 Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 260
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 260Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę i boczek drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki i wymieszać je z wyżej wymienionymi składnikami. Na wierzch ułożyć szczypiorek, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut. Po tym czasie zdjąć folię
Trufelkowo Kartofle oberżysty 184
Kartofle oberżysty 184płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Na dnie posmarowanego naczynia żaroodpornego rozsypać pokrojony szczypior, na nim układać ziemniaki, posypać je sparzonym kminkiem, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem marynowanym. Na dno wlać bulion i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach wyjąć na chwilę, przykryć każdy ziemniak kostką żółtego sera
Pieguskowa Kuchnia Kresowe buleczki 171
Kresowe buleczki 171rumienimy. Ściągamy z ognia i studzimy. Ziemniaki, kaszę oraz boczek z cebulą i tłuszczem łączymy ze sobą doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy na jednolity gładki farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja góra / dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bułeczki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza
Kuchnia od dwojga pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 194
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 194pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200 °C :)) ps.2 takie foremki wyszły z tej ilości
w mojej kuchni POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 222
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 222oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Na dno naczynia żaroodpornego wrzuć warzywa i podpiecz je przez około 10 - 15 minut . Następnie wyjmij naczynie, ułóż na nim polędwiczki i piecz kolejne 30 minut . Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są już gotowe, a polędwiczki
Słodko-Słony Świat Ilony Koreczki z boczkiem zawijanym z morelą babci Basi 205
Koreczki z boczkiem zawijanym z morelą babci Basi 205zalewamy gorącą wodą i po kilku minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Każdy plaster boczku posypujemy papryką w proszku, wkładamy morelę i kawałek sera twardego. Zawijamy to razem i spinamy drewnianą wykałaczką . Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 20 min przykryte i 10 min odkryte z termoobiegiem. do zrumienienia się . Jest
Pysznosci Babci Basi Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 193
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 193Składniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko
kgwjanczewo Roladki z kurczaka 285
Roladki z kurczaka 285majeranek, tymianek, sól, pieprz, cebulę mieszamy dokładnie , dodajemy szczypiorek i ser. Rozkładamy skórkę ,kładziemy boczek , formujemy dużego kotleta i ściśle zawijamy wszystko , tak by zamknąć całą roladkę. W razie potrzeby użyć wykałaczki, ale raczej nie będzie potrzebna. Polewamy delikatnie olejem musztardowym i posypujemy papryką. Pieczemy ponad 1.20 min w 200C po upływie polowy czasu przewracamy na drugą stronę
Viola cooks with passion Szaszłyki z kurczakiem 199
Szaszłyki z kurczakiem 199kurczakiem a on szybciej dochodzi niż inne mięso Zazwyczaj jest to boczek surowy i wieprzowa szynka. Ale tym razem inaczej,i jest równie pysznie. Na długie szaszłykowe patyki nadziewamy wszystkie składniki na przemian,ponieśmy się fantazji by było kolorowo. Na grillu pieczemy około 20.minut w zależności od temperatury ,przewracajmy co 5-7 minut Smacznego
Viola cooks with passion Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 362
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 362Dla tych, którzy lubią ziemniaki z maślanką lub kefirem mam fajny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną. To szybka i smaczna propozycja na obiad. Ziemniak nie musi być
Ala piecze i gotuje Kuleczki chlebowe z boczkiem i serem 198
Kuleczki chlebowe z boczkiem i serem 198wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy blenderem, albo rozgniatamy widelcem. Dodajemy przyprawy, mąkę, boczek pokrojony w drobną kostkę i ser starty na tarce. Mieszamy dokładnie, jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy mąkę. Formujemy kuleczki wielkości małej mandarynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp
e-PrzepisyKulinarne Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 245
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 245przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę i boczek pokroić i obsmażyć na patelni. Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza
Smaczne Potrawy Placuszki z dyni 159
Placuszki z dyni 159sól pieprz ziołowy pieprz czarny pół łyżeczki imbiru 2 łyżki oliwy szczypta proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szkl mąki Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i pikantnym sosem Chutney z dyni
Gotowanie jest łatwe Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 247
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 247porze. Farsz zawsze można wzbogacić o inne dostępne dodatki. Tu nie ma ograniczeń. W przypadku zapiekanek ziemniaczanych można dowolnie eksperymentować ze smakiem. Ja tym razem postawiłam m.in. na pyszny boczek, pieczarki, kiełbasę i paprykę. Do farszu wykorzystałam pyszne wyroby Martika. Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne(...)łyżki śmietany 18% szczypta suszonej bazylii Przygotowanie: Przygotowujemy farsz do zapiekanki. Kroimy cebule i papryki. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kosteczkę, podobnie kiełbasę i schab. Na patelnię wrzucamy boczek, chwilę smażymy i dodajemy cebulę. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę
Słodkie okruszki Tarta szpinakowo-serowa 203
Tarta szpinakowo-serowa 203Lubimy słodkie wypieki, ale w tym miejscu prezentujemy danie słone, pieczone jak ciasto, stanowi doskonałą alternatywę dla popularnej pizzy, prędko się ją robi, smakuje i wygląda wyśmienicie, w sam raz na elegancką przekąskę na ciepło i zimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki(...)przygotować nadzienie - pokroić cebule w kostkę, boczek w kostkę zeszklić na patelni, dodać szpinak mrożony, wszystko podsmażać dopóty dopóki szpinak nie odparuje wody, mieszać co jakiś czas. W miseczce trzepaczką wymieszać jajka i twaróg na jednolitą masę, wyjąć ciasto z lodówki, wywałkować cienki prostokąt mniej więcej rozmiarów blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z bokami, przełożyć na wałku płat
kgwjanczewo