sporą kostkę pozostałe cebule, czosnek posiekać. 2. Boczek i grzyby zesmażyć na złoto, przełożyć z patelni do ziemniaków, na tej samej patelni podsmażyć na złoto czosnek i cebulę, przełożyć także do ziemniaków. Wymieszać i ewentualnie doprawić. 3. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i całą masę podsmażać na średnim ogniu przez cały czas mieszając, aż lekko się zeszkli(...)minut. 4. Podsmażoną masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego, wyrównać powierzchnię, trzonkiem drewnianej łyżki zrobić kilka dziur w babce i zalać śmietanką. 5. Piec przez 1,5 - 2h, aż wierzch wyraźnie zbrązowieje, a brzegi babki będą lekko odstawać od formy. Ta babka wychodzi niezwykle miękka, można powiedzieć, że ciapowata
Kuchnia PrezydentowejPrzepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej ( link do bloga ) Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ? Spróbujcie sami :) Składniki 70 dag piersi z kurczaka 2-3 łyżki drobnego białego sezamu 2-3 rozbełtane jajka 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej 400-500 ml rzadkiego jogurtu(...)zamoczyć w jajku a następnie panierować w mące z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem źródło Landria Voigt, Landria Voigt, C.H.H.C Landria Voigt, C.H.H.C
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej dusić do miękkości. 4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 25×20 cm wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora(...)cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje do posypania pod koniec pieczenia) 5. Śmietanę zmiksować z jajkami. Dodać zmielonego pieprzu, soli, szczyptę kminu, paprykę słodką i opcjonalnie płatki chilli. Dobrze wszystko wymieszać i wylewać na zapiekankę. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 180 stopni na około
UgotujmyTo.plmąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajkaodrobina mlekaolejok. 50 g masłaKotlet Schabowy - Sposób przygotowania:Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu.Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce(...)żone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami. Moje posty
Słodka Stronaźródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze. Polecam również przepis na: frytki z piekarnika z tradycyjnych ziemniaków @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)oliwek) i całość dokładnie wymieszać. Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, przerzucić frytki, poukładać je dość równomiernie. Wstawić do piekarnika i piec całość w temperaturze ok. 190st.C przez ok. 25-35 minut (aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz). Podczas pieczenia można przemieszać frytki kilka razy, by upiekły się równomiernie. Podawać np. z sosem czosnkowym , sosem
Kulinarne Przebojepomidorki czerwone i pomarańczowe. Opcjonalnie można dodać też filety anchois, gotowane ziemniaki, czy też fasolkę szparagową w zależności od indywidualnych upodobań smakowych. Całość polewamy sosem winegret, który przygotowujemy w następujący sposób: do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jedną łyżeczkę octu winnego, ½ łyżeczki cukru, doprawiamy szczyptą soli i świeżo(...)zmielonego pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Smacznego Sałatka Nicejska Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Artykuł Sałatka Nicejska – Ksiega-Smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwłożyć do rękawa do zapiekania razem z marynatą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1,5 godziny, następnie rozerwać rękaw i piec przez kolejne 10 minut. Karkówkę podałam z ziemniakami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty na ostro. Smacznego Artykuł Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki Armineustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl. bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać(...)Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć do garnuszka. Zagotować. Mąkę rozmieszać z odrobiną zimnej wody. Dodać do sosu. Przegotować chwilę do zagęszczenia. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 464,2 kcal Tłuszcz: 34g Białko: 24,4g Węglowodany
Zielona Kuchniakostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w około 5-7 mm plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa(...)pomidorami, plastry pomidorów, pozostałe ziemniaki oraz pozostałe mięso. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez godzinę 20 minut. W tym czasie ścieramy ser na grubuch oczkach. Posypujemy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni
Lena Gotujepuszkami krojonych pomidorów, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Przygotowanie: Bulion: warzywa obieram, wrzucam do garnka z wodą, grzybami i przyprawami - gotuję około godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Chili: cebulę, czosnek, pora i papryczkę (u mnie z ziarnami) drobno siekam. Podsmażam na oliwie w dużym garnku. Dodaję przyprawy oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier(...)doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami
JejKuchniaokrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew(...)nawet obierać, wystarczy dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli jest starsza – cieniutko obieramy ja nożem szczelinowym. Kroimy w grubsze półplasterki. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir oskrobujemy jak ziemniaki i kroimy na plasterki. Pomarańczę myjemy najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą żeby pozbyć się z niej konserwującego wosku. Parzymy skórkę. Ścieramy zesterem
Karo in the Kitchenzupa krem z pomidorów z dużą ilością świeżej bazylii i obowiązkowo z ryżem basmati. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu chyba, że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie. U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego. Wersja z gotowych produktów jest również bardzo smaczna, lekkostrawna(...)dobrego przecieru pomidorowego (500 g) 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu drobiowego 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 duża cebula 3 ząbki czosnku listki z 1 krzaczka świeżej bazylii (1 szklanka) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oliwy
Kuchcik gotujesera żółtego startego na tarce 3 jajka około 4 łyżek mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie : Obrane ziemniaki, cebulę i umytą cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, ja swoje starłam w malakserze i mi wyszły takie cienkie słupki,następnie dodać roztrzepane jajka,posiekany szczypiorek,mąkę(...)smaku.Wszystko dobrze wymieszać.Jeśli cukinia będzie bardzo soczysta to po starciu przełóżcie ją na sitko i odsączcie z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ziemniaczanego ciasta, piec z obydwu stron na złoty kolor.Podawać z jogurtem lub śmietaną. Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprzyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Chwilę smażyć. Szpinak musi się wyraźnie skurczyć. Jajka wymieszać ze śmietaną. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę oliwy z oliwek. Ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki. Delikatnie przyprawić je solą oraz pieprzem. Następnie dodać przesmażony szpinak. Całość posypać startym serem, dodać kawałki sera pleśniowego. Polać odrobiną sosu jajecznego. Następnie ponownie ziemniaki, szpinak, sery i sos. Ostatnia(...)warstwa powinna składać się z ziemniaków posypanych serem i polanych sosem jajecznym. Wierzch zapiekanki posypałam ostrym pieprzem. Danie piec bez przykrycia przez około 25-30 minut. Zapiekanka powinna lekko się zarumienić
Ugotowaćukładamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę, do uzyskania rumianej skórki. W czasie pieczenia, mięso należy polewać sosem powstałym z wytopionego tłuszczyku. Podajemy z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub żurawiną
Kuchenna Kontrrewolucya