wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy. Życzę smacznego
Kulinarne życieminut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie
potrawyregionalnePyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym
Tradycyjna Kuchniasurowego boczku oliwa papryka słodka, sól morska, pieprz, rozmaryn Przygotowanie Bataty obieramy i kroimy w sporą kostkę, boczek również. Składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Mieszamy, aby przyprawy się równomiernie rozprowadziły i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 min w temp
e-PrzepisyKulinarneWYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli i pieprzu Formę z zawartością umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy od 8 do 10 minut. Warto obserwować i samemu zadecydować czy chcemy ścięte żółtko.Ugotowac makaron al dante .....................SMACZNEGO
w mojej kuchniresztę użyjemy do posypania), szczyptę soli (uwaga! feta i boczek są słone!), pieprzu, bazylię i paprykę ostrą. Gdy boczek przestygnie, dodajemy go do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kładziemy na papier i blachę do pieczenia, wykładamy farsz i zawijamy. (*Ja zrobiłam trochę za mało farszu, więc zawinęłam końce, aby przypominały mały koszyczek ;) pustą przestrzeń
Kitchens Alphabetkroimy na kwadraciki, prostokąciki czy inne kształty takie jakie chcemy. Kroimy cebulkę w cienkie paseczki, paprykę też, a szynkę (boczek) w kwadraty. Nakładamy na kwadraciki każdy ze składników (szynka, papryka - najlepiej i zieloną, i czerwoną, cebulka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20- 25 minut. W zależności od tego w jakim stopniu chcemy mieć zarumienione;) Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika
Kuchnia moimi oczamiWspaniały i aromatyczny mięsny pasztet, który wyróżnia się konsystencją. Struktura bardziej przypomina pieczeń, dzięki jednokrotnemu mieleniu mięsa. Pyszna propozycja w sam raz na nadchodzące Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego 1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela(...)odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania zbieramy szumowiny). Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Nie dodajemy żadnych przypraw. Schab, szynkę i boczek kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obraną marchewkę
Gotowanie i blogowaniekremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki
nietylkopasta.plspróbowałam i zrobiłam he. Naszło mnie ostatnio na pieczone warzywa właśnie i jak nic przydał się i topinambur :)) Fajny, smaczny jest polecam :)) Oprócz niego na talerzu znalazły się jeszcze buraki, marchewka, batat, czerowną cebulę i czosnek. Wszystko skropiłam lekko oliwą, posoliłam, posypałam czosnkiem niedźwiedzim i dodałam pokrojony w kostkę boczek, smacznie bardzo wyszło :)) Najbardziej zadowolony był młody :)) Miłego dzionka(...)większe marchewki 2 większe czerowne buraki boczek 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku czosnek niedźwiedzi sól różowa oliwa do skropienia warzyw natka pietruszki Warzywa umyłam, obrałam, kroiłam w troszkę większą kostkę, cebulę w piórka, czosnek zostawiłam cały (dobrze, aby warzywa były pokrojone w miarę podobnie, bo będą się równomiernie wtedy piekły). Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, rozłożyłam
kruche babeczkibardzo prostymi, tanimi, sezonowymi i zdrowymi dodatkami: kapustą kiszoną i burakami pieczonymi . PRZEPIS MAKARON Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I MARCHEWKA Składniki na Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewka: 300-400 g makaronu spaghetti, nitki, krajanka czy inny drobny 10-15 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 50g boczku wędzonego – można więcej a można pominąć 2 ząbki czosnku(...)gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Teraz jest czas na przygotowanie omasty. Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Potem boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu. Następnie marchew obieramy, kroimy w zapałkę i dodajemy do boczku. W kolejnym kroku czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marchewki. Wszystko przesmażamy dwie – trzy minutki aż marchewka straci surowość
Dorota Smakujeplastrów serka topionego szynkowego ( Hochland lub Lactima ) kawałek wędzonego na zimno boczku , dobrej jakości 1 cebula czosnek granulowany 8-10 podgrzybków lub innych grzybów leśnych , świeżych 6 plastrów cienkiego bekonu musztarda Horcice ( lub inna ostro słodka , grubo mielona ) 2 kostki bulionowe mięsne o smaku pieczeni ( czasami trzeba skorzystać z chemii ) 2 szklanki wody 1 łyżeczka miodu sól ,pieprz(...)świeży tymianek do dekoracji i dla zapachu Kawałki schabu, rozklepujemy cieniutko przez woreczek . Solimy , pieprzymy , każdy smarujemy musztardą , a następnie układamy na nim ser i posiekany w drobną kostkę boczek ( dwa plastry sera na jeden kawałek mięsa ) . Zwijamy , delikatnie dociskamy . Smażymy z obu stron na złoty kolor w raczej głębokim tłuszczu . Czas to około 10-15 minut w zależności
Ogrodnik w podróżytydzieńwygląda tak: Poniedziałek: Sałatka z mango z charakternym sosem z masła orzechowego i stekiem Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym, aromatycznym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek Minimalizm jest w modzie Przygotowując to menu wzorowaliśmy się na blogu Minimalistbaker, bardzo popularnym w Stanach(...)taki słoik wystarczy zapakować do torby i lancz w pracy będzie jak znalazł. . Pozostałe dania są więcej niż łatwe i można je zrobić w 10 minut. Jedynie skrzydełka trzeba piec 40 minut, ale za to pracy nie wymagają praktycznie żadnej. Jak gotowaliśmy Wszystkie dnia z tego menu na tydzień zrobiliśmy jednego dnia, co zajęło nam półtorej godziny. Pracę można jednak
Niedzielny kucharzNAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC! ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE Z JAJKIEM ZAPIEKANYM W PIECZONY ZIEMNIAKU! Nie ma Wielkanocy bez żurku! Żurek z jajkiem musi pojawić się na każdym stole podczas Świąt Wielkiej Nocy. U każdego z Nas żurek smakuje inaczej, co region to inny zwyczaj. Ja dzisiaj chciałam Wam zdradzić mój patent na tą zupę. Żurek zawsze robię tylko(...)Wyjmij łyżką cedzakową i zawiń w papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i wydrąż łyżką środek na jajko. Wybij jajko w zagłębienie i wstaw na 5 do 8 minut do piekarnika. Żurek: Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy i boczek. Całość gotuj przez 15 - 20 minut. Dodaj
SMYKWKUCHNI