pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:168/384)

wytrawny tort z kiełbasą i szpinakiem 67

sosu serowego, na nich ziemniaki, kiełbasę, szpinak, pomidora, troszkę sosu i na koniec ziemniaki. Wypełnij przestrzeń przy brzegu foremki pozostałym sosem serowym wierzch zapiekanki posyp odłożonym wcześniej serem piecz w 200ºC przez 30-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni wyjmij tort z kiełbasą z piekarnika i odstaw na 20-30 minut (jak od razu otworzysz foremkę to wszystko się

SandraFrej.com
Pieczeń z mięsa mielonego 133

żurawiny.  Z pieczeni zdjąć folię, do naczynia wlać bulion, a mięso posypać pozostałą częścią ziół. Pieczeń wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone a boczek rumiany.  Pieczeń z mięsa mielonego podawać na ciepło z pure ziemniaczanym lub z pure ze słodkich ziemniaków i ulubioną sałatą

Codzienne Gotowanie
Pyszna zapiekanka ziemniaczana 107

posiekanej natki pietruszki Przyprawy: sól, kurkuma, pieprz czarny mielony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Serek Capri rozdrobnić (można pokroić w kostkę). Dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach C około 60-70 minut. Do zrumienienia. Podawać według

Przepisy Babci
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 166

cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około 10-15 min. do zrumienienia

Kuchnia Beaty
Babeczki ziemniaczano szpinakowe z brokułem 123

odcedzamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy, brokuła, szpinak, całość   doprawiamy chili, pieprzem i solą do smaku, mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze  180°C. Smaczne zarówno na gorąco jak i zimno

Moniki Smakołyki
FIT FRYTKI + FILET Z KURCZAKA z piekarnika 109

ostra, curry, pieprz)  WYKONANIE: Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z przyprawami. Obrane ziemniaki pokroić w w słupki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 2-3 min. Odcedzić, przełożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać przygotowanym wcześniej olejem, Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min (200 stopni). całość: 458 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Pieczone podudzia z kurczaka 239

Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz

mecooks
Zapiekanka pasterska z soczewicą - wegańskie Shepherd's pie 149

dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż jeszcze ok. pół minuty. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj margarynę, sól, pieprz i  ugnieć całość na gładkie pur é e.  Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę warzywną, a na niej rozprowadź warstwę ziemniaczanego pur é e. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 40 minut lub do momentu

wegujemy
Przepyszny obiad ze schabu, inaczej 167

pokrojony koperek. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Naczynie musi być przykryte. Czas pieczenia zależy od rodzaju schabu, czasami trzeba lekko przedłużyć czas. Zawsze radzę sprawdzić i posmakować. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Udekorować pozostałym koperkiem. Jak macie elektryczny garnek do wolnego gotowania

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg pieczony z koperkiem i figami 159

Kładę filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To z czym podacie pstrąga, to już Wasza decyzja. U mnie był w towarzystwie ziemniaków i gotowanego na parze brokuła. Smacznego! Przepis powstał na potrzeby konkursu "Dobrze przyprawiony przepis

Karczma Honorietty
Tarciuch 201

zadziorami. Ewentualnie osączyć na sicie. Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka i kiełbasę pokrojoną na półtalarki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przełożyć na blachę. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Na wierzch można położyć wiórki masła, by tarciuch szybciej się

Weekendy w domu i ogrodzie
Cukinia nadziewana ziemniakami i białym serem 121

Cukinie wydrążamy, miąższ kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie razem z posiekaną cebulą. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy biały ser, cukinię i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Cukinię solimy w środku, nadziewamy, na wierzchu kładziemy plasterki sera owczego. Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Gocha gotuje!
GRUBE FRYTKI NA OSTRO Z PIEKARNIKA 190

polania - 2 łyżki sos tzatziki  KLIK TU    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Duże ziemniaki myję, kroję w słupki, grubości ok 2 cm. Na tacce wykładam papier do pieczenia. Frytki wykładam na papier i za pomocą łyżki polewam olej rzepakowy. Następnie frytki posypuję przyprawami. Piekę frytki w piekarniku ok 40 min góra-dół w 180 stopniach. Frytki posypuję lubczykiem. Frytki podaję

Gotowanie Patki
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym 195

drugi, nie pomijając również spodu. Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni. Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody

https:KKuchniaMniam
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 199

łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia

Symfonia smakowa
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 230

Jeżeli miałabym wskazać, których dań w kuchni najbardziej się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka(...)powrotem. Roladę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez równe 2 godziny. Jeżeli schab jest już mocno przypieczony z góry, a czas jeszcze nie minął, przykrywamy go folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.  Po upływie 2 godzin wyciągamy brytfannę z upieczonym schabem z piekarnika i odstawiamy, aby chwilę "odpoczął". Następnie przekładamy na półmisek

bistro mama
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą 208

naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem. Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :) RADA : Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki. Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Desery , Naleśniki, gofry, placuszki

https:KKuchniaMniam
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 130

włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pomiędzy ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 216

szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy

e-PrzepisyKulinarne
Kaszana „Baba”- zapiekanka z kaszy, ziemniaków i twargu 66

łyżka masła 2 jaja sól pieprz Wykonanie: Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć. Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy na pergaminie. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, podawać z kwaśną śmietaną na zimno

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą 135

foremki 18 cm x 18 cm Przygotowanie (5 minut bez gotowania i pieczenia): - ugotowane ziemniaki kroimy na plastry - cebulę kroimy w drobną kosteczką lub plasterki - pieczarki kroimy w plasterki - ziemniaki, cebulę, pieczarki układamy odpowiednio warstwami każdą warstwę posypując solą i pieprzem  - zalewamy śmietaną - wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni - posypujemy mozzarella i kaparami i wkładamy

Pora na pora i pomidora
Schab faszerowany grzybami i suszonymi pomidorami 116

Dokładnie do końca napełniamy kieszeń. Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odwijamy mięso z foli i pieczemy jeszcze ok 40 - 50 min. Powinno ładnie się  przyrumienić. Kroimy w plastry podajemy z ziemniakami lub kaszą. U mnie dodatkowo do całości sos grzybowy (dla chętnych). Polecam również

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś zapiekany z migdałami 129

żaroodporne wykładamy folią aluminiową, przekładamy na nią łososia i zamykamy folię Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut Zrobiłam sobie do tego poszatkowaną kapustę pekińska z czerwoną papryką pokrojoną w paseczki i czerwoną cebulą pokrojoną w piórka. Kolacja lekka, bez ziemniaków i jasnego pieczywa :) Na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PIERSI Z GĘSI Z JABŁKAMI I CYDREM 147

majerankiem, dodać pokrojone w ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami. Osobiście lubię, podawać je z pieczonymi ziemniakami

Kuchnia w opałach
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 351

pieczarkami i cebulą i lekko blendujemy. Resztę można zmiażdżyć widelcem( ja pozostawiłam kilka kawałków ziemniaka ;)). Do purée dodajemy orzechy, solimy, pieprzymy i mieszamy.Nastawiamy piekarnik na 180'C.Na dno naczynia wykładamy purée, szpinak, następnie 3-4 plastry mozarelli i ugotowanego kurczaka, którego również przykrywamy mozarellą. Pieczemy przez ok. 15 minut. Na końcu zwiększamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez 10minut

Kitchens Alphabet
Podlaski rarytas. Baba z młodych ziemniaków 225

smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie i baba byłaby po prostu za rzadka), dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy kilka łyżek oleju i wlewamy naszą ziemniaczaną masę, którą po wierzchu również dość

Malinowe Pocałunki
Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony z warzywami 99

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, marchew, paprykę i cukinię kroimy na dość duże kawałki, ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki *** *** Zamarynowane mięso oraz pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia i opcjonalnie dodajemy świeże zioła *** *** Całość przykrywamy lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez(...)godziny. Na około 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy potrawę (lub rozcinamy rękaw do pieczenia) aby danie przyrumieniło się z zewnątrz *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Pieczone letnie warzywa / Roasted summer vegetables 134

dodatek do każdego dania głównego. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczone letnie warzywa (4-5 porcji) Składniki: olej roślinny do smażenia 1 duża papryka, pokrojona w dużą kostkę 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 3 ziemniaki obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 2 pomidory pokrojone w plastry(...)ziemniaki i cukinię, dopraw solą i pieprzem i podsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do cebuli. Dodaj do warzyw ketchup, 100 ml wody, posyp oregano i natką pietruszki, dopraw porządnie solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu. Skrop olejem i włóż do rozgrzanego piekarnika na 30 minut, następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz

karmelowy
Cytrynowy pstrąg z warzywami 124

Kolorowa, zdrowa i pyszna zawartość sporej blaszki z piekarnika. Znajdziecie tutaj same dobre rzeczy. Pstrąga cytrynowego upiekłam z bakłażanem, korzeniem pietruszki polecam zimą jadać go w formie frytek. Znajdziecie też batata którego uwielbiam, czyli słodkiego ziemniaka. Kto jeszcze nie jadł musi spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach(...)olej, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano i mieszam.  Blaszkę od piernika wykładam papierem do pieczenia. Na środek układam rybę. W każdą sztukę w środek wkładam po plastrze cytryny i łyżeczkę masła. W nacięcia ryby wkładam też kawałki plastrów cytryny. Na około układam warzywa. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę na 25 minut. Na rybie układam kawałki

wesoła kuchnia
Ryba z czerwonym pesto - 330 kalorii - DIETA 242

Ryba z pesto? Czemu nie! Do tego młode ziemniaki z koperkiem. To dietetyczne, a zarazem wyraziste smaki, bo nikt nie powiedział, że dieta - matki karmiącej, czy matki odchudzającej się, czy też matki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku.   Potrzebujesz: 110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki) 120 g młodych(...)Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania. 2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem.  3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę oliwy. 4.   Wyłożyć pesto na wierzch ryby, zawinąć folię i piec przez około

Matka Żywicielka
Pieczone placki ziemniaczane 316

Pyszne, mięciutkie i chrupiące pieczone placki ziemniaczane . Moim zdaniem, ta wersja jest dużo lepsza niż tradycyjna - smażone na patelni . Najlepiej smakują mi z sosem

Domowa Kuchnia u Mamy
Placki ziemniaczane z marchewką pieczone w piekarniku 334

sensie takie pieczone w piekarniku, a że u mnie z robieniem czegoś schodzi, bo zawsze do głowy wpadnie coś innego to mi zeszło. Placki są pyszne, ja dodałam jeszcze marchewkę. Nie mają dużo tłuszczu, są chrupiące, lekkie, dla mnie rewelacja :) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 1 cebula 1 duża marchewka sól różowa(...)łyżki mąki troszkę oleju do wysmarowania papieru Ziemniaki, marchewkę i cebulę starłam na tarce o cienkich oczkach, dodałam jajko, mąkę sól i wszystko razem wymieszałam. Na dużej blaszce rozłożyłam papier, który za pomocą pędzelka silikonowego nasmarowałam odrobiną oleju. Łyżką nabierałam porcje masy, nakładałam na papier i formowałam, nie grube placuszki. Piekłam w 180 stopniach jakieś 20 - 30 minut. W połowie

kruche babeczki
Gulasz z warzywami pieczony w Gjuwecz. 164

dostałam przepiękny gliniany garnek  Gjuwecz do pieczenia w piekarniku. Dzisiaj ma propozycję  kolejnego dania pieczonego w tym cudeńku jest to gulasz z warzywami. Powiem Wam że jest rewelacyjne, danie się w nim nie przypala, długo trzyma ciepło, jedynym minusem jest to że długo się piecze, mój gulasz piekł się ponad 2 godziny ale było warto poczekać. Wszystkich(...)kostkę lub w pół plasterki, dodajemy do mięsa i zalewamy bulionem mięsnym. Wszystko dobrze mieszamy, dodajemy listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wkładamy gjuwecz do zimnego piekarnika i dopiero go włączamy. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ponad 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Po upływie około 40 minut pieczenia dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.Jeśli dodacie na samym

Sama słodycz i szczypta chili
Klopsy wołowe 222

obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-96 .gallery-caption {margin-left: 0;} Klopsy wołowe Składniki wyjściowe Gotowa masa mięsna Uformowane klopsy Klopsy najpierw krótko obsmażamy A następnie pieczemy w piekarniku Surówka z czerwonej cebuli i kiszonych ogórków Post Klopsy wołowe pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Tartaletki z gęsią i kasztanami 139

Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru.Nadzienie:Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni(...)drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, jajko, smalczyk roślinny, sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy tartaletki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180’C), aż jajka się zetną.Puree:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, smalczyk roślinny, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dekorujemy upieczone tartaletki. Smacznego Przepis na tartaletki z gęsią

Oryginalny smak
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 127

wypróbowania wersji oryginalnej.  Dip serowy bardzo dobrze skomponuje się z piwem, a także przeróżnymi dodatkami: warzywami pokrojonymi w paseczki chlebkiem pita pokrojonym w trójkąty paluszkami grissini pieczonymi łódeczkami ziemniaków. Ja zdecydowałam się podać go z domowymi chipsami z warzyw korzeniowych. Uwielbiam takie chipsy za ich lekko słodki smak skontrastowany z słoną solą morską (ach te kulinarne kontrasty ;)). Dotąd(...)chciałam, aby dip był luźniejszy.  Gotowy dip podawaj z chipsami warzywnymi (przepis poniżej) lub innymi dodatkami - marchewką, papryką i selerem naciowym pokrojonym w słupki, paluszkami grissini, ćwiartkami pieczonych ziemniaków, chlebkami pita.  Chipsy z warzyw korzeniowych Składniki: ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak olej sól morska * * Jeżeli robisz chipsy do dipu serowego, dodaj tylko odrobinę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone koszyczki ziemniaczane z musem z łososia 109

nieco innej formie – jako koszyczki pieczone w piekarniku. Jest dużo zdrowiej, choć amatorzy placków ziemniaczanych powiedzą, że to nie to samo, co smażone. Ja takie koszyczki traktuję w kategorii przekąsek. Podane razem z musem z łososia cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Ziemniaczane koszyczki: ok. 300 g ziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego

Smaki Na Talerzu