pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:162/301)

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 91

pieprzem ziemniaki, przełożyć do mięsa. Cebulę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę, cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle i dodać boczek. Smażyć do zarumienienia, dodać śmietanę i serek, przyprawić: czosnkiem, kurkumą, solą oraz pieprzem, zagotować i przelać sos do garnka. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, delilatnie ugnieść. Piec 40min w 190 stopniach. Autor przepisu: Patrycja Artykuł

Wasze Przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 92

pieprzem ziemniaki, przełożyć do mięsa. Cebulę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę, cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle i dodać boczek. Smażyć do zarumienienia, dodać śmietanę i serek, przyprawić: czosnkiem, kurkumą, solą oraz pieprzem, zagotować i przelać sos do garnka. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, delilatnie ugnieść. Piec 40min w 190 stopniach. Autor przepisu: Patrycja Artykuł

Wasze Przepisy
Najlepsze przepisy z młodej kapusty 104

liściach młodej kapusty placki z kapusty z boczkiem i cebulą Kapuśniak z młodej kapusty Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej Młoda kapusta z boczkiem Młoda kapusta kiszona   młodą kapusta z pieczarkami , słodk o-kwaśna , żeberka z młodą kapustą , surówka z młodej kapusty . Surówka z młodej kiszonej kapusty do ryby smażonej lub pieczonej z koperkiem , The post Najlepsze przepisy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Parmigiana z bakłażana 127

mące, jajkiem roztrzepanym z pieprzem i solą, a na samym końcu w bułce tartej. Plastry bakłażana rozłóż na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz je przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, obracając plasterki w połowie pieczenia na drugą stronę. Po tym czasie powinny się ładnie zezłocić. W międzyczasie przygotuj szybki sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej(...)skrócie, układaj w naczyniu żaroodpornym następujące warstwy: sos – bakłażan – sos – mozzarella – bakłażan – sos – mozzarella – parmezan. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. W tym czasie ser powinien się stopić, a wierzch lekko zrumienić. Zobacz też inne przepisy na obiad Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Serowe placki z cukinii Lasagne z cukinii Kopytka dyniowe Szwedzkie klopsiki Tortille

okolicepalnika.pl
,,Rolowany boczek z kabanosami” 116

prostokąta. Nacieramy czosnkiem, opruszamy solą, pieprzem i paprykami, smarujemy musztardą i miodem. Na całej długości boczku rozkładamy kabanosy, skrapiamy oliwą. Zwijamy roladę, obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię. Tak przygotowaną roladę zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 90 minut. 10 minut przed końcem pieczenia

Podróż w kulinaria
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 179

plaster sera. Szparagi podzielić na równe porcje i każdą z nich owinąć boczkiem. Szparagi z boczkiem ułożyć na serze i zwinąć przeciwległe ze sobą brzegi (można je dodatkowo od środka posmarować rozmąconym jajkiem, aby się nie rozkleiły). Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

My simple kitchen
Surówka z tartej brukselki z orzechami 193

pochodzi z cooking.nytimes.com Przygotowanie: Umyj brukselki, odrzuć zwiędłe liście. Zetrzyj na tarce o drobnych boczkach, polej olejem, sokiem z cytryny, posól i pieprz. Dodaj posiekane grubo orzechy. Wcześniej możesz je podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni. Całość wymieszaj. Podawaj jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs, np. do steka z tego przepisu Artykuł Surówka z tartej brukselki

Niedzielny kucharz
Kurczak duszony w białym winie 165

brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i dusić ok 40 min w 160 st C.  Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze na ok 10 min do pieca i gotowe.. smacznego

Gaździnka warzy
DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI 326

Każdą  kolejną warstwę posypać przyprawami dodać listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 C.Musimy kontrolować ziemniaczki żeby nam się za bardzo nie przypaliły.Jeszcze

Mała w garnku miesza
Kotlety z indyka, z boczkiem i twarogiem czyli Niedzielne Mielenie odc.41 184

białko sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Mięso mielimy razem z boczkiem i cebulką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, z fasolką BBQ lub innymi ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pizzowe zawijane, ze szpinakiem i boczkiem 218

cytryny. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając ( jajko zagęści szpinak ). Boczek kroimy w kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona ( ważne! ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy

Smaki Ewy
Boczek rolowany z czosnkiem 145

żeby go ponownie związywać, więc nacierałam zrolowany. Bez problemu pomiędzy sznureczkami się dało to zrobić. Boczek z zewnątrz został natarty solą peklową, pieprzem i majerankiem, natomiast do środka napakowałam całe ząbki czosnku oraz powyższe przyprawy. Mięso leżało w lodówce 3 dni. Po tym czasie piekłam je w rękawie ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Państwo Wojtczuk gotują
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 202

prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący

Kuchnia Paulettes
Tarta z ciasta francuskiego z figą, boczkiem, cukinią i serem camembert 213

dałam podwójnie. Na ciasto ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię, następnie zwinięty w rulonik boczek, pomiędzy boczek, pokrojony w plasterki ser, na niego figi pokrojone również w plastry i miedzy nimi powtykałam jeszcze kilka plasterków sera, które mi zostały. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tartę około 30 minut. Podajemy na ciepło

kruche babeczki
Biała pizza z kurczakiem i szparagami 180

otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobi ć dwie pizze. Na ka żdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można podawać na ciepło i na zimno

Magiczne Życie Marty
Pizza naleśnikowa bardzo łatwy przepis 253

całość do dużej formy. Od razu zacznie lekko rosnąć.  Na wierzchu ułożyć plastry boczku, brokuła, papryki i cebulę i pieczarki.  Ja jedną pizzę zrobiłam wegetariańską.  Na wierzchu posypać tartym serem. Włożyć do piekarnika na 25-35 min. Wszystko zależy w jakiej formie pieczemy i jak piecze nasz piekarnik.  Naleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu posmarować sosem

Jemy Pijemy
Chleb na żurku 193

Piekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA 157

Solimy, pieprzymy i dodajemy do niej majeranku. Na ułożone z naczyniu kiełbaski układamy podsmażoną cebulę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 25 minut (jeśli mieliśmy kiełbasę wcześniej parzoną) lub 45 minut (jeśli nasza biała była surowa). Między kiełbaski możemy ułożyć dodatkowo cienkie plasterki boczku

Walijskie Pichcenie
Wytrawna włoska crostata 216

posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.   Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić do farszu, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać startym parmezanem.  Piec ok. 25minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Pasztet z królika 182

sklepu Tradismak 1 łyżka przyprawy do pasztetu typ wielkanocny, dostępnej TUTAJ szczypta imbiru pieprz, sól 2-3 foremki aluminiowe, takie jak te ---> foremka aluminiowa Mięso z królika, boczek wieprzowy i podgardle zalewamy zimną wodą, aby je przykryć i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W międzyczasie ściągamy "burzyny" i zaraz po tej czynności dodajemy liście laurowe, jałowiec(...)mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba.  Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki

MamaOskarka
Carbonara z piekarnika 289

Carbonara z piekarnika to nietypowy pomysł na makaronową zapiekankę. Pieczona carbonara (a raczej a’la carbonara, bo składniki nie są tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna(...)gotujemy w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, krótko przelewamy zimną wodą i zostawiamy na durszlaku do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (ja piekłam z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy

Poezja smaku
Żurek 224

Składniki: 1 kg wędzonych kości schabowych 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy wędzonej swojskiej 1 kg białej kiełbasy 3 marchewki 2 pietruszki 1

kgwjanczewo
Żur na domowym zakwasie 294

Składniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki

kgwjanczewo
Wędzone wędliny 174

Peklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska

kgwjanczewo
Marchewkowe ciasto na tartę 201

brzegi blaszki, żeby potem z przyjemnością zajadać się wielce smacznym ciastem. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się motać z uprzednim obciążaniem fasolą, wystarczy jedynie ponakłuwanie widelcem. Wiele potraw z tartą w nazwie dzięki temu patentowi już przygotowywałam: Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień(...)Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Tartaletki z boczkiem i jajkiem Mocno wahałam się czy eksperymentować z takim ideałem, ale jednak nie mogłam się oprzeć pokusie nowych wrażeń smakowych. A wszystkiemu winna ta okropnie mroźna pogoda... Zimową porą, dla podbudowania nadwątlonej odporności organizmu, często gości

