 Zapiekanka chłopska (bezglutenowa) 213
Zapiekanka chłopska (bezglutenowa) 213pieprz, czerwona słodka papryka i kapka oliwy. Na to ostatnia warstwa ziemniaków. Następnie około 6 plastrów boczku, a następnie na sam wierzch ścieramy żółty ser (na tarce o dużych oczkach) i paprykujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę bez przykrycia
Kawa z mlekiem Roladki z kurczaka w boczku 492
Roladki z kurczaka w boczku 492smarujemy miękkim masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę , a następnie owijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym (można upiec od razu z lekko podgotowanymi ziemniakami polanymi oliwą) dodajemy kilka gałązek rozmarynu,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię
Bon appetit mon amie Spaghetti alla carbonara 199
Spaghetti alla carbonara 199Makaron to jedno z najwspanialszych dań, gdy nie mamy czasu na długie oczekiwanie na posiłek. Składniki: 2 jajka 10 plasterków wędzonego boczku makaron spaghetti (porcja dla
Kucharka Tarka i Miarka “W słoiku” – recenzja 207
“W słoiku” – recenzja 207pasztety. Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery
Ugotowane pozamiatane Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką 242
Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką 242następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut
Wylizany Rondel Zapiekanka szparagowa 176
Zapiekanka szparagowa 176dnia poprzedniego, wymieszałam go ze szpinakiem, przełożyłam do naczynia do zapiekania. Na makaron ułożyłam szparagi z boczkiem, oraz końcówki szparagów od dłuższych sztuk które nie mieściły mi się w naczyniu. Na wierzch wbijam jajka, układam pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę temp 180 stopni około 15-20 minut aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne
wesoła kuchnia Kurczak w cieście francuskim 440
Kurczak w cieście francuskim 440szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około 20-25 minut w 185 stopniach. Przed podanie kroimy piersi z kurczaka w dosyć grube plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 232
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 232gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy
Szefowa kuchni Flądra w idealnej panierce z boczku 197
Flądra w idealnej panierce z boczku 197granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy, sok z ćwiartki cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać np. z ziemniakami i sałatą z warzywami
Corner With Recipes Szaszłyki z łososia 263
Szaszłyki z łososia 263samą, jak łososia. Obie cebule kroimy w krążki. Przygotowane składniki nadziewamy na patyczki – pieczarka, papryka czerwona, boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut
mojewypiekiinietylko Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 397
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 397wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba) . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Nie wiem , ale pewnie to zależy
Na słodko lub wytrawnie Kartoflak 381
Kartoflak 381dodać do ziemniaków razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka, przestudzoną słoninę z boczkiem, kiełbasą i cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy – wymieszać. Ubić pianę z białek – dodać do masy ziemniaczanej – delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować olejem (można wyłożyć papierem do pieczenia), wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C około 1,5 godziny
mojewypiekiinietylko Pizza mięsna uczta 338
Pizza mięsna uczta 338koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy. 5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Ani QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 207
QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 207minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cebulę z boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut aż wierzch się zetnie i lekko zrumieni
Walijskie Pichcenie Tarta z porem i szpekiem 253
Tarta z porem i szpekiem 253miekkich porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki szpek. W przypadku boczku, należy najpierw podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty
Mia Cucina Sofieta