pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:203/267)

Gluten - o co tu chodzi? 155

zawierają glutenu: mąka razowa mąka kukurydziana, jaglana, gryczana kasza jaglana, kukurydziana, gryczana ryż, płatki ryżowe makaron ryżowy, pieczywo ryżowe płatki jaglane ziemniaki, mąka ziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata  soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika(...)się zwariować, bo twardo stoję swoimi stopami na ziemi. Powiem wam, że najbardziej będę miała problem z rezygnacją z chleba, bo bardzo go lubię i sama go piekę od lat. Z pewnością nie idę razem z trendami czy panującą modą, to nie jest w moim stylu. Interesuje mnie tylko aspekt zdrowotny, w mojej rodzince pojawił się problem z trawieniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 155

tradycji wywodzi się druga nazwa kolacji wigilijnej – Uczta Siedmiu Ryb, na pamiątkę siedmiu sakramentów, która składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Gatunki ryb i owoców morza różnią się w zależności od regionu, królują przede wszystkim produkty lokalne i sezonowe. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala). Popularne(...)sięgają w tym dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo, czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta wytrawna z łososiem i mozzarellą 149

Pyszna tarta z wędzonym łososiem, prawdziwą mozzarellą i kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra w smaku. Na ciepło po prostu rozpływa się

Gotowanie i blogowanie
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 196

Dzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam

Be Fit Be Strong
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 149

Składniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek

My Culinary Art
ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 240

Kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować

W kuchni Karmel-itki
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 201

smaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem. Irańczycy bardzo lubią miętę pieprzową i wykorzystują ją często w swojej kuchni dosłownie zagryzając ją do mięsa czy ryby. Też mi się to udzieliło i dzisiaj jestem z miętą za pan brat! Dodaję ją do dressingów i sałatek, miksuję w koktajlach. Kalafior i mięta to super kombi. W ogóle(...)różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem z limonki. Dopraw dressing solą. Posyp sałatkę

codojedzenia
Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami 203

Jakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette . Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym

Mama Gotuje
Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella 424

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i

karmelowy
Łosoś z piekarnika 171

Mój dzisiejszy obiad: filet z łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam

Passions hobbies life
Wegańska zapiekanka rodzinna (bezglutenowa) #1 163

dokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz tylko takie przepisy będą się pojawiać czyli pozbawione mięsa, nabiału i ryb oraz oczywiście bezglutenowe. Na początku postaram się przetworzyć już istniejące przepisy na blogu i stworzyć ich wersję wegańską.  Dzisiejsza wersja odnosi się konkretnie do tego  przepisu. Zapraszam :-) * * * Składniki(...)naszej zapiekanki, wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego jasnego, solimy, pieprzymy, dodajemy curry, paprykę słodką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 5. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia (cały czas z termoobiegiem). Możemy udekorować pomidorkami i świeżymi ogórkami.  Smacznego

Kawa z mlekiem
Golonka w piwie (metodą sous vide) 236

temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce.  Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze produkt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy. Naturalne soki są zatrzymane w potrawie(...)mieszamy w miseczce. Mięso wyjmujemy z woreczków, skórę nacinamy nożem.  Golonki nacieramy przyprawami  i wraz z powstałym podczas parzenia sosem przekładamy do żaroodpornej formy, w której będziemy piec golonki. Wlewamy piwo. Golonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60-70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia włączamy górną grzałkę, żeby skórka ładnie się zarumieniła

Kulinarne przygody Gatity
Wykwintny łosoś z camembert i zielonym pieprzem 147

Dzisiaj w piątkowej odsłonie pyszny łosoś. Idealny na obiad jak i na kolację. Przygotowany został na "specjalne zamówienie" i okazał się strzałem w dziesiątkę :)  Mam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 313

Sałatka z jarmużu – prosta i smaczna Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Makaron ryżowy z warzywami Ryba po meksykańsku Glass noodles z warzywami i grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy(...)Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie

Dorota Smakuje
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 212

połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej , sałatki ogrodnika , tureckiej sałatki(...)sałatki z ogórka, pomidora i papryki, do której można też dorzucić sałatę lodową. Albo do sałatki wiosennej z sałaty rzymskiej, pomidorów, ogórków, rzodkiewki i cebulki dymki. Do sałatki z pieczonych buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana.  Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 246

czwartego dnia przygotuj kurczaka! Nie, to taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej(...)kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy do piekarnika

BaRepas

Proponowane wyszukiwania