Przepis na keks świąteczny szybkie i dobre ciasto na święta. Przepis na keks świąteczny, który zawsze się udaje sprawdza się nie tylko na święta. Delikatne ciasto
Cztery FajeryFajny sposób na niespodziankę i zaskoczenie rodziny :) Co tata mówi ? Pierożki z kiełbasą ? W piekarniku ? Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki
chleba naszegomacie pomysłu na bezmięsny obiad?? Dziś chcę wam zaproponować kotlety ruskie. Bardzo smaczne, można powiedzieć a la pierogi ruskie. Proste do zrobienia i naprawdę super smaczne. Te kotlety to nic innego jak kotlety z farszu do pierogów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kotlety ruskie – składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego około(...)zeszklić na oleju. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić maszynką do mięsa. Zmielone ziemniaki ostudzić. Ziemniaki muszą być zimne, aby nasze kotleciki nie rozpadały się,kiedy będziemy je piec. Następnie maszynką mielimy twaróg. Dodajemy usmażoną cebulkę i dodajemy sól i pieprz do smaku. Po tym czasie do masy wbijamy 2 jajka i mieszamy ,aż składniki się połączą. Jeżeli przygotowana masa
Olcia gotuje!Klops z gotowanego mięsa to świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, szczególnie gdy mamy już dosyć różnych pierogów , pasztecików , naleśników ... 250 g gotowanej wołowiny, 30 g miękkiego masła, 3 jajka, 1/2 suchej kajzerki, sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1/2 łyżki posiekanego tymianku, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania(...)bułkę. Następnie dodać mięso i posiekane zioła. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę mięsną wyłożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Podałam z sosem z ogórków marynowanych
królestwo garówbędą już tak puszyste, jak zakładaliśmy na początku. Następnie urywamy po niewielkim kawałku ciasta, rozgniatamy je dłonią na wysokość ok. 2 cm i szklanką wycinamy kółka — jak w przypadku pierogów. To, co zostanie, ponownie zagniatamy i wycinamy. Z takiej porcji ciasta wyjdzie nam około 22 pączki, jednak wszystko zależy od średnicy wyciętych kółek. Tak wycięte ciasto rozkładamy na podsypanej(...)stopni C. Pączki smażymy partiami, maksymalnie po 3 szt. Nie wolno nam dopuścić do obniżenia temp. smażenia, w przeciwnym razie ciasto zacznie "pić" olej. Każdą porcję pączków piekłam przez 1,15 min z każdej strony. Posiadam kuchenkę elektryczną i nie byłam w stanie ustawić odpowiedniej temp., więc nastawiłam ją na 4 i tak zostawiłam do samego końca. Temperatura
Zufi.pldeser to maksymalnie uproszczona wersja tej tarty cytrynowej bez pieczenia . Można jeść od razu po przyrządzeniu! PYSZNE!!! Składniki na 5-6 porcji: kilka herbatników (5-10 sztuk) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400 g) 2 duże, gęste jogurty naturalne sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny Herbatniki rozdrobnij, np. za pomocą blendera. W oddzielnej misce krótko zmiksuj/zblenduj mleko(...)cytrynową i wymieszaj łyżką. Nakładaj do pucharków warstwy: herbatniki, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy. Można udekorować plasterkiem cytryny. Fotorelacja z Bieszczad (kwiecień 2017) Gastronomia -> warto spróbować lokalnych przysmaków: pierogów nazywanych warenyky , z kaszą gryczaną i serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli łężni lub fuczków oraz babki ziemniaczanej
Qlinarnie i Qlinarniespędził na polowaniach jest skuteczniejszym strzelcem niż świeży żołnierz nawet mając do dyspozycji lepszą broń. To właśnie na tej wojnie nabili sobie expy najlepsi snajperzy wszech czasów. Same pierogi są trochę inne niż nasze. Otwarte więc gotowanie źle by się skończyło. Zazwyczaj nadziewane ziemniakami lub, bardzo charakterystycznym dla fińskiej kuchni, ryżem. Ja nadziałem jednym i drugim. Składniki: - mąka(...)Nakładamy ostudzony farsz na ciasto i zawijamy brzegi do góry lekko sklejając palcami żeby się trzymało, ale tak, żeby pozostały otwarte. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy aż będą rumiane
Kryzysowa Książka Kucharskaziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe(...)mięsa i gotowałam, aż do odparowania nadmiaru płynu. Z ciasta za pomocą szklanki powycinałam kółka, które następnie wypełniłam nadzieniem. Każdy pierożek dobrze zakleiłam. Wszystkie ułożyłam na blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min. Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki
bastalenaSałatka z ogórka z sosem tahini Szybka sałatka z ogórków z sezamem i przepis na sos tahini do warzyw. Sałatka z ogórka z sosem tahini
Cztery FajeryZapraszam Was na pyszne śniadanie, a może podwieczorek czy deser. Nie wiem dokładnie na co, bo flaugnarde może być podawany o każdej porze i w każdej
W mojej kuchnizaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 40 g ksylitolu pół łyżeczki cynamonu żółtko 80 g masła(...)podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj je w dowolny sposób. Smacznego Artykuł Ciasteczka cynamonowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniWażne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami(...)gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych
Kate's Kitchenmiski przesiewam szklankę mąki, robię dołeczek, wbijam jajka i dodaję margarynę i sól. Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam(...)długości. Oczywiście każdy zrobi wg własnych upodobań i wg tego do jakiego dania go użyje ;) Makaron domowy można ugotować od razu lub rozsypać na czystej ściereczce lub papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. W papierowym, przewiewnym opakowaniu można go przechowywać ok 2-3 dni, dłużej nie próbowałam
Smakołyki AsiPrawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 150 g łososia surowego ? 2 łyżki soku z ctrtyny ? sól, pieprz(...)pokrojoną w plastry mozzarellę. ? Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. ? Rybę położyć na serze. ? Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. ? Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C
To co kocham