pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:31/72)

Tarta z burakiem liściowym 179

smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom buraków liściowych. Potrawa wolna od glutenu.  *  Czas przygotowania: 20 minut  +  15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić(...)więc nie trzeba za dużo solić). Podpieczony spód wyciągamy, zdejmujemy naczynie żaroodporne i wstawiamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie na podpieczone ciasto francuskie wykładamy przygotowany farsz i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Kolizje Smaków
Przekonaj się do innej przekąski 121

nachodziły i piecz 3-5min w 200*C. Uwaga! Łatwo je spalić! Słodkie buraki: 1 średni burak ćwikłowy 1,5 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli Obranego buraka pokrój na cieniutkie plasterki. Zanurzaj w marynacie i układaj na blasze. Piecz ok.15min. w 200*C. Cynamonowe marchewki: 2 średnie marchewki 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu mała

Kuchnia w Słońcu Skąpana
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 195

Najlepszy piernik jaki dotychczas jadłam, wręcz bajeczny. Rozpływający się w ustach, cudownie aromatyczny, z własnymi powidełkami...mniam, pyszności. Piekłam na mące orkiszowej bez dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny(...)jednym żółtku i cały czas ucierać, porcjami dodajemy miód, syrop z buraka i kwaśną śmietanę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pianę z ubitych na sztywno białek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na przygotowaną wcześniej blaszkę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, na programie góra-dół, ok.40-50 minut, do suchego

Smaczne Zdrowe
Tarta z botwinką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 156

sztuki (średniej wielkości) Botwina – 1 pęczek Ser gorgonzola – 200g Orzechy włoskie – 2 garści Miód – 3 łyżki Oliwa z oliwek Wykonanie: Buraki obrać i pokroi w cienkie plastry. Skropić oliwą z oliwek i miodem, a następnie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, zawinąć rogi i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku(...)przez 10-15 minut w 180 stopniach. Następnie na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć podpieczone plastry buraka i posypać umytą i pokrojoną botwiną. Wszystko posypać pokruszonym serem gorgonzola, orzechami włoskimi i polać miodem.  Piec przez 30-40 minut w 180 stopniach, aż do uzyskania złotego koloru

Kuchnia Bon Appetit
Kilka pomysłów na... 151

dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :)  żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym  cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym   pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy

More food, love and dreams
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 137

powierzchni powstałą pianę i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia. 2. W tym samym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i pieczemy 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i w ten sposób studzimy buraki przez kolejne 60 minut. 3. Gdy mięsno-warzywny

My Culinary Art
Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" 208

kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" Naleśniki buraczkowe: 1 mały burak 8 łyżek mąki 2 jajka 350 ml mleka 150 ml wody szczypta soli Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni ok. 45 minut. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy

FitKot
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 207

posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy  podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki

Stare Gary
Istenić - Slovenian Bubbles 114

wszechstronne – będzie pasowało do większości dań, dojrzałe i bardzo smaczne. Nam podano do niego, do wyboru: - grillowaną pierś z kaczki podaną na puree dyniowym z burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz też był dobry

królestwo garów
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 195

płaskurce, korzystałam z tej i tej strony, oraz z książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia.  Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się tym przepisemna 4-6 porcjiczas przygotowania: 1 godz.Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy  sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy(...)obierz i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Polej oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze na arkuszu folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 min. lub do miękkości. Uwaga, buraki niestety farbują, więc jeśli zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu.  Wymieszaj składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 200

sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury(...)buraki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej i najszybciej zrobicie to przy użyciu mandoliny – koniecznie użyjcie uchwytu) . Nieobrane jabłko również pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć nimi podpieczony spód. Skropić odrobiną soku z cytryny, Posypać listkami świeżego tymianku. Następnie wyłożyć plasterki buraka i polać delikatnie masą jajeczną. Posypać pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec

Moja Delicja
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 166

grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić. Grzyby można wykorzystać do farszu na pierogi - do barszczu wykorzystałam sam wywar. 2. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć je, wystudzić lekko

Kulinarne Inspiracje
Chłodnik z pieczonych buraków 192

kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki

Stare Gary
Sałatka z kaczką, pieczonym burakiem i musem z awokado 147

sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę(...)plastry. Awokado powinno być miękkie i ciemnozielone. Obieramy je, wkładamy do kielicha blendera, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy szczyptę soli, serek i miksujemy. Na talerzach układamy rukolę, następnie buraki z szalotką, plastry kaczki, mus z awokado i posypujemy uprażonym słonecznikiem

Smakowity Blog Kulinarny