pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:151/301)

Żebroczka wiślańska 156

tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Rolada ze schabu z boczkiem 483

Składniki: ok.1kg schabu bez kości i bez skóry ( ja miałam 950g), 275g surowego boczku w plastrach, 3 łyżki oleju,  2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka

W kuchni u Moniki
Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣ 178

formujemy pierogi swoją metodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym. SMACZNEGO. CMOK . Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka. Aby je przygotować wrzucamy zamrożone na wrzącą osoloną wodę, gotujemy

Pasje Jolki
zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem 169

plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z chorizo i rucolą 191

pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki  pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy wybrane składniki, na końcu ścieramy ser żółty

Apetyczna babeczka
Gratin-francuska zapiekanka z ziemniaków 143

śmietany dodaj przyprawy. Ziemniaki włóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalej śmietanką. Całość posyp tartym serem. Piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni (najlepiej sprawdzać widelcem, czy ziemniaki są już miękkie). Możesz podać ją np. z brukselką z kawałkami przesmażonego boczku. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Gołąbki w kiszonej kapuście 235

Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną  cebulę i boczek,  słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać

Stare Gary
Zapiekane jajka z jogurtem 183

papryki słodkiej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka należy rozbełtać i połączyć z jogurtem i kiełkami. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy bez tłuszczu, dodajemy do mieszanki jajecznej i doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Przelewamy do 4 naczynek przeznaczonych do zapiekania. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C.  Smacznego

Niezły Młynek
MOCNO ZIOŁOWY BOCZEK NA KANAPKI 174

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ( +12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 9-12 Składniki podstawowe: 1,5 kg surowego boczku. Składniki marynaty: 4 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, łyżeczka czosnku granulowanego, 2 łyżeczki(...)ostrej papryki. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam, dokładnie nacieram mięso, odkładam na noc do lodówki. Mięso przekładam do folii aluminiowej wraz z marynatą, szczelnie zakrywam. Piekę w 190 stopniach (termoobieg) przez 80 minut, następnie odkrywam mięso i piekę kolejne 15-20 minut (aż ładnie się zarumieni

JejKuchnia
Żeberka w kapuście – kociołek 245

Składniki : 1,5 kg mięsnych żeberek ( takich obrośniętych , nie tych chudych ) 2 cebule 2 małe główki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku kilka listków(...)gorczycą . Odstawiamy na dwie doby do lodówki . Solimy dopiero przed pieczeniem w kociołku . Kapustę i cebulę , kroimy w ćwiartki , wycinamy tylko głąb , marchewkę w grube plastry , a ziemniaki zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy po dwa żeberka , obsmażamy i wyjmujemy . Teraz

Ogrodnik w podróży
Jajka pieczone w koszyczkach z plastrów bekonu 107

sposób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 plastrów cienko krojonego boczku 100 g tartego żółtego sera 4 jajka sól i grubo zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na dnie blaszki do wypiekania babeczek lub 4 foremek żaroodpornych typu okrągłe kokilki ułóż po 2 plastry boczku, tak by boki boczku nachodziły na brzegi a w środku utworzyły koszyczek z miejscem(...)u0142\u00f3\u017c po 2 plastry boczku, tak by boki boczku nachodzi\u0142y na brzegi a w \u015brodku utworzy\u0142y koszyczek z miejscem na jajko.","text":"Na dnie blaszki do wypiekania babeczek lub 4 foremek \u017caroodpornych typu okr\u0105g\u0142e kokilki u\u0142\u00f3\u017c po 2 plastry boczku, tak by boki boczku nachodzi\u0142y na brzegi a w \u015brodku

ProstePesto.pl
Kolorowa zapiekanka z grillowanych warzyw i boczku-na cieście francuskim 214

cukinią, ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia,odcinamy z boku 4 cienkie paski i całe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem,na brzegi dookoła doklejamy odcięte paski żeby brzegi były trochę grubsze i również je smarujemy, na ciasto układamy naszą grillowaną cukinię,na przemian żółtą z zieloną,na to pokrojoną drobniej grillowaną paprykę,boczek wędzony  i pokrojoną w paski cebulę

Swojskie jedzonko
Tęczowa tarta warzywna 256

jednak wyjątkowe - jak moi Fani! Przecież nie mogłabym Was nie zaskoczyć! Składniki: ciasto na tartę - przepis tutaj (klik) 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan opakowanie boczku długo dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według(...)Piec około 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z funkcją pieczenia od dołu, aby spód tarty był chrupiący. Bon appetit! Inspiracja na wykonanie tarty pochodzi z bloga (klik) . Gdy ją zobaczyłam, po prostu musiałam wykonać swoją wersję! Wersja wege bez boczku - radzę dodatkowo posolić również warzywa

Garniec Magalie
Rolady ze śliwką 203

takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J     Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam.    Rolady ze śliwką       Składniki(...)zabezpieczyć je wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą, ułożyć w nim przygotowane rolady.   Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca.   Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką

Mania Gotowania