pieczone ziemniaki z czosnkiem - 3731 przepisów (strona:139/249)

Ziemniaki zapiekane z dynią i brie / Pumpkin potato gratin with brie 281

ognia i wmieszaj śmietanę, masło i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, posyp połową cebuli, połową brie i posyp 1/3 parmezanu. Następnie posyp tymiankiem i rozmarynem i rozlej po wierzchu 1/3 śmietanki. Następnie ułóż kolejną warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, drugą połowę cebuli i brie(...)parmezanu i tymiankiem i rozmarynem. Polej 1/3 śmietanki i ułóż ostatnią warstwę ziemniaka i dyni, posyp resztą parmezanu i polej resztą śmietanki. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piecz przez 45 minut., po czym zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa zmiękną, do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Pumpkin potato gratin with brie (6 servings) Ingredients

karmelowy
KURCZAK Z CHORIZO 169

osobę 1 łyżeczka soli https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/ 1 łyżeczka czosnku https://smakinatury.net/produkt/czosnek-kolorowy/  1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka   https://smakinatury.net/produkt/kurczak-po-diabelsku-bez-soli/ 5 łyżek oliwy Przyprawy zmieszać z oliwą i nasmarować umyte i osuszone udka kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Ziemniaki obrać,umyć,pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w ósemki(...)Kiełbaskę chorizo pokroić na grubsze plasterki. Dno naczynia nasmarować olejem,ułożyć chorizo,następnie przyprawione udka kurczaka, a pomiędzy  upychamy ziemniaki posypane solą ( u mnie sól pikantna), cebulę. Wierzch skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.C. Piekłam pod przykryciem ok 1 godz,następnie jeszcze 15 min do zarumienienia kurczaka. Kiedyś robiłam takiego kurczaka bardzo często,jest pyszny

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 262

piórach, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeżą bazylię i lubczyk. Ziół nie rozdrabniamy, gdyż mają one za zadanie wyłącznie dodać aromatu "zalewie", wyciągamy je pod koniec gotowania, a wywar gotujemy nie dłużej niż 5-7 minut. Do naczynia wsypujemy ryż. Na nim układamy mięso. Na mięsie pokrojoną cukinię, pieczarki, grube frytki z ziemniaków, selera naciowego i przekrojone na pół pomidorki(...)Zalewamy przygotowanym bulionem. Nie wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć w zupełności, ale jeśli podczas pieczenia zauważycie, że jest go za mało- zawsze będzie możliwość dolania. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach pod przykryciem, górna i dolna grzałka. Po tym czasie odkrywamy danie, rozkładamy na wierzchu potrawy około 2 łyżek

Pichceniomania
Skrzyp z czosnaczkiem czyli kryzysowe szparagi w sosie czosnkowym 191

surowo może zaszkodzić, np. konie bywają po nim agresywne, dlatego trzeba go trochę gotować. Jakieś 10-15 minut wystarczy. Drugim istotnym składnikiem jest czosnaczek. Nie jest tak intensywny jak czosnek niedźwiedzi, ale nie jest też pod ochroną :) Zasadniczo jest to chwast, w niektórych miejscach nawet bardzo inwazyjny. W niektórych krajach używany jako pełnowartościowy składnik dań. Składniki: - pędy skrzypu - czosnaczek - mąka(...)sosu i cały czas mieszamy, gotując aż zgęstnieje.  Skrzyp gotujemy w osolonej wodzie przez 10 do 15 min. Wyjmujemy na talerz i polewamy sosem. Ja podałem z ziemniakami pieczonymi, ale pozostawiam dowolność

Kryzysowa Książka Kucharska
Francuska zapiekanka ziemniaczana. Gratin dauphinois. 1614

potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników, a efekt zaskakująco smaczny. Chociaż właściwie dlaczego zaskakująco? Takie rzeczy przeważnie są bardzo dobre! Naprawdę zaskoczony byłem tym, że mój syn spałaszował(...)pisanie, bo trzeba zebrać siły na kolejny dzień pełen kulinarnych (i nie tylko) wyzwań i atrakcji, a i tak zostanę posądzony o bezsenność ;) Składniki: 1 kg ziemniaków       1 ząbek czosnku 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła 150 g startego żółtego sera 2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz     Wykonanie: Ząbek czosnku

zadanie-gotowanie
Pieczony topinambur 310

idealny zamiennik dla ziemniaków. Ma bardzo niski IG (15), do tego w pieczonej wersji jest wprost przepyszny! Na surowo przypomina coś między ziemniakiem a selerem, za bardzo nie przypadł mi do gustu. Ale ta pieczona wersja… mniam ;3 Aż mi ślinka cieknie, muszę dorwać je po raz kolejny! ;) Oby tylko jeszcze były w ofercie! Zrobiłam go jako ‘atrakcję(...)słyszał, i patrzyli na ‘topikangura’ jakby miał rogi! ;) A potem zmietli wszystko z talerzy, aż szkoda że nie było dokładki :D   Składniki: Topinambur (600g) 3-4 łyżki oliwy Czosnek (granulowany lub świeży) * Papryka ostra i słodka* Sól* Pieprz* *Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;)   Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki

Jak gotować i nie zwariować
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 236

ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem mięso(...)smażyć mieszając.  Kapustę przełożyć do  żaroodpornego naczynia w którym będziemy piekli, posypać kminkiem, dodać parę ząbków  czosnku, na wierzchu ułożyć nogi, skórą do góry, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny.  Na ostatnie 40 min pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca

Stare Gary
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 197

wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam gałkę muszkatołową,bazylię,sól i pieprz.Jak sos będzie za gęsty można dodać parę(...)warzywa i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie

potrawyregionalne
Pieczone , młode ziemniaczki na ostro 331

Niby nic takiego , a smakują każdemu!Mowa o młodych ziemniakach.Delikatne … mięciutkie …Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem

Ostra na Słodko
Zupa z pieczonych warzyw 226

   Rozgrzewamy się ! Ciepłą, sycącą zupą się rozgrzewamy ! Zupa robi się sama, gdy Ty leżysz i czytasz ulubioną książkę. Wstajesz tylko kila razy, by coś

kolorowotorcikowo
Piersi z kurczaka pieczone w jogurcie 284

Lubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym

kuchnia doski
Włochaty ziemniak, taro, kolokazja w pysznej potrawce po indyjsku 257

A było to tak, dostałam od koleżanki z UK trochę tego i owego do wypróbowania. Nie znałam tego ziemniaka wcale a są one już do zdobycia

Moje Małe Czarowanie
Karkówka pieczona z młodą marchewką 167

koniec dodać 2 ząbki czosnku - nie trzeba ich obierać - wystarczy lekko rozgnieść za pomocą noża. Całość podlewamy bulionem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i zapiekać jeszcze aż mięso ładnie się zrumieni z wierzchu (około 10 minut). Po wyjęciu z pieca można odlać część płynu i zrobić(...)niego sos (zagęszczając go mąką i śmietaną). Jednak wychodzi on bardzo tłusty i nie każdemu może odpowiadać. Karkówkę można podać z kaszą lub młodymi ziemniakami

My simple kitchen
Dorsz pieczony w cieście 369

mizerią smakuje świetnie :) 3 polędwice z dorsza (ok. 400 g) łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim jajko 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wcześniej przygotowujemy sobie ziemniaczki, aby piekły się razem z dorszem. Rybę podałam z mizerią i pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu —>KLIK Jajko roztrzepujemy z sokiem z cytryny(...)mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut (tyle piekłam rybę na wpół zamrożoną, długość pieczenia musicie dostosować do stanu i wiekości ryby i do swojego piekarnika). Soczystą, upieczoną rybę podajemy z ziemniakami i mizerią lub inną surówką. Smacznego :)   Artykuł Dorsz pieczony w cieście pochodzi z serwisu

Mienta blog
Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim 206

wędliny z wieprzowiny.  Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy(...)przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka. 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.  3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym 300

dwoma łyżkami oleju rzepakowego. Obsmażam kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Na patelni rozgrzewam pozostałą łyżkę masła, wrzucam obrane, rozgniecione ząbki czosnku przez ok minutę uważając aby go nie spalić. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję odciśnięte z wody, pokrojone w paski suszone grzyby. Smażę wszystko razem kilka(...)dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.  Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron.  Smacznego

Cook&Love
PESTO Z JARMUŻU 193

muszę Wam pokazać, a zrobiło się jak zwykle banalnie :) Do blendera wrzuciłam: - ok. 10 dkg jarmużowych liści bez łodyg, - 1 łyżkę oliwy z oliwek z bazylią, - 1 ząbek czosnku, - sól do smaku, - trochę wody, żeby lepiej się blendowało. Chętnie dołożyłabym pestek dyni ale akurat mi się skończyły, więc to "pesto" to w zasadzie samo zielsko :) Pod spodem kryją się ziemniaczki(...)surowa marchewka starta na drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia warzyw robiła się całą reszta. Następnym razem rezygnuję z ziemniaków, a kalafior będzie tylko ogrzany na patelni (tak jak  tutaj ), więc czas przygotowania skróci się do max 15 minut. I niech mi nikt

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kurczak z pieczonymi ziemniakami na oleju rzepakowym. 203

czerwona wędzona czosnek majeranek olej rzepakowy ziemniaki Wykonanie: Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Obsypujemy przyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy na 2-4 części. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni. Kurczaka wyjmujemy z lodówki i wlewamy olej rzepakowy na blachę. Układamy tam kawałki mięsa i wsuwamy blachę do piekarnika. Ziemniaki osuszamy z nadmiaru(...)wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak i blaszkę wstawiamy do piekarnika razem z naszym kurczakiem. Pieczemy całość

Malinowe Pocałunki
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 217

blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy ok. pół godziny. Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, zielem, liśćmi i tymiankiem, wszystko uprzednio posolone. Smażymy ok 5 minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki, wino oraz grzyby i pod przykryciem dusimy ok 40 minut(...)fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką  lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna merytorycznie książka "Zielnik" wydana przez Marginesy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Golonka po bawarsku. 198

wywar jest dosyć słony, jeżeli nie-to dosalamy. Do garnka wkładamy włoszczyznę.Gotujemy do miękkości mięsa.Gdy mięso jest już miękkie-przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy piwa, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Golonki wyciągamy, nacinamy skórę w kratkę-nie za głęboko- i zanurzamy w marynacie piwnej.Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W żaroodpornym naczyniu, układamy(...)seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami 163

razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cała woda odparuje z patelni. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę bądź półplasterki. 4. Śmietanę, jajka oraz ser roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem. 5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy na przemian ziemniaki, warstwa pieczarek, trochę kiełbaski, odrobina sosu(...)wykończenia składników.  Ważne aby zakończyć całość sosem.  Na sam koniec na wierzchu układamy plasterki pieczarek, nie przesmażonych i całość posypujemy natką pietruszki. Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min. (wierzch musi być zrumieniony

Gotowanie...to proste !
Zupa krem z dyni z domowymi grzankami 266

łyżki masła -2 łyżeczki ziół prowansalskich  Z dyni wyciągamy pestki, kroimy ją na niewielkie kawałki. Cebulę szatkujemy, marchew również, dodajemy czosnek i dodajemy trochę oleju-podsmażamy. Następnie dodajemy dynię oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy.  Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa(...)gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna.  GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy w kostkę, mieszamy z roztopionym masłem i ziołami prowansalskimi. Wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia mieszamy grzanki by się upiekły z każdej strony. Zupę podajemy z grzankami :-)  I gotowe-pyszne danie na jesienny

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szalotki marynowane 175

A wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki

Marder&Marder Manufacture
HAUL ZAKUPOWY - warzywa z Wiatracznej 206

zamiar go udusić razem z czosnkiem. Na kolejnym stoisku zauważyłam bakłażany w cenie 4 zł/kg. Za tą ilość zapłaciłam 3 zł. Ostatnio zrobiłam pieczone bakłażany z czosnkiem, które bardzo mi zasmakowały, więc myślę, że znów przygotuję je w taki sposób. Na tym samym stoisku kupiłam także buraki do soku. Za dwa zapłaciłam 1.20 zł. Skusiłam się również(...)papryki w cenie 3 zł. Paprykę najczęściej używam do sałatek lub gulaszy.  Wracając kupiłam spirale do warzyw za 5 zł. Mam zamiar jej używać do robienia przekąsek z ziemniaków, które w tamtym roku widziałam w Zakopanem.  Na całe zakupy wydałam niecałe 15 zł + 5 zł spirala

wegujemy
PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z MORELAMI 226

czosnkiem i przyprawą staropolską  do kurczaka. Można również dodać pastę curry Dodałam trochę masła i podlałam wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powyższe zdjęcie jest już z innego obiadku,gdzie dodałam  również oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam około 1,5 h  w temp.180 stopni co jakiś czas przekręcając i podlewając wodą. Na koniec piekłam(...)już bez przykrycia i wtedy indyk przybrał piękny brązowy kolor. Pokroiłam w paseczki suszone morele i posypałam nimi mięsko. Można go podać z ryżem lub ziemniakami polewając sosem  który się wypiekł z pieczeni. Polecam i ... Smacznego

potrawyregionalne
Klops wieprzowy 203

Hopsa, hopsa, mamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu  i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej(...)piec ok 50  - 60 min. Mniej więcej w połowie czasu  pieczenia mięso przykryć folią aluminiową.  Po upieczeniu, klops wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym  lub koperkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni lub podane na zimno. Smacznego

Stare Gary
Kaczka w ananasie na greckiej sałacie podana. Obiad pierwsza klasa 227

piekarnika (temp. 180 stopni).  Możemy przed pieczeniem zdjąć plastry czosnku, jeśli nie lubimy jego intensywnego aromatu. Kiedy kaczka nam się powoli piec zaczyna, kroimy jabłko w ósemki, a ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą. Podajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz(...)majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się lubią. Polecam. Danie bardzo sycące, mimo, że ziemniaków ni kaszy w nim nie znajdziesz

Kuchnia po mojemu
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 291

meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś(...)największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim

W kuchni Katie
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 220

łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą(...)pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi.  Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku. Smacznego

Salonik smaków
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 222

marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!!  - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również(...)jeść bez ograniczeń czyli: - jabłka, grejpfruty, cytryny i niewielkie ilości jagód, jeśli macie jakieś do dyspozycji. Owoce zakazane Wszystko to można jeść na surowo (najbardziej polecane), gotowane, duszone, pieczone, w postaci zup warzywnych, kompotów owocowych bez cukru, soków warzywnych, owocowych, zielonych. Pijemy wodę, soki, herbaty owocowe lub ziołowe, NIE PIJEMY KAWY , mocnej herbaty, alkoholu. Do niczego NIE DODAJEMY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE