Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 308faszerowany grzybami to kolejna propozycja na nacinanie schabu wzdłuż i faszerowane go. Ostatnio farszem był boczek , teraz proponuję wykorzystać jako farsz grzyby, które jeszcze są w lasach- duszone podgrzybki z cebulą, świeże grzyby można zastąpić suszonymi. Polecam też dwa inne przepisy na schab pieczony w niskiej temperaturze i schab pieczony z tymiankiem . 1 listopada jest „Wszystkich Świętych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z pieczoną fetą i dynią 125makaronie z pieczoną fetą i pomidorkami krążą powoli legendy, ale naprawdę warto go spróbować bo jest MEGA prosty, MEGA pyszny i BARDZO szybki! Przepis na ten makaron znajdziesz na blogu już od długiego czasu, jest też wersja makaronu z fetą i warzywami . Tym razem postawiłam jednak na pieczoną dynię, która tak idealnie pasuje do tego dania a dodatkowo(...)najlepsze przepisy na makarony – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON Z PIECZONĄ FETĄ I DYNIĄ Przygotowanie : 30 minut Porcje : 2 porcje Składniki
nietylkopasta.pl
jeleń w winnym sosie 275Najwięcej czasu – około 40 minut – zajmuje przygotowanie sosu. Samo mięso potrzebuje w sumie kilkunastu do dwudziestu minut. Składniki na sos: trzy szalotki ząbek czosnku
stajnia gołębie od kuchni
KISZKA ZIEMNIACZANA 472pracy. Kiedyś kiedy jeszcze sama nie podejmowałam się pieczenia kiszki ziemniaczanej kupiłam ze sklepu. Niestety rozczarowałam się bardzo. Dużo kaszy mannej jako zapychacza, psuje smak. Moja kiszka ziemniaczana jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim do wypróbowania Składniki: 4 kg ziemniaków szklanka mąki 1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi sól(...)Wykonanie: Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka
Z Majeczką w kuchni
Duszony boczek w sosie grzybowym 640Boczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się
kgwjanczewo
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 262siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta(...)żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu możecie też dodać kawałki podsmażonego boczku. Na koniec kładziemy wiórki sera, najlepiej wykorzystać półtwarde lub twarde sery francuskie (Comte, Gruyere, Maroilles), ale zwykła gouda też się nada. Lekko dociskamy wiórki sera do reszty farszu, aby delikatnie się nim pokryły. 7. PIECZENIE (15-20 min) Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia
Nerds Kitchen
Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu 138dodaliśmy do niego soczewicę, żeby był treściwszy i jeszcze zdrowszy. Możesz jednak pominąć ten składnik jeśli masz purytańskie podejście do kwestii sosu al ragu. Na koniec dwie uwagi: przed pieczeniem dobrze posól dynię i posmaruj olejem. Potem, kiedy już się upiecze, bardzo dokładnie oddziel widelcem miąższ od skórki. Skórka będzie spieczona i twarda, dlatego odseparowanie miąższu nie powinno być zadaniem(...)makaronem. Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki ½ szklanki czerwonej soczewicy Kawałek sera pleśniowego 1 dynia makaronowa ½ szklanki wina Tarty parmezan – kilka łyżek 3 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 400 ml sosu pomidorowego 1 mała
Niedzielny kucharz
Żurek w chlebie domowym 142selera 1 marchewka 2 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna 500 ml zakwasu do żurku 200 ml śmietany 30 % 500 g kiełbasy / biała, śląska/ 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżeczka majeranku olej rzepakowy natka pietruszki 4 jajka pomada: 1 łyżka mąki 120 ml wody szczypta soli Chleby: Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli, dwie łyżki mąki(...)stopni i wstawiam chlebki. Piekę 10 minut. Zmniejszam na 200 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką chleby. Odcinam górę chlebków, wydrążam środek i podaję zupę w chlebie. Żurek: Boczek kroję w paski, przesmażam na oleju. Dodaję cebulę pokrojoną
wesoła kuchnia
Przyjęcie z grillem w ogrodzie – zaplanuj menu 143idealnie nada się lekka zupa cebulowa. Kolejne danie może stanowić bogaty wybór mięs przyrządzonych na grillu: karkówka, żeberka, boczek, steki wołowe, piersi kurczaka, hamburgery czy ryby. System GBS umożliwi nam upieczenie w całości np. kurczaka lub kaczki. Możemy też przyrządzić pieczeń, a do tego upiec ziemniaki i sezonowe warzywa, np. szparagi. Z dodatków świetnie sprawdzi się również chlebek czosnkowy
Smaki Na Talerzu