Grunt to przepis!
Apple Cabbage Stew – The Elder Scrolls V: Skyrim – bigos z jabłkami i boczkiem na cydrze 194

cydr czosnek oraz boczek, które powodują, że ten jabłkowy bigos nabiera nowego wymiaru smaku. Nie jest to zbyt wielkie odstępstwo od samej gry, gdyż te składniki idealnie pasują do uniwersum The Elder Scrolls. Całość smakuje jak lżejsza, lekko słodka wersja naszego tradycyjnego bigosu. Świetnie pasuje jako dodatek do pieczeni, ale może być też samodzielnym daniem podawanym z pajda świeżego(...)garnek drewniana łopatka SKŁADNIKI: młoda kapusta – 1 główka (2 kg) jabłko czerwone, słodko-kwaśna odmiana – 2 szt. musztarda sarepska – 2 łyżeczki cydr jabłkowy – 300 ml boczek wędzony – 200 g czosnek – 1 ząbek olej rzepakowy – 2 łyżki pieprz czarny mielony sól PRZYGOTOWANIE 1. KROJENIE KAPUSTY (5 min) Kapustę kroimy w ćwiartki i odkrawamy twardy

Nerds Kitchen
Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 156

Taki klops, że palce lizać! Pomysłów na kloplsa, czyli pieczeń rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki(...)cienkie plastry boczku) przyparawy: sól, czubryca czerwona, papryka wędzona Natkę pietruszki dokładnie siekamy. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy z posiekaną natką. Z mięsa formujemy prostokąt ok. 30×15 cm. Na środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki

Kucharzyca
Fasolka po bretońsku 215

Madzia zaskoczyła mnie po raz kolejny :) Tym razem na obiad będzie jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie fasolka po bretońsku. Jak przystało na każdą fasolkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 287

pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 100 ml wody Siatka do wędlin, lub sznurek Ja już chyba z przyzwyczajenia trzymam mięso w solance przed pieczeniem a robię to ponieważ często mięso kupuje(...)mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso i trzymamy w lodówce 2-5 dni, codziennie obracając mięso na 2 stronę. Sposób przygotowania rolady W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy

Piekielna Kuchnia Pati
Kurczak pieczony na młodej kapuście 116

pieczony na młodej kapuście to pyszne i proste do zrobienia danie na obiad, które praktycznie samo się robi. Wystarczy przygotowane składniki upiec w piekarniku – nic prostszego. W sezonie wiosennym i letnim taki obiad z pewnością będzie dobrym pomysłem. Można do niego ugotować młode ziemniaczki i powstanie danie, które nasyci nawet największych głodomorów. https://youtu.be/jRCevFN1_m4 Składniki na kurczaka pieczonego(...)wymieszanym z ketchupem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i potrawę pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, danie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut.   [caption id="attachment_9039" align="aligncenter" width="1200"] Kurczak pieczony na młodej kapuście[/caption]   Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z młodą

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z mięsa rosołowego z boczkiem 184

rosołu. A , że uwielbiamy wszelkiego rodzaju smarowidła i pasztety, to zrobiłam pasztet. Nie piekłam mojego pasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest suchy i łatwo się smaruje. Pasztet naprawdę jest

Krylowa Kuchnia
Biała kiełbasa pieczona z miodem pitnym i kapustą kiszoną 164

Kolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć. Czy to w żurku, czy też w zupie chrzanowej , sprawdza się doskonale Składniki: 8 szt. parzonej białej kiełbasy 800 g kapusty kiszonej(...)posmarować olejem. Na kapuście ułożyć białą kiełbasę, lekko ją wciskając. Całość polać miodem pitnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 45 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa chrzanowa → Lane kluski z boczkiem i gotowana kiszoną kapustą z kminkiem → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem → Szegediner (gulasz

Oryginalny smak
Tarta z porem i boczkiem 194

jednolitą masę jajka, mleko oraz śmietanę po czym dodajemy do tego przestudzony por z boczkiem doprawiamy odrobina soli i pieprzu Foremkę wykładamy ciastem francuskim Na to wylewamy masę a na wierzch posypujemy odrobinka startego sera Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190-200 ° C opcja termoobieg Pieczemy 25-30 minut Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie:   Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Zupa krem z pieczarek 161

powstał: zupa krem z pieczarek? – Ostatnio piekłam sporo pasztetów pod zamówienia koleżanek i zostało mi sporo, ale to sporo wywaru. Wywar bardzo aromatyczny, bo prócz nogi indyka w jednym garnku wraz z warzywami (włoszczyzną) gotowały się boczek i łopatka. Wywar jest bardzo bogaty w różnorodne smaki a co najważniejsze – taki wywar może... Więcej The post Zupa krem z pieczarek

Magiczny Garnek
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 232

Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę i boczek drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami. Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Po tym czasie zdjąć folię

Trufelkowo
Kartofle oberżysty 158

płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Na dnie posmarowanego naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je sparzonym kminkiem, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym. Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera

Pieguskowa Kuchnia
Kresowe buleczki 143

rumienimy. Ściągamy z ognia i studzimy.  Ziemniaki, kaszę oraz boczek z cebulą i tłuszczem łączymy ze sobą doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy na jednolity gładki farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja góra / dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bułeczki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza

Kuchnia od dwojga
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 174

pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200 °C :)) ps.2 takie foremki wyszły z tej ilości

w mojej kuchni
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 204

oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa i podpiecz je przez około 10 - 15 minut .  Następnie wyjmij naczynie, ułóż na nim polędwiczki i piecz kolejne 30 minut . Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są już gotowe, a polędwiczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Koreczki z boczkiem zawijanym z morelą babci Basi 177

zalewamy gorącą wodą i po kilku minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Każdy plaster boczku posypujemy papryką w proszku, wkładamy morelę i kawałek sera twardego. Zawijamy to razem i spinamy drewnianą wykałaczką . Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 20 min przykryte i 10 min odkryte z termoobiegiem. do zrumienienia się . Jest

Pysznosci Babci Basi
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 172

Składniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko

kgwjanczewo
Roladki z kurczaka 261

majeranek, tymianek, sól, pieprz, cebulę mieszamy dokładnie , dodajemy szczypiorek i ser. Rozkładamy skórkę ,kładziemy boczek , formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę. W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad 1.20 min w 200C po upływie polowy czasu przewracamy na drugą stronę

Viola cooks with passion
Szaszłyki z kurczakiem 176

kurczakiem a on szybciej  dochodzi niż inne mięso Zazwyczaj jest to boczek surowy i wieprzowa szynka. Ale tym razem inaczej,i jest równie pysznie. Na długie szaszłykowe patyki nadziewamy wszystkie składniki na przemian,ponieśmy się fantazji by było kolorowo.  Na grillu pieczemy około 20.minut  w zależności od temperatury ,przewracajmy co 5-7 minut Smacznego

Viola cooks with passion
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 334

Dla tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być

Ala piecze i gotuje
Kuleczki chlebowe z boczkiem i serem 175

wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy blenderem, albo rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy, mąkę, boczek pokrojony w drobną kostkę i ser starty na tarce. Mieszamy dokładnie, jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy mąkę. Formujemy kuleczki wielkości małej mandarynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp

e-PrzepisyKulinarne
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 214

przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę i boczek pokroić i obsmażyć na patelni. Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza

Smaczne Potrawy
Placuszki z dyni 139

sól pieprz ziołowy pieprz czarny pół łyżeczki imbiru 2 łyżki oliwy szczypta proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szkl mąki Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i  pikantnym sosem Chutney z dyni

Gotowanie jest łatwe