piekarnika (temp. 180 stopni). Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka nam się powoli piec zaczyna, kroimy jabłko w ósemki, a ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą. Podajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz(...)majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo sycące, mimo, że ziemniaków ni kaszy w nim nie znajdziesz
Kuchnia po mojemumeze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś(...)największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim
W kuchni Katiełyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi. Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku. Smacznego
Salonik smakówmarchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również(...)jeść bez ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEczosnek – 1 ząbek * marchew – 1 szt * korzeń pietruszki – 0,5 szt * świeże , miękkie pomidory – 3 szt ( można zastąpić 1 szkl passaty pomidorowej ) * czerwone wino – 0,5 szkl * bulion – ok. 1 szkl * liść laurowy, ziele angielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec, cukier – do smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki(...)PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jajko – zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy okrągłe kluseczki ( z dziurką ) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek – gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. SOS: W rondelku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy drobno posiekaną , czerwoną cebulę, przesmażamy, wrzucamy czosnek oraz przyprawy
Ostra na Słodkomiski. Z kolei w niewielkim naczyniu łączymy ocet balsamiczny, sos worchestershire i rozgnieciony w prasce czosnek. Całość mieszamy i dodajemy do polędwic. Polędwice odstawiamy na godzinę, by się w aromatycznym sosie zamarynowały. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Celsjusza. Polędwice pieczemy dokładnie 30 minut – a nie więcej ani mniej czasu. Po wyjęciu z piekarnika dajmy naszej polędwicy trochę odpocząć(...)kawałki i wkładamy do szkła żaroodpornego. Mięso zalewamy naszym sosem grzybowym. To wszystko, potrawa ląduje na stół. Polędwicę wieprzową w sosie grzybowym możecie podawać z kluskami śląskimi, gotowanymi ziemniakami, czy nawet kaszą. Koszt: 35 zł Przygotowanie: 50 minut Wspaniały aromat grzybów w domu Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym Ważnym składnikiem potrawy jest sos worchestershire Przygotowanie zajmuje 50 minut Do przygotowania
Kuchennyviral.plsmaku. Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę i mieszamy z ziemniakami *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Następnie dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawami i smażymy ciągle mieszając, aż straci surowy kolor *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa, całość podlewamy wodą(...)mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na mięso wykładamy warstwę z ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Ziemniaki powinny się ładnie zrumienić z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE
Blog z Apetytempieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, cebulę i chili. Wrzucić mięso, smażyć 10 minut. Dodać pomidory, resztę tymianku(...)pieprz, gotować 15 minut. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Mięso wymieszać z kaszą, przełożyć do wysmarowanej oliwą formy. Na nim ułożyć paprykę i puree ziemniaczane. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać
Pieguskowa Kuchniaczosnku , 1 łyżeczką tymianku , solą i pieprzem do smaku . Pieczarki szatkujemy i także podsmażamy na odrobinie oleju . Surowe ziemniaki ,obieramy i szatkujemy cieniutko na mandolinie , tak samo cebulkę . Cebulkę podsmażamy z solą do smaku .Cukinię szatkujemy bez obierania . Ziemniaki mieszamy z resztą przypraw , solimy do smaku i układamy na dnie wysmarowanej olejem formy o wysokich brzegach , zalewamy śmietanką . Na ziemniakach(...)układamy pieczarki , następnie podsmażone mielone, cukinię , cebulę ponownie solimy i pieprzymy . Na koniec pomidory z puszki , całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C przez 2 godziny . Następnie zdejmujemy folię i smarujemy wierzch jogurtem greckim , wymieszanym z tartym serem . Ponownie zapiekamy ( bez przykrycia ) , do momentu aż wierzch zapiekanki ładnie się przypiecze . Najlepsza jest odgrzana
Ogrodnik w podróżyTrzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem. Dzięki ich barwie uzyskała ona piękny i oryginalny kolor. W smaku bardzo przypominała klasyczny krem z ziemniaków Fioletowy krem ziemniaczany Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków 2 małe ziemniaki (zwykłe) 1 litr bulionu 2 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego) 1 łyżka masła ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 12% lub 18% pieprz
PatiGotujepoziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C piec z 10 minut kurczak jest bardzo soczysty, aromatyczny z wypieczoną skórką, można podać na ciepło do ziemniaków, ryżu, na zimno do pieczywa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodatkiem chilli i wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz solą do smaku . Jak już się lekko zrumieni , odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy , kroimy w cieniutkie ,przeźroczyste plasterki i mieszamy w misce z ziołami,słodką papryką , kminkiem i solą . W średnim naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki(...)dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana drugiego dnia , wtedy też łatwiej ją pokroić Smacznego ! Post Zapiekanka ” Boryny „ pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyłyżka pieprzu ziołowego 4 łyżki soku z cytryny 3 duże ząbki czosnku Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Marchew i cebulę obieramy, po czym kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. :) Wino oraz warzywa łączymy razem w glinianym naczyniu, dodajemy pieprz ziołowy oraz sok cytryny. Wszystko razem(...)marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym, jednak ja wolałam ziemniaki ;)) i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego karkówkę. W trakcie pieczenia polewamy mięso dość często pozostałością marynaty, w której leżakowała. Pieczeń delikatna i miękka
Kuchenna Kontrrewolucyaczosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym(...)Mąka ziemniaczana Można zastąpić skrobią kukurydzianą budyniem w proszku (waniliowy, śmietankowy) - tylko w przypadku potraw serwowanych na słodko ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym ziemniakiem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej odpowiada około 70-80 g ziemniaka. Mleko kokosowe Można zastąpić mlekiem pełnotłustym z dodatkiem aromatu kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 300 g schabu 2 cebule 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, lubczyk, bazylia kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2
Gaździnka warzy