Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy olejem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby wierzch mięsa się zarumienił. Podajemy na ciepło jako danie główne z ziemniakami lub kaszą bądź na zimno jako dodatek do kanapek
Qchnia po prostuMięso zalewamy sosem i odstawiamy na około dwie godziny, aby się zamarynowało. Z ziemniaka i wykałaczek przygotowujemy stelarz, nadziewamy na to mięso, a na koniec wbijamy cebulę. Całość zawijamy w folię i odkładamy na około godzinę do lodówki. Naszą konstrukcję zaczepiamy o kratkę w piekarniku i pieczemy około 1.5 godziny. W międzyczasie z drożdży robimy rozczyn i łączymy
Przepisy Mikołajaforemki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą. Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut. Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę
Gotowanie...to proste !biała część ) pokrojony w plasterki ugotowana kukurydza ( podana w plasterkach ) młode ziemniaki ugotowane w skórce ( dokładnie umyte wcześniej ) Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie w miseczce łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia na nim układamy pstrąga polewamy go dokładnie marynatą. Pora układamy przy łososiu, u mnie
Kuchnia na wzgórzuzmiksuj w robocie kuchennym zmiksowany groch połącz w misce ze startymi i odciśniętymi ziemniakami do masy dodaj roztopione masło, sól, czarny pieprz i suszony lubczyk ogrodowy, dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się
Szybko Szybkowarzetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie ułożyć cebulę, plastry pomidora, polać częścią sosu czosnkowego. Następnie ułożyć piersi, na to papryka. Na koniec ułożyć brokuły. Wierzch posypać utartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut. Podałam z sosem czosnkowym
Agusiowe smakołykiżaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny i tak dalej aż do momentu, w którym nie będzie z czego tych warstw układać. Na końcu całość polej sosem jogurtowym, posyp odrobiną sera. Wstaw moussakę do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut, na oko, aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Wash
Martyna Cooksprzykrywką, aż szpinak będzie miękki. Następnie dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki zmiksować z łyżką masła, śmietaną, musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie masłem, wyłożyć puree ziemniaczane, następnie szpinak, wbić 4 surowe jajka. Dodać pomidorki i posiekany koperek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Smacznego
TrufelkowoKolorowy obiad z piekarnika , przy którym nie ma dużo pracy. Dobrze doprawione mięso, warzywa i ziemniaki upieczone razem. Z pewnością ta potrawa wystarczy dla 2 bardzo głodnych osób albo dla 4 jedzących mniej. Mięso jest tylko pieczone i wcześniej go nie obsmażam, a mimo to wychodzi soczyste. Do tego duża porcja pieczonych warzyw, których zestaw i proporcje
Smaczna Pyzaosolonej wodzie do momentu aż będą na wpół miękkie. Odcedzamy i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C z termoobiegiem. W szklance łączymy olej ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki kroimy na połówki, polewamy marynatą. Delikatnie mieszamy aby równomiernie ją rozprowadzić. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy ziemniaki. Pieczemy około minut, do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podajemy
Qchnia po prostuPyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula(...)feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzeniecebulkę i rumienimy. Ściągamy z ognia i studzimy. Ziemniaki, kaszę oraz boczek z cebulą i tłuszczem łączymy ze sobą doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy na jednolity gładki farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja góra / dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bułeczki będą pieczone na środkowej półce przez
Kuchnia od dwojgażółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki najczęściej podaję z ziemniakami purre i surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpiekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Ja dodatkowo przygotowałam dip paprykowy. Składniki dipu paprykowego
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka pieczone z marchewką i ziemniakami w ziołach z nutą limonki... Składniki: (2-3 porcje) 6 podudzi z kurczaka 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 limonka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 worki do pieczenia Wykonanie: Limonkę(...)oczyszczamy. Do każdego worka wkładamy po 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko mieszamy, obracając woreczkiem, aby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Woreczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzany do 200 stopni przez ok. 60 minut. 10 minut przed końcem woreczki przecinamy
Kuchnia MagdaLenyzmiksuj w robocie kuchennym zmiksowany groch połącz w misce ze startymi i odciśniętymi ziemniakami do masy dodaj roztopione masło, sól, czarny pieprz i suszony lubczyk ogrodowy, dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się
