pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:136/249)

Krem z batatów 255

sera ricotta i drobina kiełków z buraka lub innych na porcję WYKONANIE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę. Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj batata i krótko duś. Po 4-5 minutach dodaj gorący bulion. Gotuj około 12-15 minut aż bataty staną się miękkie i za pomocą blendera zmiksuj(...)kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem

nietylkopasta.pl
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 330

pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio! Piekarnik rozgrzewamy do 175⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego drobniutko posiekaną pietruszkę, jeden ząbek czosnku(...)ząbki czosnku. Kurczaka do pieczenia wiążemy – zobaczcie sposób chłopaków z Chef Steps i zawiążcie kurczaka tak jak oni. Zawiązanego ciasno kurczaka czeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko solimy i pieprzymy z wierzchu.   Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy

Karo in the Kitchen
Babeczki ziemniaczane plus przepis na purre ziemniaczane po naszemu 160

Przepis na pastę z kurkumy - 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 jajka - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Do gorących dodajemy masło, pastę z kurkumy, czosnek i opcjonalnie doprawiamy solą do smaku. Miksujemy mikserem...(..i mamy gotowe pyszne purre, oczywiście proporcje należy zwiększyć w zależności od potrzeb(...)dalej... ) Zostawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i  ubijamy. Dodajemy purre ziemniaczane, miksujemy. Dodajemy mąkę, miksujemy. Nakładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 30 minut

Szkrab Je Sam
Pierś gęsia pieczona 156

marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następie wymieszać z pozostałymi składniami. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny lub innego naczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę(...)wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym

Państwo Wojtczuk gotują
ziemniaki z serem i podudziami... 476

żółty 20 dag/tarty, papryka słodka mielona 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kminek 1 łyżeczka/ziarenka, gorczyca 1 łyżeczka, ziele angielskie 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny ziarnisty 10 ziarenek w moździerzu utrzeć przyprawy, dolać olej, wsypać paprykę i wszystko utrzeć dokładnie podgotowane młode ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w talarki, wkładać do blaszki, polać(...)marynatą, położyć kawałeczki masła posypać po wierzchu startym żółtym serem, na serze poukładać wcześniej ugotowane podudzia w rosole, natrzeć je marynatą, nałożyć po kawałeczku masła piec w 200 C około 40 minut - ziemniaki są pyszne, ser ciągnący, kurczak chrupiący..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 214

ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo zetrzeć tak drobno jak na placki). Jeżeli pojawi się dużo płynu odlać. Dodać mąkę i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę i boczek pokroić i obsmażyć(...)patelni. Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Sos borowikowy z purre ziemniaczano-groszkowym 153

Wspaniały smak grzybów, a na dodatek smak borowików! Korzystajmy z ich tegorocznego urodzaju i wkomponujmy je w codzienne dania, a poniżej nasza propozycja: Składniki: 6 do

kgwjanczewo
Jesienny pieczony udziec z indyka 154

łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni(...)około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie

Pociąg Do Kuchni
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 178

imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy wyciągnięte(...)strony ze skórą). Do smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się upiecze. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą

Domowy Smak Jedzenia
Jesienny pieczony udziec indyka 176

łyżki oliwy). Indyka obłożyć plastrami cebuli, posypać posiekanym czosnkiem i cienkim plastrami imbiru, polać 1 łyżką oliwy. Wrzucić na indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni(...)około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Egzotyczny krem z dyni Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający Perliczka

Pociąg Do Kuchni
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 185

świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule  8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki(...)bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki

ClauditteMissCooking
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 336

sojowy ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. PTYSIE: Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy(...)solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego. Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe. MIĘSO I PTYSIE: Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej posmarowanej olejem

Ostra na Słodko
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 204

przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie(...)plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami.                                  Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 180

obieramy , skórka ma najwięcej witamin , a u młodych ziemniaków jest dodatkowo cieniutka , nie wyczuwalna . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy ( nie ściemnieją , będą bardziej apetyczne ) Tak samo z cukinią , nie obieramy , tylko ścieramy ze skórką , na grubych oczkach . Cebulę obieramy , ścieramy na grubych oczkach ,czosnek na malutkich oczkach . Seler naciowy, także ścieramy na grubych oczkach(...)oleju z obu stron . Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar oleju , przez ułożenie , placków na papierowym ręczniku . Podajemy na gorąco , np z pieczonym kurczakiem i sosem , z jogurtem lub inaczej Smacznego ! Artykuł Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 194

zioła: 1 duży liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, po 1 łyżeczce suszonego lubczyku i majeranku, czarny pieprz do smaku Seler i ziemniaka pokroić w niedużą kostkę, por i czosnek pokroić na plasterki. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać wszystkie warzywa wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, posolić, wlać 2 – 3 łyżki wody(...)Doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać od razu, np. z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego! Zupa świetnie smakować będzie również z dodatkiem grzanek czy pieczonych ziemniaków, a w wersji niewegańskiej z chrupiącym boczkiem lub jajkiem gotowanym na twardo. W wersji zgodnej z dietą niełączenia, sok z cytryny zastąp 1 – 2 łyżeczkami białego octu winnego

Even Better Food
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 178

 Spójrzcie cóż to za efektowna rolada, co ciekawe z "kopytkowego ciasta", doskonała na przyjęcie bardziej uroczyste, ale i na niedzielny obiadek, zachwyci niewątpliwie gości i

kgwjanczewo
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 226

Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę  oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym

Ala piecze i gotuje
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 208

comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko w Grecji, chociaż u nas najbardziej popularna jest właśnie(...)Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami z dodatkiem mąki. Naszykujcie tak duży rondel, by zmieściły się w nim razem wszystkie elementy nadzienia. Czosnek siekamy drobno, cebulę również. Selera i marchew obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach

Karo in the Kitchen