Pieczony omlet ze szparagami 148zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Na patelni podsmażamy boczek, pokrojony w kostkę. W naczyniu mieszkamy jajka oraz serek wiejski i mąkę. Dodajemy boczek. Gotowa masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonym. Na masę układamy szparagi oraz jajko ugotowane na twardo przecięte na pół. Wszystko pieczemy w 180C przez 25 minut, aż omlet się zarumieni
Niezły Młynek
Pieczonki z ogniska 166pokroić w kostkę. Następnie dno kociołka smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy. Najlepiej aby były minimum dwie warstwy. Całość przykryć liśćmi kapusty. Przykryć kociołek pokrywką ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny
Andzia Pichci
Szparagi w szynce z grilla 234Szparagi w szynce z grilla to bardzo prosty dodatek do potraw serwowanych z grilla. Przygotujemy go bardzo szybko i bardzo prosto. Do tej przystawki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony omlet ze szparagami 192patelni podsmażamy boczek, pokrojony w kostkę. W naczyniu mieszkamy jajka oraz serek wiejski i mąkę. Dodajemy boczek. Gotowa masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonym. Na masę układamy szparagi oraz jajko ugotowane na twardo przecięte na pół. Wszystko pieczemy w 180C przez 25 minut, aż omlet się zarumieni
Niezły Młynek
Makaron z pieczonymi pomidorkami 146makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami makaron z pieczonymi pomidorkami Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki: – 200 g makaronu orichette lub muszelek
nietylkopasta.pl
Quiche Lorraine - francuska miłość podniebienia 246solą i pieprzem. 3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość: 1. Na podpieczony spód wykładaj podsmażony boczek i starty ser (zostaw ok. łyżki aby posypać wierzch) warstwami. 2. Zalej całość masą śmietanowo- jajeczną, posyp wierzch pozostałym serem. 3. Piecz 30min. w 180*C. 4. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego! Quiche Lorraine Ingredients: Pastry: 110g flour 50g butter
Kuchnia w Słońcu Skąpana
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 159zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane. Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały to święta Wielkanocne i Boże Narodzenie - tutaj
kruche babeczki
Grillowana kaszanka z wędzonym boczkiem 161pieprz kilka gałązek tymianku kilka ząbków czosnku Przygotowanie Kaszankę przyprawić solą i pieprzem. Owinąć kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem. Dodać po 2 ząbki czosnku i jedną dwie (do smaku) gałązki tymianku. Szczelnie zawinąć w aluminiową folię i położyć na grilla. Piec ok 40-45 min na lekkim ogniu. Smacznego
Gaździnka warzy
Pieczarkowe kule (na grilla) 231doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy główki pieczarek by nabrały okrągłego kształtu. 3. 2 plastry boczku krzyżujemy, na środku ustawiamy pieczarkową kulę i owijamy. Końce spinamy wykałaczką. Postępujemy tak z każdą jedną sztuką. Oplecione pieczarki grillujemy lub pieczemy w piekarniku. W tym celu ustawiamy metalową kratkę z pieczarkowymi kulami nad brytfanną z wyposażenia piekarnika (najlepiej z wyższymi bokami
Kuchnia w czekoladzie
Młode, pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem 242osolonej wodzie na pół-twardo. Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażymy, ok. 5minut, doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki wydrążamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Do środka każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut na termoobiegu. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia, ziemniaki można
Czerwona Porzeczka
Królik duszony z warzywami 219kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem podsmażonym na suchej patelni. Dusiłam w piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym na 170 stopni. KRÓLIK PRZYGOTOWANY DO PIECZENIA
Darcia w kuchni
Szaszłyki grillowe 383wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie
Tanie przepisy studenckie
Duszonki, prażonki domowe z piekarnika 607kostkę. Naczynie żąroodporne, smaruje olejem, wykładam do niego połowę pokrojonych ziemniaków, na to daję cebulkę, kiełbasę i boczek, posypuje przyprawami i nakładam druga połowę pokrojonych ziemniaków i znów posypuje przyprawami. Całość polewam bardzo delikatnie olejem i wstawiam do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. godziny.U mnie termoobieg. Po tym czasie odkrywam pokrywkę, mieszam i wkładam ponownie do piekarnika
Kuchnia z widokiem na ogród