tarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę(...)żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy masę , trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizostawało z obiadu) i następnego dnia wstawiało do pieca chlebowego. Czasem taką ciepłą blaszkę z tą zapiekanką nosiłam w pole, gdzie Dziadek pracował z najętymi sąsiadami np. przy wykopkach. Bardzo smaczna i sycąca potrawa." Kasza gryczana po gospodarsku - kuchnia podkarpacka Składniki: 200 g kaszy gryczanej 2 szklanki wody 3-4 ziemniaki 2 jabłka (najlepiej kwaśne) 100 g słoniny 2 cebule(...)wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką. Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie tłuczemy. Cebulę i słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Kaszę mieszamy z ziemniakami, słoniną, cebulą i jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
Trzeci talerzżyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny(...)serca radzę ją dodać.Chleb z ziemniakami i bazyliąSkładniki:(na 1 duży bochenek)300 g ziemniaków600 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru175 ml letniej wody1 jajko60 ml oliwy1 łyżeczka soli1 pęczek bazyliidodatkowo:2 łyżki letniej wody1 łyżka gruboziarnistej soliZiemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać, dokłądnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków, pozostawić do całkowitego ostudzenia.Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomowe - lekkie i robione w piekarniku. Palce lizać! Domowe duszonki Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami, są w sam raz dla każdego. Obiad przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się w ustach, wszystko przechodzi intensywnie swoim smakiem. Dodatkowo nic nie smażymy(...)Obraną marchewkę kroimy w talarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę (ok. 2-3 cm). A obraną cebulę - siekamy. Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką. W osobnym pojemniku mieszamy oliwę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki). Tak przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!choroby tarczycy oraz zmagające się z kamicą nie powinny jeść go zbyt często i w dużych ilościach. Idealna na lekki obiad 😉 Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki 200 g świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 6-8 min. Studzimy. Zupa: Cebule i czosnek obieramy ze skórki. Cebule kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
Kuchnia MagdaLenypaprykę. Wszystko razem dusić około 8 minut, następnie ostudzić.Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi warzywami.Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzić powierzchnię.Tortillę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut
Smakowity Blog Kulinarnyąki 2 żółtka 1 du ży pieczony ziemniak 5-6 dag dro żdży szczypta soli 1 50ml mleka letniego 1 łyżeczka cukru Farsz 100 g posiekanej salami 2 łyżki kwaśnej śmietany dodatkowo olej do sma żenia Wykonanie Farsz-wędline pokroić na drobne kawalki i wymieszać ze śmietaną. Ugotowany ziemniak zmiksować na papke.Dodac żółtka ,rozkruszone drożdże,szczypte soli(...)łyżeczkę cukru ,oraz mleka letniego.Dosypać mąke i wyrobić ciasto na gladkie.Pozostawic na okolo 30-40 minut do podwojenia objętości -u mnie w piekarniku z wlączonym światlem.Po wyrośnięciu ,podzielic na cztery części i każdą z nich rozwałkowac na prostokąt.Przeciąć nożem na kwadraty.Każdy kwadrat posmarować farszem i zawijac jak cygaro.Odstawic na 20 minut .Piec w glębokim tluszczu-wtedy
w mojej kuchniświeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie(...)dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli
Wino Francja Kuchniaświeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie(...)dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut, obracając co jakiś czas. Przed końcem dorzucić szalotkę, by mogła się przyrumienić. Po 30 minutach zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając mięsa. Jeżeli
Wino Francja KuchniaPieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką(...)mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę. Artykuł Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiPieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z kurczaka. Po pierwsze, poprzez przygotowywanie w piekarniku jest mniej kaloryczna, bo panierka nie chłonie tak dużo tłuszczu, a po drugie jest bardziej chrupiąca, właśnie poprzez użycie płatków kukurydzianych. Ostatnio pierś w płatkach serwowałam z domowymi frytkami z piekarnika , sosem czosnkowym oraz sałatką z pomidorami i cebulką(...)mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie od czasu do czasu do piekarnika, aby płatki za bardzo się nie przypiekły. Jeżeli zobaczycie, że dopiekają się zbyt szybko, zmniejszcie delikatnie temperaturę. Artykuł Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiSycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące i wystarczy(...)pozostałymi warzywami.Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut
Smakowity Blog Kulinarnytartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła i podsypujemy odrobiną papryki (może być cayenne:)) Pieczemy 10 minut. Następnie wykładamy na półmisek , u mnie podawane z ziemniakami i buraczkami
Mój pomysł naPieczone, zdrowe frytki z selera obsypane aromatyczną przyprawą curry i słodką papryką są świetną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Składniki: 1 seler 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól Wykonanie: 1. Selera obrać ze skóry, pokroić w słupki. Skropić oliwą, obsypać curry, papryką, solą i piec w piekarniku nagrzanym
Szalona Kuchnia Eweliny