pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:159/301)

Kiszka Babci Józi 118

wsypać do miski bez tłuszczu, na tłuszczu od boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę- przerzucić do boczku, dodać starte ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. wszystko dobrze wymieszać. Gotową masą nadziać umytą kiszkę, dość luźno, gdyż jak będzie za bardzo zwarta pęknie podczas pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej kiszkę. Kiszkę nakłuwamy igłą co jakieś 5 cm i wierzch

Niezły Młynek
Ser pleśniowy zapiekany w boczku 166

wiem jak wy,ale ja uwielbiam zapach i smak pieczonego boczku.Stwierdziłam,że czas wypróbować połączenie z serem pleśniowym i wyszło pysznie.W tym roku na Sylwestra menu będzie bogatsze o nową przekąskę. Składniki: cienko pokrojony boczek gotoway ser pleśniowy wykałaczki Sposób przygotowania: Ser kroimy w plastry (najlepiej,żeby miały szerokość plastrów boczku),owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Zapiekamy

Wielki apetyt
Rolada z boczku z pieczarkami 157

drobno posiekać. Podsmażyć razem z pieczarkami na złoto (odparować całą wodę z pieczarek). Przyprawić do smaku. Boczek rozłożyć i przyprawić. Posmarować musztardą. Wyłożyć masę z pieczarek i zwinąć jak roladę. Obwiązać sznurkiem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra i dół) i piec ok 1,5-2h. Po godzinie pieczenia, wierzch oprószyć gruboziarnistą solą (opcjonalnie). Po upieczeniu wystudzić

CookYourself
Wiejskie Quiche 5368

patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto. Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem. Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu. Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje

Niezły Młynek
Kolorowe szaszłyki 164

krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 252

zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy

Mania Gotowania
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 177

mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 119

piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI(...)ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni * Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chlebek byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chlebek pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chlebek mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni. Czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu chlebek zostawiamy jeszcze

Moja Książka Kucharska
Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 356

można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę tłuszczu, w przeciwnym razie będą nie dość że suche, to jeszcze będą wymagały dłuższego(...)jest szczelniejsze od pokrywki. Nie mniej jednak jeden lub dwa razy w czasie pieczenia warto sprawdzić co dzieje się w garnku. Zapiekankę podajemy na ciepło, najlepiej w jednej z 2 opcji dodatków: z maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z czerwonym barszczem. Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 2015-07-17 19:03:08 Prosta w przygotowaniu i z niewyszukanych składników

Kulinarna Pokusa
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 186

Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g mąki ok 2/3 szkl. ciepłej wody 4 łyzki oleju 20 g drożdży łyżeczka cukru sól jajko do smarowania Farsz Szklanka kaszy jaglanej garść suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki) 500 g kiszonej kapusty cebula 200 g surowego boczku lub słoniny(...)oleju, dodajemy boczek. Dorzucamy kaszę, pokrojone grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto W wodzie rozrabiamy drożdże dodajemy cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, olej i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-1,5 h, do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto, wykrawamy krążki, kładziemy farsz, zalepiamy. Robimy falbankę Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy

Mieszam w Garnku
MIĘSO W SŁOIKU - DOMOWA KONSERWA 172

Mięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 359

Składniki: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150 g plastrów wędzonego boczku 100 ml rumu 3-4 łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem 545

sól,pieprz olej do smażenia 12 plastrów boczku wędzonego Cukinię umyć, odkroić końcówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić  i odłożyć na sito aby sok ociekał. Z pieczarek usunąć ogonki. Wnętrze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Również(...)cebulą. Cukinię odcisnąć dobrze z soku i także dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masą wypełnić pieczarki. Każda pieczarkę owinąć plastrem boczku. Blaszkę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-20 minut aż pieczarki zmiękną

Monia miesza i gotuje
Tarta porowa z boczkiem 197

gram kwaśnej śmietany  -sól, pieprz -rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa  Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół.  Na suchą, jeszcze chłodną patelnie wrzucamy boczek i pozwalamy, by tłuszcz się wytopił. Doprawiamy pieprzem, szczyptą rozmarynu i tymianku.  Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula sie zeszkli.  Następnej dodajemy pokrojony drobno por. Doprawiamy porządna(...)papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem powierzchnie ciasta i przykrywamy kolejna warstwą papieru, lekko dociskając by boki ciasta nie opadły.  Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.  W miseczce mieszamy trzepaczką rozmącone jajka i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Gdy ciasto się podpiecze,  elikatnie ściągamy papier i  wykładamy na nie nasz por z boczkiem.  Całość zalewamy

Smakuj życie!
BOCZEK PIECZONY Z SOSEM SOJOWYM I CZOSNKIEM 133

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: Około 1-1 ,2 kg boczku surowego, 4 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu pomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę(...)pozostałe ząbki czosnku (w całości). Przykrywam i zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce. Mięso przekładam do folii aluminiowej (wraz z czosnkiem i marynatą), szczelnie zakrywam. Piekę w temp. 190-200 stopni około godziny. Następnie odkrywam folię i piekę kolejne 10-15 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam mięso na 10 minut (bez uchylania drzwiczek

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania