SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU 158Serniki to chyba najczęstsze ciasta, które pojawiają się na naszym stole. To troszkę paradoksalne, ponieważ jako dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie
W kuchni Karmel-itki
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 260Dzień Dobry!I jak mija Wam, Kochani, tegoroczna Majówka?Mam nadzieję, że wspaniale. Że wypełnia ją radość, uśmiech, zabawa i błogie lenistwo,jak na Majówkę przystało
W kuchni Karmel-itki
I znów ta truskawka. SERNIK Z TRUSKAWKAMI. 235Truskawka, znowu!Zaczął się sezon, ceny spadają (mam na dodatek taniego "dostawcę"),na ogrodzie też już się poczęły pojawiać. Wykorzystuję to w tym roku po całości
W kuchni Karmel-itki
Biała papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem 191Sezonowa papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można
Mienta blog
Sałatka „łosoś w szuwarach” 190Sałatka to bardzo ciekawe połączenie łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna, a do tego efektownie wygląda na talerzu. Składniki
Szalona Kuchnia Eweliny
Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ" 220"Jesień rozpoczęła się już na dobre, czekają nas zimne dni, długie wieczory i spadek samopoczucia. Jak sobie z tym poradzić? Jedząc śledzie, bo wytwarzają specjalny hormon
Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 216Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na
Bullio
Pieczony placek ziemniaczany z wędzonym łososiem i chili 222Uwielbiam to danie, nie mam pojęcia skąd się wywodzi, ale osobiście mogłabym je jeść w każdą sobotę SKŁADNIKI (2 porcje) 250 gr. obranych, surowych ziemniaków 1/4
Kopystką po garach
DOMOWA JARZYNKA / VEGETA BEZ SOLI 484Używacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z
W kuchni Karmel-itki
Pstrąg na weekendowy obiad 160Ryby są pyszne i zdrowe. Chyba nie muszę do tego nikogo przekonywać, a tego kogo muszę zachęcam do odtworzenia przepisu. A więcej przepisów na ryby na pewno pojawi się w najbliższym czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego(...)masłem. Pstrągi naciąć w poprzek i w powstałe kieszonki wkładamy masełko. Pstrągi dodatkowo nafaszerować farszem z cebuli, czosnku i cytryny. Na blaszce układamy pergamin i na nim pstrąga. Pieczemy w temperaturze 190 st C przez 15-20 minut. Połowę ząbka czosnku pokroić w plasterki. W kostkę pokroić cukinię, a w plasterki seler. Wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy czosnek, po chwili
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Święta, święta, święta 239surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę.3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła.4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć.5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu.6. Sałatka z tuńczykiem7. Łazanki z kapustą(...)wyżej, dania, za którymi nie przepadamy zamieniam na nasze ulubione np. kompot z suszu na aromatycznego grzańca :)Pieczenie odbywa się późnym wieczorem, włączam kolędy i do dzieła. W trakcie przygotowań może jeszcze coś zmienię często tak bywa szczególnie, jeśli chodzi o pieczenie. Dom prawie posprzątany, kuchnia przygotowana do działania. Gdy w Wigilię przed kolacją wychodzę z kuchni później już tylko
NA MOIM TALERZU
FOCACCIA ALLA GENOVESE 244Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria. Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może(...)mąki 300g pokruszonych drożdży 3 szklanki ciepłej wody 50 ml oliwy z oliwek 1 duża łyżka grubozianistej soli morskiej 2 łyżeczki cukru + dodatkowo oliwa do pieczenia ok 100 ml + garść grubej soli morskiej Wodę mieszamy z oliwą, drożdżami, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy i część mieszamy z roztworem, następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy przez
Z Kuchni Do Kuchni
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 176Ho, ho, ho! Kolejny przepis świąteczny proponuje się na tegoroczną Gwiazdkę! To chyba pierwszy raz przez te wszystkie lata, kiedy rzeczywiście przed świętami zaczęłam przygotowywać przepisy
W kuchni Karmel-itki
DESER Z AMARANTUSEM I MORELAMI 189Wakacje, mam wreszcie wakacje! Ostatni egzamin, stres, brak snu, wszystko w końcu wróci do normy. A ja do pracy i do gotowania ;) Musimy to uczcić! Ten
W kuchni Karmel-itki
Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem 249Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem, podana na bagietkach to wspaniała przekąska na imprezę, a także doskonała pozycja, którą można uczcić tak zwanego “śledzika
Kuchnia Bazylii