pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:28/72)

Barszcz ukraiński 181

wody. Włączamy gaz i zagotowujemy, następnie wyłączamy i zostawiamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w piekarniku (200stopni) około 1 godzinę. Mięso umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy cała wodą, opłukujemy garnek i mięso. Zalewamy świeżą wodą(...)cienkie plasterki. Podobnie robimy z porem. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy cebulę (można ją opalić przed wrzuceniem), warzywa (bez buraków) i doprawiamy solą, pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy

Kolizje Smaków
Sałatka z karmelizowanym burakiem i bryndzą 186

parze z innym serem i też będzie dobrze. Wszak o dobrą bryndzę tutaj trudno, a to co dorwałam w supermarkecie, po... Sałatka z karmelizowanym burakiem i bryndzą is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Sałatka - szpinak i buraczki w sosie musztardowo-miodowym 196

średniej wielkości buraki 100 g sera koziego (pleśniowego) sól, pieprz sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardowy francuskiej 1 łyżeczka miodu Buraki umyć, odciąć końcówki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180°C (aż buraki będą miękkie). Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki. Szpinak umyć, osuszyć. Na brzegu

Ugotować
Doniczka i zioła to zupa wesoła - podsumowanie akcji 207

świeżych ziół. Ale mimo to, do akcji i tak powrócę :) Dziękuję tym, które z Was wzięły udział w akcji :) Poniżej lista zgłoszonych przepisów. Smacznego! Na www.durszlak.pl Niezwykły rosół z pieczonego drobiu autorka:  MAgda  | blog:  Silver Teaspoon Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki autorka:  Katarzynka  | blog:  Szczęśliwa kuchnia Żurek z białą kiełbasą(...)Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 157

gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie:Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą

Pasja Smaku
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 157

formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem.  pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane

Niezły Młynek
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 164

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo(...)rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka goździków (w proszku, ja zmiażdżyłam swoje w moździerzu) 1 dojrzały banan zblendowany na papkę Przygotowanie: Wielkiej filozofii tu nie ma: połączyć wszystkie składniki, można mikserem

greenscarf
Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego 161

Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut (aż będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy

Kuchnia Bon Appetit
Jaglane kluseczki z burakiem. 170

orkiszowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sólo ,pieprz Dodatkowo: ser feta ulubiona sałata oliwa z oliwek do skropienia dania Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut . Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w 1,5 szklanki wody około 15 minut na niewielkim ogniu. Buraki

Ladylaura.
Sałatka z pieczonych buraków Hani 148

pieprz do smaku Wykonanie: Buraki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem

kgwjanczewo
Jak zrobić gładki hummus 199

kumin, zatar, sumak, chili, pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado, suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...). Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce.  Czas przygotowania: 10 minut(...)bardzo gładka. Hummus odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Przełożyć na talerz lub do miseczki, polać oliwą, posypać pieprzem cayenne i pietruszką. Podawać z ulubionym pieczywem, surowymi lub pieczonymi warzywami. Pozostałą część przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z pieczonych buraków 309

czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy kwasek cytrynowy ser feta Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy na blasze. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut lub dłużej, jeśli potrzeba- buraki powinny być miękkie. Studzimy. W garnku podgrzewamy bulion z zielem i liściem laurowym. Dodajemy obrane i pokrojone buraki

Czerwona Porzeczka
Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem 177

bardzo smaczne. Chociaż możecie je wykorzystać po prostu jako mięsny dodatek do obiadu, ja postanowiłam Wam zaprezentować pomysł na burgery z łopatką z dodatkiem grillowanego ananasa, buraka i warzyw oraz pysznych, pieczonych w piekarniku frytek z batatów. Gwarantuję, że taki obiad przygotujecie w 30 minut, chyba że skusicie się na upieczenie domych bułeczek do burgerów, które są przepyszne! Czytaj

Pora coś zjeść
Kotleciki buraczane z komosą ryżową 124

włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm Czosnek – 1 ząbek Sos sojowy – 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Mąka – 3 łyżki Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka zawijamy w folię i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Następnie ścieramy go na tarce razem z marchewką i koprem włoskim. Mieszamy z ugotowaną i ostudzoną kaszą, startym imbirem i przeciśnięty

Kuchnia Bon Appetit
Stek z jagnięciny wielkanocny 137

dodatek proponuję pieczone ziemniaki i sałatkę z buraczków . Stek z jagnięciny Składniki: około 1,5 kg steka z jagnięciny 4 ząbki czosnku killa gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Mięso oczyść z błon i usuń kości. Natrzyj utartym czosnkiem, solą i pieprzem. Oprósz pokrojonym rozmarynem. Włóż do siatki do pieczenia, a następnie(...)około 5 stopni. Jeśli więc chcesz aby mięso było medium rare wyjmij na czas z piekarnika. Z wytopionych soków można przyrządzić sos. Podaj stek z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków. The post Stek z jagnięciny wielkanocny appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 199

było niesamowicie aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego

Plate of Joy
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁUSZKIEM 126

Świetna przystawka do obiadu  z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka kminku sól cukier puder 1 kwaśne jabłko ****************************************************  Buraki szorujemy szczoteczką i płuczemy.Pieczemy je w Piekarniku lub gotujemy ,zalewając je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej teflonowym  roztopić masło i dodać drobno posiekaną cebulę , przykryć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego 146

Sezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami. Składniki 12 małych buraków 750 g śliwek węgierek 1 łyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie   Sos : ocet wymieszałem

R'n'G Kitchen
Carpaccio z buraków 170

około 2 plastry) garść roszponki mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo dressing musztardowo-miodowy: łyżeczka musztardy, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, łyżka octu balsamicznego Sposób przygotowania: Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową, pieczemy, aż zmiękną, studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry pokrojone buraczki układamy na talerzu na buraczki wykładamy roszponkę, pokrojoną w kostkę fetę, mieszankę ziaren wszystko polewamy dressingiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ćwikła domowa 151

Zawsze robimy ćwikłę na święta, wychodzi pyszna i nadaje się do pieczonego mięska :D Składniki: 5 buraków 2 lub 3 łyżki chrzanu startego (ja kupiłam chrzan świeżo starty na targu) Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i zetrzeć na drobnej tarce, do miseczki. Następnie dołożyć chrzanu, ja dałam 2, ale dokładamy, aby ćwikła

Moje pyszne gotowanie