Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą(...)łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką
BullioMakaron z sosem z kurka czerwonego czyli pasta e cocci – jedno z najbardziej włoskich dań, prosto z Neapolu czy Sorrento. Co prawda przekazaliśmy Wam już przepis na kurka pieczonego , ale opcja zrobienia z niego sosu do makaronu jest tak samo pyszna. Sos z kurka jest bardzo delikatny, lekki i wręcz wykwintny, choć bardzo prosty w wykonaniu. Makaron(...)czerwonego oczyścić. Czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni rozgrzać oliwę i zbrązowić na niej czosnek – wyjąć go. Na oliwę dodać drobno poszatkowaną papryczkę. Podsmażać minutę. Włożyć na oliwę ryby. Lekko obsmażyć. Dodać wino i odparować. Ryba powinna być już gotowa (usmażona) – wyjąć ją z patelni i odłożyć. Umyte pomidorki przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić
Pociąg Do Kuchnirodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru (na każde(...)Stara legenda z wysp Polinezji Francuskiej głosi, że perła była darem od bóstwa Orala, władcy wojny i pokoju, dla ukochanej księżniczki Bora Bora. Oral stworzył perłę ze wszystkich kolorów ryb i rafy koralowej. Perła powiązana jest z wodą i kobietą (szczególnie spodziewającą się dziecka). Symbolizuje szczerość, uczciwość, niewinność, mądrość i czystość. Perły pomagają w pogłębieniu poczucia własnej wartości
w mojej kuchniSałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis podstawowy na placki z jajek i żółtego sera znajdziecie tu - klik , a ich wzbogaconą wersję tu - klik . Uwielbiam je i dość często robię! Ostatnio mi
Di gotujeSkładniki: 680g łososia, 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ), 1 cebula, masło, 1 i 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, garść koperku. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę
W kuchni u MonikiŁatwe, jak się okazuje, może być jeszcze łatwiejsze. Po co komplikować sobie życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się
W kuchni Karmel-itkizapiekankę z łososiem i makaronem Składniki: 250g. makaronu farfalle (kokardki) łosoś por 200g. śmietanki 30% 125g. mascarpone ser tarty do posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę 30% z mascarpone dokładnie, aby nie było grudek(...)stopni. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanym oliwą z oliwek, wrzuć makaron. Zalej to sosem wraz z łososiem i porem. Posyp tartym serem i pietruszką , aby jeszcze lepiej to wyglądało. Piecz przez 12 minut. Gotowe! Poniżej wrzucam filmik, w którym krok po kroku pokazuję, jak można zrobić zapiekankę z łososiem i makaronem. Zachęcam do śledzenia mojego kanału na YouTubie, na którym wrzucam
RozdomowionaNie mam weny. I już.Czasami przychodzą takie dni, kiedy wena i natchnienie, moi nieodłączni przyjaciele, idą na piwo beze mnie, zostawiają mnie z zupełną pustką
W kuchni Karmel-itkiZnowu, znowu się spóźniłam!Ach, te przeklęte korki![...] Czasem odnoszę wrażenie, że doba jest zbyt krótka. Dwadzieścia czterygodziny nie wystarczą, by zrobic wszystko zaplanowane.Dodatkowe komlikacje (w
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem
Eat me! Fit me!ładny kształt, a panierka jest gładka i smaczna. Składniki na około 15 sztuk (średnica 5 cm ): 500 g wyfiletowanego karpia ( 1,5 kg całej ryby, albo 1 kg wypatroszonej ryby bez głowy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki(...)złoty kolor i odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnym sosem. Zapraszam również na karpia w innej postaci: Karp pieczony - najlepszy Karp w kukurydzianej panierce
Trzeci talerzCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4
kulinarnyJanaciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie(...)majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret,– sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery dojrzewające, wędzone ryby i z dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu.The post Sałatka słoikowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzestępuję z nogi na nogę, chucham w skostniałe dłonie. Obserwuję, jak wypuszczana z usta para, kłębi się i kotłujena mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg
W kuchni Karmel-itki