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem 174

przepis na pyszną wytrawną galaretkę z dodatkami. Galaretka ta wielokrotnie gości na moim stole. Jest trochę pracochłonna, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia. Galaretkę podaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną.  SKŁADNIKI: 2 nóżki wieprzowe, 2 udka z kurczaka, 1 golonka przednia bez skóry i kości, 1 marchew, 1 pietruszka,  3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego

Tradycyjna kuchnia Kasi