pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:173/384)

Danie dnia: Zapiekanka z ryżu, chorizo i batata 132

jaśminowego. Zapiekankę z ryżu można zrobić na dwa sposoby: udusić całość na patelni, lub zapiec ją w piecu. Naszym zdaniem ta druga opcja jest fajniejsza, bo jednak im mniej smażenia tym lepiej. Poza tym pieczenie wymaga mniej zachodu. W wersji smażonej, ziemniaka i chorizo najpierw trzeba przez kilka minut smażyć na patelni. W obydwu przypadkach zapiekanka z ryżu, chorizo(...)stron. Dodaj do chorizo batata i przesmaż chwilę.. Następnie wsyp ryż, wymieszaj całość, chwilę smaż, a następnie zalej całość szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Krok 4 Wyjmij rondel z piekarnika. Wsyp do niego puszkę fasoli (nie musisz jej płukać), dodaj tarty ser i wymieszaj całość. Posyp zieleniną, podawaj. Smacznego! Artykuł Danie

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z karkówki, bardzo proste danie. 636

Bardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę(...)umyć osuszyć i pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie. Obsypać wszystko dodatkowo świeżym lub suszonym tymiankiem i vegetą. Wlać wodę i śmietanę. Przykryć naczynie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Wytworzy się dosyć dużo sosu, który zlać do garnuszka. Posypać mięso serem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko musi się

Kuchnia Pokoleń
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 197

laskę cynamonu 5-7 goździków  3 liście laurowe  2 cebule czerwone  3 ząbki czosnku  sól  świeżo zmielony pieprz   kaszę gryczaną lub ziemniaki  SPOSÓB WYKONANIA : Mięso myjemy, osuszamy, tniemy ostrym  nożem  na gulaszową kostkę. Doprawiamy solą oraz  świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką, smażyć partiami na rozgrzanym oleju, mieszając przekładać(...)nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie

Basia w kuchni
Pstrągi z masłem koperkowym pieczone na ziemniakach 120

blogu są już dwa przepisy na pieczonego pstrąga, to ten zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Może z miłości do ziemniaków? :) Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - 7 niewielkich ziemniaków - duża czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miękkiego masła - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz, oliwa z oliwek, tymianek Ziemniaki obieram, kroję na plasterki, wkładam do naczynia(...)Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). W tym czasie myję pstrągi, w razie potrzeby oczyszczam z łusek. Nacieram go z każdej strony (także, a nawet przede wszystkim w środku)solą i pieprzem, polewam sokiem z cytryny. Masło mieszam z posiekanym koperkiem, wkładam do każdej z ryb.  Gdy ziemniaki są już

Cook&Love
Udo indycze w miodowo- limonkowej glazurze 91

zużyłam 4 duże ziemniaki i 2 średnie marchewki. Z mięsa zdjąć skórę, ponakłuwać widelcem i natrzeć solą, pieprzem i papryką. Włożyć mięso do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, dodać obrane i pokrojone warzywa, przykryć (szczelnie) papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Armine
Krem dyniowy z chipsami serowymi 116

pieczemy w 200*C aż do momentu gdy będzie miękka.  Połowę sera kroimy na plasterki, drugą połowę w kostkę. Po upieczeniu dyni układamy na blaszce plasterki sera i zostawiamy je w gorącym, ale wyłączonym piekarniku. Gdy ser się stopi, wyciągamy blaszkę i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ostudzenia. Po kilku chwilach chipsy serowe powinny być gotowe.  Obrane ziemniaki

Gotowanie i blogowanie
Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 146

bokach. Na wierzch dajemy jeszcze kilka gałązek tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa – najlepiej delikatnie ją nacisnąć i jeśli będzie się rozwarstwiać, znaczy że jest idealnie upieczona.   Danie od razu podajemy. Możemy je zaserować z chlebem, młodymi ziemniakami lub z pieczonymi plasterkami ziemniaków.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Ziemniaki jak z ogniska - smaki dzieciństwa 149

Ziemniaki z ogniska, pieczone w popiele to smak dzieciństwa, smak wakacji... Niby zwykły ziemniak a jednak chrupiąca skórka całkowicie zmienia jego smak...  jedząc takiego ziemniaka, każdy musiał się ubrudzić 🤣 W związku z nadejściem chłodniejszych jesiennych dni, częstotliwość użycia piekarnika znacznie wzrosła, zapach z piekarnika unoszący się w całym domu, to coś co jasno wskazuje na zakończenie sezonu

dlaSmaQ
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 158

odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Chrupiace Udka Z Piekarnika 147

wyrzucam!) Nastawiam piekarnik na 190 stopni i od czasu nagrzania piekarnika, piekę około 60-80 min. Czasami obracam nogi jeśli u góry zbytnio się rumienią lub przykrywam folia alum. którą wcześniej zdjęłam. Po tym czasie sprawdzam czy mięsko jest miękkie, wyjmuje i podaje z ziemniakami i np. surówka z kapusty pekińskiej lub marchewka z groszkiem na gęsto

Gotowanie...to proste !
Dziki łosoś z salsą z mango 144

Zalać marynatą. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Wersja męska: pieczone ziemniaki. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, aż lekko zmiękną. Ostudzić, pokroić w ćwierć księżyce, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskać olejem, ewentualnie przyprawić suszonymi ziołami i wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) na ok. 15 minut. Na jednym talerzu

gutfut
Pasztet z kury/koguta 211

bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać

Di gotuje
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 209

dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory w płatkach i mieszamy. Z masy za pomocą rękawa wyciskamy rozetki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok. 10 minut . Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 195

dodatkiem klarowanego masła ( lub oleju rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt