pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:197/267)

Biała papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem 162

Sezonowa papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można

Mienta blog
Sałatka „łosoś w szuwarach” 164

Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ" 188

"Jesień rozpoczęła się już na dobre, czekają nas zimne dni, długie wieczory i spadek samopoczucia. Jak sobie z tym poradzić? Jedząc śledzie, bo wytwarzają specjalny hormon

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 173

Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na

Bullio
Pieczony placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i chili 193

Uwielbiam to danie, nie mam pojęcia skąd się wywodzi, ale osobiście mogłabym je jeść w każdą sobotę SKŁADNIKI (2 porcje) 250 gr. obranych, surowych ziemniaków 1/4

Kopystką po garach
DOMOWA JARZYNKA / VEGETA BEZ SOLI 452

   Używacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg na weekendowy obiad 118

Ryby są pyszne i zdrowe. Chyba nie muszę do tego nikogo przekonywać, a tego kogo muszę zachęcam do odtworzenia przepisu. A więcej przepisów na ryby na pewno pojawi się w najbliższym czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego(...)masłem. Pstrągi naciąć w poprzek i w powstałe kieszonki wkładamy masełko. Pstrągi dodatkowo nafaszerować farszem z cebuli, czosnku i cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Święta, święta, święta 202

surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła.4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć.5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu.6. Sałatka z tuńczykiem7. Łazanki z kapustą(...)wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :)Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła. W trakcie przygotowań może jeszcze coś zmienię często tak bywa szczególnie, jeśli chodzi o pieczenie. Dom prawie posprzątany, kuchnia przygotowana do działania. Gdy w Wigilię przed kolacją wychodzę z kuchni później już tylko

NA MOIM TALERZU
FOCACCIA ALLA GENOVESE 210

Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria. Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może(...)mąki       300g pokruszonych drożdży 3 szklanki ciepłej wody 50 ml oliwy z oliwek 1 duża łyżka grubozianistej soli morskiej 2 łyżeczki cukru + dodatkowo oliwa do pieczenia ok 100 ml + garść grubej soli morskiej Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez

Z Kuchni Do Kuchni
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 141

Ho, ho, ho! Kolejny przepis świąteczny proponuje się na tegoroczną Gwiazdkę! To chyba pierwszy raz przez te wszystkie lata, kiedy rzeczywiście przed świętami zaczęłam przygotowywać przepisy

W kuchni Karmel-itki
DESER Z AMARANTUSEM I MORELAMI 160

Wakacje, mam wreszcie wakacje! Ostatni egzamin, stres, brak snu, wszystko w końcu wróci do normy. A ja do pracy i do gotowania ;) Musimy to uczcić! Ten

W kuchni Karmel-itki
Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem 216

Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem, podana na bagietkach to wspaniała przekąska na imprezę, a także doskonała pozycja, którą można uczcić tak zwanego “śledzika

Kuchnia Bazylii
Wegetariańskie wrapy/ buritto z łososiem i mango! 163

nadzieniem. Nadzienie takie typowe dla Meksyku to mięso, fasola i, albo ryż, albo frytki. W Ameryce buritto można kupić niemalże ze wszystkim, wersja wege, fit, z różnymi rodzajami mięs, ryb i dodatków mocno odbiegających od tradycyjnej wersji burito.  Sama nazwa "buritto" oznacza osiołek, i jest z tym związana historia Meksykanina o jakże typowym imieniu Juan ;-), który to sprzedawał(...)około 100 g -1 bardzo dojrzałe mango (pomarańczowy miąższ) - 4 garście rukoli - świeża papryka żółta i czerwona, po kilka pasków na tortille - 4 łyżki startego parmezanu - kilka plastrów pieczonego buraka - sos czosnkowy Buraki owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku ( 180 stopni 1,5 godziny) Łososia usmaż na oliwie z oliwek, skrop limonką. Tortille podgrzej na suchej patelni posmaruj

SMYKWKUCHNI
Łosoś i szpinak razem w pakiecie, czyli pakieciki z ciasta francuskiego na romantyczną kolację lub domową imprezę 325

ważny - sama nie wiem, jak te dni lecą mi przez palce... Dziś proponuję danie, które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki(...)kawałki - o tak, jak na zdjęciu. 5. Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę szpinakowego farszu i kilka kosteczek łososia. Zaginamy wszystkie rogi do góry i sklejamy.    6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.   7. Podajemy z plasterkiem cytryny. 8. Smacznego! Goście będą zachwyceni! A jeśli zostanie farsz i kostki łososia, to możemy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pstrąg łososiowy pod kołderką z awokado, mozzarelli i migdałów (danie na podwyższony cholesterol) 124

Wspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)tarce o małych oczkach. W misce łączymy: awokado, mozzarellę, migdały, skórkę startą z limonki. Doprawiamy mieszankę pieprzem cayenne i solą. Filety układamy na blaszce i pokrywamy je zieloną kołderką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pod folią przez 12-15 minut. Później zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy posypane posiekaną pietruszką

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania