pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:211/267)

Tarta ze szpinakiem i serem bałkańskim 216

uznałam to za dobry znak, bo mogłam choć na chwilę się zdrzemnąć razem z Frankiem. I tak leżąc zaczęłam myśleć... jak wrócą, to odgrzeję im rosół. Mam rybę, ryż i fasolkę szparagową, ale nie wiem czy wystarczy dla wszystkich. A jutro poniedziałek, nie lubię jak w poniedziałek nie mam obiadu (najlepiej jak zostaje coś z niedzieli). I do pracy muszę(...)jeśli jest zbyt sypkie i nie chce się zagnieść - dodajemy więcej śmietany.  Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st. wypełnienie: 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła  sól, pieprz

bistro mama
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 227

Z ciekawostek -  NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest

W kuchni Karmel-itki
Kofeinowa SŁONA WODA 182

śniadania są wartościowe i pożywne, zachwycają bogactwem kolorów i form. Nasz pomysł na lekki lunch czy wieczór na kolację z przyjaciółmi to menu, w którym przeważają świeże warzywa, ryby i mięsa..." [źródło: hoteltesta.pl ] _______________~_______________ Jest to restauracja przyhotelowa , zlokalizowana w zacisznej i spokojnej części Dolnego Sopotu , w bezpośrednim sąsiedztwie morza i zaledwie 10 minut piechotą od Sopockiego Monciaka . 55 kroków - tyle(...)Słona Woda" , lub rozgrzewająca herbata zimowa . Przyznaję, że tarta dyniowo-orzechowa spełniła moje najśmielsze oczekiwania! Z doświadczenia i własnych eksperymentów kulinarnych wiem, iż dynia jest niekoniecznie wdzięcznym warzywem przy pieczeniu słodkości. Musi być w odpowiedniej oprawie zapodana i stosownie zaakcentowana, aby całość nie wyszła mdła i mało wyrazista. Tutaj dynia została podkreślona dodatkiem kwaskowatej pomarańczy oraz orzechów i całość idealnie

Grunt to przepis!
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 227

delikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet(...)skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta i zdrowa

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepszy do kiszenia – garnek hermetyczny z kamionki 182

Kiszone ogórki, kapusta… ach ja nie wyobrażam sobie bez nich obiadu. I choć w sklepach są na wyciągnięcie ręki, to od zawsze uważałam, że najlepsze

Słodkie okruszki
PIERNIK Z WIŚNIAMI. 418

Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną

W kuchni Karmel-itki
Papryka faszerowana pstrągiem 163

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem

Pobite gary Barbary
Ptysie francuskie z pastą rybną 170

Macie w weekend gości i brak pomysłu na przystawkę? Polecam ptysie z ciasta francuskiego są naprawdę szybkie, smaczne i efektowne:) Ptysie francuskie z pastą rybną Drukuj

CoolinarniePL
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 813

Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna  jako uzupełnienie szwedzkiego stołu

Kulinarne przygody Gatity
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 159

Dzisiaj przepis na pysznego karpia po Toruńsku, czyli nic innego jak staropolski przepis na karpia w wersji light. Jednak zamiast gotować karpia z jarzynami,  ja

Kulinarne Fantazje Marioli
BURGERY BURACZANE. 199

Orzechy spadają na dach garażu przy każdym mocniejszym powiewie wiatru. Zakładam znoszone trampki i z małym koszykiem pędzę, by je pozbierać. Skryte w żółknącej już trawie

W kuchni Karmel-itki
Czas na wielkanocną...CYNAMONOWĄ BABĘ DROŻDŻOWĄ. 220

Praca w ciastem drożdżowym sprawia mi ogromną radość i przyjemność.Jest ono plastyczne, foremne i dość przyjazne. Z łatwością też idzie z niegowyczarować fenomenalne słodkości, jak

W kuchni Karmel-itki
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 173

blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych(...)pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 - 60 minut (do czasu, aż papryka będzie miękka). Smacznego

W kuchni Katie
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 191

blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych(...)pokruszony ser feta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. 3. Odcinamy wierzchołki papryki, wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy papryki farszem, przykrywamy “czapeczką” z ogonków. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 - 60 minut (do czasu, aż papryka będzie miękka). Smacznego

W kuchni Katie
Langos - prawdziwy placek po węgiersku czyli jak Jara Cimrman wymyślił czeski fast food 150

podrzędnych barach w towarzystwie pierogów z paczki jako placek po węgiersku, gdzie węgierska jest tam chyba tylko papryka :)  Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś(...)budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang - długo, tak długo jak stali

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania