Domowa ćwikła Składniki: Średniej wielkości laska chrzanu 3-4 buraki 2-3 łyżki śmietany sok z z cytryny sól. pieprz, cukier Wykonanie: Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie. W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy
Kulinarne przygody GatityRisotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas mieszać, a bulion dolewać stopniowo. Nie można „utopić” ryżu, wlewając od razu całość płynu :) To jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż(...)Wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca, polej znów odrobiną octu, wymieszaj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż buraczki będą miękkie. (Pamiętajmy, że jeśli buraki pokroimy drobno, szybciej się upieką. Jeśli kawałki będą większe, będą potrzebowały więcej czasu w piekarniku). W między czasie przygotuj risotto. Szeroki
Moja DelicjaRewelacyjne ciasto z buraczkami, ale tym razem ugotowanymi, a nie surowymi . Świetne, gdy ugotujemy zbyt wiele buraków i szukamy pomysłu co by tu z nimi zrobić. Wilgotne i kakaowe ciasto, które zaskakuje swoim smakiem. Dla kogo: dla lubiących zdrowe słodkości dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków dla szukających alternatyw dla mąki(...)pszennej 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem) 300ml oleju rzepakowego 5 jajek 100g kakao 375g cukru kryształ 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego (16g) szczypta soli Wykonanie: Buraki obieramy. Gotujemy. Ugotowane buraki miksujemy z olejem na mus. Jajka ubijamy na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
Mania Wypiekaniaciepło lub na zimno. 1 seler, 2 buraki, 3 młode ziemniaki w łupinie, 1 mały batat, 1 średnia pietruszka. 2-3 młode marchewki, kilka rzodkiewek, 1/2 brokuła. Pierwszą część warzyw kroimy w plastry i układamy w formie warstwami. Na wierzch kładziemy różyczki brokuła, rzodkiewkę w całości lub jej połówki, marchewkę. Warzywa pieczemy pod przykryciem przez 30-45 minut
Kucharzycastwierdziła, że mogą być. A skoro w jej ustach buraczane "mogą być" to musiały być naprawdę niezłe :) Składniki na 12 muffinek: torebka 100 g suszonych buraków 260 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 150 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 80 ml mleka Więc tak: wlewamy do garnka trochę wody(...)czasie do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy buraki i znów mieszamy. Nie tam jakoś dokładnie tylko tak po prostu żeby nam się składniki połączyły. Potem dodajemy resztę i też tak do połączenia mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki są naprawdę proste w zrobieniu
Marder&Marder Manufacturepyszne :). Wilgotne, kakaowo-bananowe w smaku a do tego jeszcze zdrowe ;). Poczęstowałam znajomych i usłyszałam ,,masz jeszcze?,, :) Składniki: 2 łyżki zmielonych płatków owsianych 3 łyżki mąki burak 1/2 banana pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka siemienia lnianego 1 i 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu Siemię zalewamy wrzątkiem (tak by było zakryte przez wodę), odstawiamy. Buraka ścieramy na najmniejszych
Gotuj z Agnesmąki migdałowej – 1/2 filiżanki wiórków kokosowych – 1/4 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki sody – 3/4 filiżanki utartej marchwi odciśniętej z wody (2 małe marchewki) – 1/4 filiżanki oleju roślinnego – 1/2 filiżanki syropu z buraka cukrowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innymi(...)substytut 1 jajka (siemię lniane) Przygotowujemy 2 miski. W pierwszej umieszczamy suche składniki – mąkę migdałową, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce przygotowujemy mokre składniki – jajko, olej oraz syrop z buraka mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Zawartość miski nr 2 przekładamy do pierwszej i całość mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, które lekko spłaszczamy
Szybko Tanio SmacznieOstatnio piekłam ciasto marchewkowe. Dziś czas na eksperyment z miksem marchewki i buraków :) Całkiem niezłe to ciasto ! :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli olejku migdałowego do ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)syropie 5 cl soku z marchewki i buraka 6 cl likieru Butterscotch Caramel ( można zastąpić likierem karmelowym, toffi itd.) 1 łyżka masła ( do posmarowania blachy) 1 łyżka bułki tartej do obsypania blachy Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Stopniowo dolewać olej, kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę
Jemy Pijemy100g ciemnej czekolady 120g masła 150g ciemnego cukru 150g jasnego cukru 3 jajka 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g ciemnego kakao szczypta soli lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny odrobina wody sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy(...)ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy Ucieramy miękkie masło z ciemnym i jasnym cukrem, nie przestając ucierać dodajemy pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy suche składniki i na końcu startego buraka oraz roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
KuchcikoweLovepoczątki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry(...)dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody jakoś dychwi ;) Na pewno mam się wstrzymać z kiszonkami i wzdymającym zielskiem. Jednak marchewki i buraka mam sobie nie żałować. Z piekła rodem to już nie jest jedzenie... jakieś takie wyjałowione, co najwyżej osolone. A fuj, pluj i żuj! Dobrze, że kefiry i jogurty mogę pić do woli
bastalenafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 50 g kakao 175 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g buraków czerwonych 3 jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g czekolady gorzkiej Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka(...)cukier. Czekoladę drobno posiekać. Do zmiksowanego puree, dodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać. Blaszkę o wymiarach 11x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka miodu W garnuszku podgrzać
kulinarnyswiatdomikonsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany. Składniki: 400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki) 300 ml oleju rzepakowego 4 szt. jajka L lub 5 szt. M 275 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżka octu 100 g kakao 320 g cukru 15g cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa(...)czekolady (dowolnej) 50 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu. Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem. Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą
Pyry na Gazpieprzem.Odstawicliscie buraka umyc i pokroic w 2-cm paskina lyzce masla zeszklic pokrojona cebule z czosnkiem.Dodac pokrojone lodygi buraka i poddusic kilka minut.Nastepnie dodac zielone czesci buraka,podusic 1-2 minuty.Zdjac z pieca i odstawic na bokpiekarnik nastawic na 200°C1 lyzke masla rozpuscic w garnuszku,dodac 1 lyzke maki i mieszac do polaczenia.Caly czas mieszajac wlewac mleko i wino
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypujemy przyprawami i mieszamy rękami tak by i olej i przyprawy rozprowadzić równomiernie. - To wszystko kładziemy na tacce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min w piekarniku w temp. 180 stopni przy włączonym termo obiegu, aż buraki zmiękną i stracą dużo wody i będą w konsystencji przypominały chipsy. Trochę zdjęć poniżej
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisypół szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy sok z połówki cytryny ząbek czosnku sól, pieprz makaron spaghetti ziarna słonecznika i natka pietruszki do posypania Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy. Następnie obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy razem z oliwą. Słonecznik mielimy w malakserze. Do buraków
Czerwona Porzeczka