wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę. Uwaga! Wodę wlewamy po troszku(...)uszka. Uszka gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gdy uszka wypłyną na wierzch zostawiamy je jeszcze chwilę i wyciągamy. Podajemy z czerwonym barszczem np. z tego przepisu Barszcz czerwony z pieczonych buraczków Uwagi! Ciasto powinno zostać cały czas pod przykryciem, ay nie straciło swojej elastyczności (niewykorzystane skrawki można zagnieść i również tam schować). Uszka przygotowujemy partiami. Uszka można mrozić. Smacznego
Słodkie okruszkiJagody to dla mnie smak lata i wakacji. W dzieciństwie chodziłam z mamą na jagody do lasu dość często, potem zajadałam się pierogami i jagodziankami. Teraz do lasu chodzę rzadziej, a właściwie po naszej zeszłorocznej wizycie (podczas której powstały zdjęcia do tego postu o koktajlach z jagodami ) z której przyniosłam dwa kleszcze w dość niewygodnych do wyciągnięcia miejscach(...)połączenie smaków posmakowało, że postanowiłam powtórzyć w ostatni weekend i zrobić zdjęcia na bloga, bo przepis i te smaki są warte, żeby się nimi podzielić. Zatem pieczcie i korzystajcie:) Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowm Drukuj Prep time 30 min Cook time 40 min Total time 1 godzina 10 min Kruche, kokosowe ciasto z jagodami zapieczonymi
Cooking for EmilyPierogi greckie przygotowuje się przeważnie z ciasta filo na słodko lub słono z sera fety. Dzisiaj wersja pierożków na słodko z twarożkiem, pistacjami i miętą. Zamiast ciasta filo użyłam ciasta francuskiego które jest łatwiej dostępne w sklepie(...)pistacjami i drobno pokrojoną miętą. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut. Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliOstatnio często robię wszelakie kluski, zmieniam tylko dodatkowe składniki. Te, które proponuję przygotować dzisiaj, od zwykłych kopytek odróżnia je dodatek lekko zmiksowanej marchewki. Robiłam już jakiś
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniezwykle pyszną przekąską. Idealnie pasują do kawy bądź herbaty. Twaróg czyli inaczej ser biały jest bardzo zdrowym produktem. Można z niego zrobić mnóstwo pysznych potraw: sernik, farsz do pierogów ruskich, pastę kanapkową. Twaróg pomaga uzupełnić nam niedobory witaminy B12 i cynku. Są to niezwykle ważne witaminy. Cynk odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, za kondycja włosów, skóry oraz(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Słodkie bułki z białym serem twarogowym 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 280 kcal Słodkie drożdżówki z twarożkiem. Bułki z białego sera twarogowego oprószone cukrem pudrem i oblane roztopioną mleczną czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BUŁKI SEROWE
ProstePesto.plWigilia to moje ulubione święta jeśli chodzi o kulinaria. Jest dość zdrowo i podaje się kilka moich ukochanych potraw np. barszcz na zakwasie, kompot z suszonych owoców czy pierogi. Nie wyobrażam sobie tego święta bez tradycyjnych smaków. Są jednak też potrawy do których się nie mogę przekonać np. karp i staram się zastąpić go czymś nowoczesnym. W tym roku(...)klasyka – sardeli po palermitańsku i to był strzał w dziesiątkę. W tym przepisie ważne jest, żeby użyć śledzi w oleju, bo takich nie trzeba namaczać i lepiej się pieką. Składniki: ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko 100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej
Ugotowane pozamiatanezresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie nie przeraża. Rzadko kiedy poddaję się jakimś sugestią zwłaszcza(...)kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą patelnię i usmaż halloumi pokrojony na kawałki. Ułóż na sałacie z ciepłą, pieczoną dynią. Wlej do małego słoiczka
codojedzeniarzadko Mieliśmy mieć gości, którzy po wędrówce w górach mieli być głodni. Dlatego oprócz ciasta przygotowałam też treściowe drożdżówki z owocami. Jak się okazało goście najedli się po drodze pierogów i ciasta prawie nikt nie ruszył, podobnie jak i drożdżówek. Nic to, zostało więcej dla nas. Zwłaszcza mój mąż nie narzekał No i wiem, że nawet po trzech dniach(...)jajek (białka i żółtka osobno) – 200 g maki pszennej – 170 g masła – 170 g czekolady gorzkiej – 250 g cukru – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Najlepiej zrobić biszkopt w pierwszej kolejności. Masło wrzucamy do rondelka razem z czekoladą i podgrzewamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie
Relaxtimejest ryba. Na stole znajdziemy więc czysty barszcz z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem, ziemniaki, kapustę z grzybami, a także karpia smażonego i w galarecie, różne przetwory ze śledzia oraz pierogi z kapustą i grzybami. Podczas Wigilii seruje się również łazanki lub kluski z makiem, kisiel owocowy lub owsiany. Zgodnie z obyczajem, każda osoba zasiadająca przy stole musi spróbować wszystkich(...)danie składające się z dosłownie kilku składników, które wystarczy połączyć i upiec. Potrawa ta jest na tyle popularna, że w jednej z podlaskich miejscowości organizuje się co roku mistrzostwa pieczenia właśnie babki ziemniaczanej. Do Supraśla ściągają więc kucharze i wielbiciele tego przysmaku, aby spróbować najlepszego wypieku. Podczas tego wydarzenia można zjeść nie tylko klasyczną babkę ziemniaczaną z cebulą i boczkiem
Słodkie okruszkiRozpoczynamy kolejny smakowity tydzień Jemy w Łodzi Food Fest 2018 w tym tygodniu restauracje rozpieszczą nas kolejnymi smakołykami. Czas na: 🍜 Azjatyckie zupy 🍴 Pierogi świata 🍰 Dekadenckie desery I muszę przyznać, że jeśli deser MOTYWY będzie choć w połowie tak pyszny jak ich propozycje przygotowane w ramach pierwszego tygodnia, to już robię rezerwację, by go spałaszować! 😍 W ramach trasy # StreetFood Motywy(...)diabli, dzięki czemu różnorodność tekstur zadowoli nawet najbardziej wybrednego niejadka. Dobrze dobrane dodatki, świetny majonez. Brawo! Ale prawdziwą gwiazdą była według mnie propozycja z trasy kulinarnej # ElegancjaFrancja , czyli: 👉 Pieczona noga z kaczki, purée z dyni, karmelizowana dynia z chili, topinambur, sos porzeczkowy Cena: 38 zł Bardzo lubię kaczkę, ale w większości łódzkich knajpek możemy zjeść raczej pierś
Cooking MonsterLEKKIE PLACUSZKI NA MAŚLANCE Z AMARANTUSEM Szybkie w przygotowaniu, lekkie, zdrowsze od tych tradycyjnych i przyjazne dla dzieci. Alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Jako dodatek proponuję świeże
Calzonella.compęczek natki pietruszki liść laurowy Sposób przygotowania: Kości umyj i przypiecz w piecyku około 40 minut. Obierz cebule, marchew oraz seler. Pokrój na cztery części. Ułóż obok kości i piecz około 15 minut. Kości i warzywa włóż do garnka. Zalej wodą tak, by je przykryła. Dodaj pieprz, czosnek, przecier oraz nać pietruszki i liść laurowy. Gotuj bez przykrycia(...)Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź. UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów
The Slow Life WifeObiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami ! Bób jak zwykle ugotowałam na parze, według mnie taki jest najlepszy i najsmaczniejszy. Do pasty dodałam biały ser z wiaderka. Od pewnego czasu używam głównie Mojego Ulubionego z Wielunia - i nie jest to wpis(...)bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem
Kulinarne przygody GatityKatarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów(...)muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo
Ugotowane pozamiatane