Drożdżówki z kremem budyniowym najlepsza przekąska do pracy i do szkoły Drożdżówki z budyniem pojawiają się u nas najczęściej późnym latem wraz z sezonowymi owocami. To
Cztery FajeryListopad to czas gęsiny, wtedy jest najsmaczniejsza, i zgodnie z tradycją, pojawia się na naszym stole. W tym roku upiekłam gęś faszerowaną jabłkami, gruszkami i pigwą, zajrzyj po przepis → pieczona gęś , a z części które mi zostały - dokupiłam tylko korpusy - ugotowałam obłędny rosół. Zobacz jaki ma piękny kolor. Rosół po ugotowaniu jest tłusty, dlatego gdy wystygnie i stężeje możesz(...)wyjąć z niego mięso i warzywa. Niestety zupa ta ma tendencję do kwaśnienia, dlatego trzeba ją przechowywać przecedzoną. Natomiast mięso z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia farszu np. do pierogów lub krokietów. Jeśli nie planujesz robić ich od razu, mięso włóż do foliowych woreczków i zamroź. W mojej kuchni nic się nie marnuje! Na blogu znajdziesz również przepis
Kulinarne przygody GatityAllnutrition dostępne w sklepie SFD możesz wykorzystywać na wiele różnych sposobów w swojej kuchni. To doskonały dodatek do deserów i ciast, idealne są do gofrów i naleśników, a także pierogów na słodko czy ryżowych puddingów. Mam dla Was 10 % rabatu na APPLE & PEAR IN JELLY oraz inne produkty ALLNUTRITION w Sklepie SFD na kod „nietylkopasta(...)dbają o Twoje zdrowie i figurę! MUFFINY ORKISZOWE Z JABŁKAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 240 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – 2 jajka – 2/3 szklanki oliwy – 1 łyżeczka cynamonu – 4 łyżki frużeliny jabłko-gruszka Allnutrition + dodatkowa frużelina do wypełnienia muffinek – 4 łyżki miodu, najlepiej płynnego
nietylkopasta.pllistopada serwuję gęś pieczoną, do czego i Was gorąco zachęcam. Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika. Jeśli nie macie aż tyle czasu na przygotowanie ptaka do obiadu, to upieczcie go w temperaturze 175 st. C, dostosowując czas pieczenia do wagi gęsi. Jeśli wasza gęś waży(...)spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki z metalową kratką na dnie. Na dno brytfanki wlewamy szklankę wody, przykrywamy. Pieczemy 15 godzin w temperaturze 80 st. C. Najlepiej późnym wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika, wtedy następnego dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarnyciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepione w ten sposób kulki wkładać łączeniem do dołu do papilotki. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem(...)stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut.Polukrować , posypać cukrem pudrem itp. Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki na całą
Moje domowe kucharzenieodfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony(...)żeby połączyć je z oliwą, reszta zagniatania już na blacie – niczym nie podsypujemy! Ciasto przed zagniataniem jest bardzo gęste, ciężkie i ekstremalnie mało elastyczne, zupełnie jak ciasto na pierogi – naprawdę trzeba się porządnie spocić żeby je wyrobić i uformować! Po 10 minutach powinno być miękkie i bardziej sprężyste. 11.40 Formujemy wyrobione ciasto w kulę, wkładamy do miski
Karo in the KitchenParówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji
O kuchni z uczuciemumieścić na wigilijnym stole, jest barszcz czerwony z uszkami . Ta zupa z buraków, przyprawiona czosnkiem i majerankiem, jest prawdziwym symbolem polskiej kuchni. Barszcz czerwony podaje się z uszkami, małymi pierogami, wypełnionymi farszem z grzybów i cebuli. Przygotowując barszcz, warto zwrócić uwagę na jakość buraków oraz czas gotowania, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję. Śledzie w oleju: smaczne i proste(...)solą i pieprzem. Karp w galarecie: świąteczna ryba na polskim stole Karp w galarecie to kolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która zasługuje na miejsce na polskim stole. Karp smażony lub pieczony, następnie układany w warstwach z cebulą i galaretką, stanowi nie tylko smaczną, ale i efektowną potrawę. Przygotowując karpia, warto wybrać rybę z ekologicznych hodowli oraz pamiętać o usunięciu ości
sierotka maRysia w kuchnitalerze takiej zupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem(...)nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe na polu, to się przynosiło, ale trzeba było uważać
Kryzysowa Książka KucharskaChlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować
Cztery Fajeryrobienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ(...)Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12. ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną
SMYKWKUCHNIN a farmie dyni w Powsinie od koniec września odbyły się warsztaty kulinarne w towarzystwie marek TABASCO i Kikkoman. Od ilości dyń można było dostać
SzczyptaSmaQSernik na Walentynki Najprostszy deser walentynkowy Pierogi z serem na Walentynki Serduszka z cynamonem – ciastka francuskie na Walentynki Deser z galaretki warstwowy na walentynki Ciasto czekoladowe z kawą i rumem Deser walentynkowy Walentynkowe ciasto z serduszkiem Fondant czekoladowy Muffinki czekoladowe – przepis Bananowe babeczki z cynamonową bitą śmietaną Deser z galaretką, budyniem i owocami Dietetyczny deser z persymoną Fondue czekoladowe(...)Sernik bananowy Sernik nowojorski Sernik oreo Sos truskawkowy z wanilią, chia i lnem Pizza z czekoladą i truskawkami Truskawkowy koktajl z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy z pieczonym burakiem i kaszą jaglaną Kaszka manna truskawkowa słodzona daktylami Prosty trik aby cięte tulipany stały dłużej Artykuł Desery na Walentynki pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto dzielimy na dwie części(...)pizzy kroimy na 6 części, lub 9 jak kto woli. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie
Moniki SmakołykiGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!