Szybko Szybkowarnaczynia, zamknąć. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec 45 minut.. Następnie zdjąć pokrywkę i polać kaczkę powstałym sosem. Gdyby było za mało dolać troszeczkę wody, ale nie dolewać za dużo. Sos z kaczki powinien być tłusty i bardzo aromatyczny, a nie wodnisty. Piec następne 40 minut(...)polewając sosem podczas pieczenia. Na sam koniec wyjąć kaczkę z naczynia i położyć na raszkach, oczywiście pod spodem musi być blaszka. Polać kaczkę sosem i wstawić ponownie do piekarnika tym razem zwiększyć temperaturę do maximum i piec aż kaczka się pięknie przypiecze. Mi zabrało to 15 minut. Trochę to wygląda skomplikowanie, ale nie obawiajcie się. Kaczka była „palce lizać
Kuchnia Pokoleńżaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny i tak dalej aż do momentu, w którym nie będzie z czego tych warstw układać. Na końcu całość polej sosem jogurtowym, posyp odrobiną sera. Wstaw moussakę do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut, na oko, aż wierzchnia warstwa się zarumieni. Wash
Martyna Cooksliście od buraków i dobrze umyć .Obrać za pomocą noża lub skrobaczki do ziemniaków, skórkę z buraków i pokroić w ćwiartki lub duże kawałki wielkości kęsa. Skropić kawałki buraków łyżką oliwy z oliwek i sokiem z połowy pomarańczy ze skórką. Zawinąć w folię i piec w piekarniku w temperaturze 175 °C przez 35-50 minut lub do miękkości. .Gotowe ,miękkie(...)dolać pozostałą oliwę , sok z cytryny, czosnek i łyżkę orzechów. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać więcej oliwy z oliwek w razie potrzeby. Pieczone buraki na pesto z liści
w mojej kuchniWarzywa solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie pomiędzy ziemniaki i cebulę układamy kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego sera. Wyjmujemy gorąca danie
Miód i pieprzkurczaka. Całość smażymy ok. 10 minut, często mieszając. W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki, skorzonerę i pierś z kurczaka z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i garam masalą. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako danie główne. Warto wiedzieć, że skorzonera polecana jest osobom, które
My Chcemy Jeśćnastępnie zostawiając je na patelni włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piekłam przez około 20 -25 minut. Po tym czasie wystarczy wyciągnąć patelnię z piekarnika i flety wyłożyć na talerz. Ja jadłam z energetyczną sałatką z quinoa , a moje dziecko poszło w klasykę, czyli ziemniaki i sałata z ogórkiem i śmietaną. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujebutelkę, aby piwo wylewało się na zewnątrz kurczaka podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku w zależności od wagi 1 kg = 1 godzina w temperaturze 180 o C. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia ustawiamy na termoobieg aby ładnie przyrumienić kurczaka. Można podczas pieczenia na blaszkę wyłożyć ziemniaki i przykryć folią aby upiekły się w sosie z kurczaka. SMACZNEGO
Smaki Ewysłodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy
VioletoweKucharzenieNastępnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut
Qchnia po prostukiepsko. A już taka kombinacja pieczonej marchewki z ziemniaka… To je się też oczami! I w końcu dowiecie się jak smakuje ziemniak! SKŁADNIKI 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE Marchewki obrać i pokroić na podłużne ćwiartki. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić(...)sześć podłużnych części. Wszystko wrzucić do miski, polać oliwą i wymieszać z solą i ziołami. Przełożyć na blachę do pieczenia, posypać cebulą pokrojoną w pióra. Włożyć do piekarnika, piec w 180º przez ok. 40 min. PORCJE
zabawa smakiemzalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut
Zainspirowana w kuchnismarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia się zapiekanki.7. Podajemy na ciepło.Smacznego
Kuchnia domowa Anipłaską łyżeczką soli, układamy na durszlaku i odstawiamy na kilka minut, aby ziemniaki puściły sok. Odciskamy wytworzony płyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne. Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę rozmarynu. Można podawać rösti
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmajeranku sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię kroimy na plastry, obranego ziemniaka i cebulę w półplasterki, a czosnek przekrawamy na pół. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z rozmarynem, tak, aby przykryła całe dno. Układamy warzywa, na samą górę kawałki kiełbasy. Całość pieczemy w piekarniku 30 minut
Moja smaczna kuchniadużą ilością oregano W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy warstwę ziemniaków, nakładamy na nią nasz sos pomidorowy i warstwę cukinii, którą lekko oprószamy solą, po czym smarujemy ją sosem pomidorowym i dajemy plasterki cebuli. Tak układamy po kolei warstwy warzyw, aż do brzegów naszego naczynia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C , grzanie góra-dół ok 40min. Po wyciągnięciu
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipszennej 100 g masła 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zarabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce 30 minut. Składniki na sernik: 1200 g zmielonego dwukrotnie sera białego 350 g zmielonych ugotowanych w skórce( a następnie obranych) ziemniaków 350 g cukru pudru cukier waniliowy 8 jaj 200 g stopionego schłodzonego masła opakowanie(...)mieszamy z ziemniakami, mąką i budyniem Następnie dodajemy do masy żółtkowej, wlewając stopione schłodzone masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA: tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem. delikatnie wylewamy masę serową i wyrównujemy pieczemy 70- 80 minut
Domowe ciastasmakuje bosko czyli zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem. Coś na kształt greckiej mousaki. Podczas pieczenie wszystkie smaki się mieszają i łączą, całość smakuje świetnie. Trochę z nią pracy jest - bakłażana trzeba podsmażyć albo upiec, ziemniaki lekko podgotować i przygotować oddzielnie sos - ale zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki obiad/kolację w tygodniu(...)zapiekania lekko wysmarować oliwą, ułożyć na spodzie pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 sosu mięsnego, zalać kilkoma łyżkami beszamelu, na to ułożyć połowę plastrów bakłażana, resztę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu, na to resztę bakłażana, i na wierzchu resztę beszamelu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut, piec 35-40 minut
Smaczny zeszytugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, a następnie przepuścić przez praskę. W garnuszku podgrzać mleko, następnie rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Odstawić na chwilę, aż drożdże rozpoczną pracę. Do ziemniaków wsypać mąkę, sól i dodaj smalec/masło. Zagniatać, stopniowo dolewając zaczyn z drożdży. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić(...)wykorzystania całości ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. na program pieczenie góra/dół. Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i dać im jeszcze chwilę na podrośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zrobią się złociste. Bułeczki można podawać jako przekąska do wina lub piwa, ale mogą też stanowić bazę na kanapki. Dzięki ziemniakom dosyć długo pozostają świeże
Weekendy w domu i ogrodziebardzo soczysty (piwo w trakcie pieczenia stopniowo i powoli kipi i nawilża mięso) i praktycznie obiad robi się sam. Wystarczy natrzeć kurczaka masłem lub oliwą i przyprawami poprzedniego dnia i tylko później posadzić go wygodnie na butelce z piwem i do piekarnika. Ja stawiam go w naczyniu do zapiekania, do którego wrzucam przyprawione ziemniaki, jabłka, marchew czy podgotowany brokuł(...)butelki musi być na zewnątrz). Przełożyć do formy, obłożyć warzywami i wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godziny (dla kurczaka o wadze 1.8 kg a jeśli kurczak jest mniejszy lub większy trzeba odpowiednio skrócić lub wydłużyć czas). Jeśli zauważymy, że w trakcie pieczenia piwo nie wylewa się z butelki, należy dosypać do niej odrobinę soli
Maślane ciasteczkoIdealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół(...)jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej jak do 1/2 wysokości mięsa. Dodać musztardę listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie. Gotowanie w garnku
Kuchnia Pokoleńłyżeczki musztarda ostra – 2 łyżeczki przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka lubczyk suszony – 1 łyżeczka olej śmietana 12% – 2 łyżki masło – 1 łyżeczka sól i pieprz woda PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać i gotować przez 20 minut w posolonej wodzie. Miód, musztardę, olej, przyprawę do dziczyzny, lubczyk, pieprz i sól wymieszać razem w misce. Dolać wody – 1 szklankę. Całość wymieszać(...)piekarnik do 180º na funkcji z termoobiegiem. Żeberka przełożyć na formę do pieczenia i polać sosem. Piec 50 – 60 minut. Czas pieczenia może się różnić ze względu na jakośc mięsa. W połowie pieczenia żeberka należy odwrócić i dolać wody w razie potrzeby. Jeśli żeberka będą dosyć przyrumienione, a mięso w środku jeszcze niegotowe, wystarczy przykryć folią aluminiową i piec kolejne
kuchniabellissima.wordpress.comkostki) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy 1 płaską łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebulę obieramy, kroimy wzdłużnie(...)odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Do cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy do jego roztopienia się. Dodajemy karczochy i podgrzewamy wszystko dość intensywnie przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty. Kurczaka podajemy niezwłocznie z sosem cebulowo-karczochowym oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i cytryną. Dekorujemy natką pietruszki. Zainspirowany przez
Kulinarna Pokusa