pieczywo - 17769 przepisów (strona:596/1185)

Żytni zakwas chlebowy 122

Drugi stopień wtajemniczenia w wypiekaniu domowego pieczywa to zakwas ;) i ja się właśnie o taki swój zakwas pokusiłam ;) Jako dziecko nie lubiłam smaku chleba na zakwasie, a teraz często kupuję właśnie taki i właśnie dlatego postanowiłam wyhodować sobie swój ;) wybrałam mąkę żytnią razową otrzymaną od Młynomag . Składniki: mąka żytnia razowa T-2000 woda przegotowana letnia Sposób przygotowania: Przygotowanie swojego zakwasu

Kolorowy Przepisownik
Papryczki w oleju nadziewane serkiem 202

Papryczki nie tylko ładnie wyglądają, ale również zachwycają swoim smakiem. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka oraz zwykła domowa przekąska. Świetnie smakują w wersji solo oraz ze świeżym pieczywem. Gotowe papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze. 10 papryczek czereśniowych 150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta

Di gotuje
Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem 255

Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką.   SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej

Mohiella
Zupa z czerwonej soczewicy 280

pomidorów, soczewica dalej pozostaje wyczuwalna. Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem. Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny z drobno pokrojonymi warzywami) * 1 szklanka czerwonej soczewicy

Mohiella
Szaszuka - Jajka sadzone w pomidorach 342

bardziej wyszukane śniadanie.  Szaszuka z powodzeniem nadaje się także na lekki obiad czy kolacje więc nie koniecznie musimy się ograniczać do śniadania. Podajemy ją oczywiście z pieczywem, ja dorzuciłam do pochrupania jeszcze miks sałat każdemu na talerz. Porcja dla 2 osób Składniki: 4 jajka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 pomidorów lub 1 puszka krojonych 1 czerwona papryka

W kuchennej krainie
Bezglutenowy chlebek jaglany 147

Dość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki

Roślinna - blog wegański
Twarożek ze szczypiorkiem, prażoną cebulką i orzechami 217

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pyszny twarożek, który idealnie smakuje w wersji solo, jak i ze świeżym pieczywem. 200g białego sera 50-100 ml słodkiej śmietanki (może być mleko 3,2% lub jogurt naturalny) 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki prażonej cebulki 2-4 łyżki posiekanych orzechów (użyłam orzechów włoskich i macadamia) sól, czarnuszka (zamiast pieprzu

Di gotuje
Jajecznica z wędzonym łososiem 194

dodatkiem tłustej śmietanki, ma jedną przewagę nad klasyczną – nie stanie się sucha i przesmażona. Smażymy do ścięcia jajek. Nakładamy na talerz, posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Kawa, tost lub wytrawne słone pieczywo. Dobrze tak zacząć dzień. Zjecie sami, przy stole, z poranna gazetą czy jednak zaniesiecie komuś do łóżka? :) SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ 3 jajka rozmiaru M 2 łyżki śmietanki

Karo in the Kitchen
Bagietki pszenne 210

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra

Marder&Marder Manufacture
Pudding jaglany z czekoladą i borówkami 153

Pudding to chyba najpopularniejszy deser Wielkiej Brytanii. Angielski pudding najbardziej kojarzy mi się z deserem zrobionym z pieczywa tostowego albo chałki. U nas się przyjęło nazywać tak desery o konsystencji budyniowej.  Puddingi robi się z ryżu, kaszy manny, czekolady i jajek, nasion chia (moja wersja chia ). A dzisiaj na blogu wersja z kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady i borówek

Bon appetit mon amie
Jogurtowy ser Labneh i kolorowe kulki serowe 211

sitku warunkuje końcowy efekt - jaki rodzaj serka otrzymamy. po  nocy spedzonej w lodówce otrzymasz twarożek o konsystencji serka homogenizowanego po 2-ch dniach idealny twarożek do smarowania pieczywa po 3-ch dniach twaróg i da się kroić. Idealny na kanapki i do upieczenia sernika po 5-ciu dniach dalej będzie gęstniał i dojrzewał. Stanie się kwaśny i ostry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem 132

łyżki rozetrzyj go po talerzu, „rysując” nią ślimaka — wgłębienia, które powstają, utrzymają oliwę. Polej oliwą z oliwek i posyp dodatkową porcją majeranku i udekoruj listkami tymianku. Podawaj z ulubionym pieczywem i warzywami

Food Square
Twarożek z chia 164

naturalnym i odstawiamy do napęcznienia (na min. pół godziny, może więcej). Pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Taki twarożek jest doskonałym dodatkiem zarówno do pieczywa jak również jako farsz, np. do naleśników

Kolorowy Przepisownik
Bagietki pszenno-żytnio -orkiszowe 189

Domowe pieczywo najlepsze..takie tzn.podobne bułki już piekłam , tym razem upiekłam bagietki ..do ich wypieku wykorzystałam 3 rodzaje mąk..mąkę pszenną, żytnią i orkiszową...mniam..polecam. 20 g świeżych drożdży   1 łyżeczka cukru  1 szkl.wody 350 g mąki tortowej Młynomag   100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu 75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag   1 łyżeczka soli

Moje domowe kucharzenie