pieczywo - 17769 przepisów (strona:599/1185)

Mąka w domu - jak przechowywać, by nie mieć problemów 139

kuchni nie korzystaliśmy.  Od tej pory jestem uczulona na każdego robaczka jakiego spotkam. W naszym domu wszystko, ale to wszystko jest w słoikach. Herbata, przyprawy, makarony, ryże, kasze, pieczywo chrupkie. Wszystko! A dlaczego w słoikach a nie w plastiku?  Nie wiem na ile często się to zdarza, ale jak spotkacie na swojej drodze naprawdę głodne larwy/mole

Gotowanie i blogowanie
żywiecki chleb z ziemniakami 195

Ziemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kulki twarogowe na słono 276

przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Każdą kulkę obtoczyć w ulubionych przyprawach/ziołach. Podawać, np. na szpinaku, sałacie lub przyprawioną kulką posmarować kawałek pieczywa. Po lewej - kulki bez przypraw, po prawej - obtoczone w mieszance pomidorów suszonych, czarnuszki i czosnku niedźwiedziego Po lewej - kulki obtoczone w ostrej papryce, środkowe- pokryte posiekaną zieleniną

Ugotować
Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów 183

aromatyczna i smaczna że aż niebezpieczna czyli może zniknąć za szybko a to źle wróży ha ha. Można ją zajadać z warzywami nabierając jak hummus, można nią smarować pieczywo albo podać do makaronu czy ryżu, będzie pysznie. Róbcie, polecam gorąco. Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kanapka z wołowiną warstwowa 210

Wcale tak nie jest! Owszem, dobrze zrobiona wymaga odrobiny czasu, ale to co potem ląduje na Waszym talerzu, to niebo w gębie. Kanapka z wołowiną może być mega prosta (pieczywo, wołowina, dodatki), albo może być totalnym zaskoczeniem i dla Was i dla Waszych gości – tak jak nasza kanapka z wołowiną warstwowa. Ma aż siedem warstw i ostatnio robi ogromną

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem 219

podobnie jak ogórki (te już mogą być grubsze). Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, doprawić do smaku pieprzem. Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Post Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 236

przepis podawałam ostatnio tutaj.  8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków ;) Podstawowy przepis z wszelkimi uwagami znajdziecie tutaj. Mam nadzieję, że znaleźliście na tej liście coś, czego jeszcze nie jedliście i skorzystacie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ryba zapiekana z jajkami 151

Ryba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo

O kuchni z uczuciem
Pasta z tuńczyka 171

Dziś na tapecie szybka pasta z tuńczyka. Doskonała tak naprawdę do każdego rodzaju chleba, czy to będzie razowa kromka, czy cieplutki tościk, czy po prostu chrupkie pieczywo. Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Bułki z Patelni – Proste i Smaczne 203

które nie mają piekarnika. Są bardzo smaczne i puszyste, możemy z nich przygotować kanapki jak z tradycyjnych bułek, idealnie nadają się do zup lub mięs, jest to po prostu pieczywo tylko że z patelni:) Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułek 300 g mąki pszennej (typ 450, 500, lub 550) 200 ml letniego mleka 1 łyżka oleju

Uwaga Babcia Piecze Chleb
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 181

Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe, pieczywo, ciasta czy napoje. Były takie, w których miód odgrywał znaczącą rolę, jak i takie, w których był słodziwem do wyboru. Wszystkie znajdziecie niżej. Niezależnie od tego, jakie przepisy przesłaliście, bardzo Wam dziękuję

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapki z piekarnika 198

ciepłych kanapek - zmotywowała mnie Kasia z Adamem. W końcu muszę się zabrać za ich oryginalną wersję. Kanapki robiłam z bułeczek oraz chleba, więc to od Was zależy jaki rodzaj pieczywa wybierzecie. Ilość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego

Di gotuje
Wspomnienie z dzieciństwa – chałka z masłem i szklanką mleka 231

Pamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy

Niebieski kubek z kawa
Golonka gotowana w kapuście 160

smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki sól peklowa ok 3 łyżeczki pieprz łyżeczka  op. przyprawy do bigosu 3 liście laurowe kilka

Smakołyki Asi
Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami 146

Chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami Chleb piekę raz, dwa razy w tygodniu. Ciągle eksperymentuję, bo niesamowicie pochłonęła mnie sztuka wypiekania własnego pieczywa! Pamiętam, jak pierwszy raz bałam się, czy cokolwiek z tego pieczenia wyjdzie, cały czas siedziałam przy piekarniku, doglądając, czy chleb wyrasta. Teraz pieczenie tak weszło mi w nawyk, że robię to machinalnie! ;)  Od jakiegoś czasu eksperymentuję

Moje Qulinaria