pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:309/417)

Paprykowe kotlety mielone 172

indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego sól ok. 100 ml oleju do smażenia Paprykę i chili (bez nasion) pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do malaksera. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem. W trakcie(...)chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe Pieczeń ze śliwkami na kanapki

Weekendy w domu i ogrodzie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 225

biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy i zostawiamy(...)koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło lub jako zimną przystawkę. *w opcji z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lahmacun - turecka pizza 202

naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Farsz : W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową(...)stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.  Podawać

Codzienne Gotowanie
Dietetyczna lasagne/ zapiekanka 232

Oleofarm 3 łyżki otrębów owsianych, mielonych firmy Kupiec 3-4 łyżki gęstego jogurtu 1 cebula 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra czerwona papryka oraz inne przyprawy według upodobań do smaku Sposób przygotowania:  Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy(...)około 5 minut żeby ciasto zgęstniało po tym czasie znów miksujemy ciasto i połowę wylewamy na spód żaroodpornego naczynia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy około 10 minut, aż ciasto się zetnie (nie powiem konkretnie ile czasu i w jakiej temp. bo mam tu piekarnik gazowy bez termometru;/) na upieczone ciasto wykładamy mięso, na które równomiernie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 227

kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru. Przyprawa doskonale komponuje się też z serem paneer (przepis na paneer dostanę niebawem od Dinesha) Podobnie jak ras el hanout(...)każdy gatunek, mogą też być migdały) • sezam • pieprz czarny • kolendra • kumin lub kminek • sól • suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek • suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy, • papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku, • nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon, goździki • przyprawy mielone - cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, • cukier /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy hamburger 175

musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam Wam je w poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się(...)szklanki wody; - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki majonezu; - 1 ogórek konserwowy; - 1 szalotka; - płaska łyżeczka musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 2 spore szczypty słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo: - bułki do hamburgerów ; - czerwona cebula pokrojona w piórka; - pomidor; - żółty ser; Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki

dom-agi.pl
Faszerowane bakłażany 181

pomidorów 4 ziemniaki średnie ugotowane (al dente) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz  3/4 łyżeczki kminu rzymskiego Pół łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii PRZYGOTOWANIE: Z bakłażanów wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Bakłażany i miąższ solimy i odstawiamy.  Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone(...)napełnimy nimi bakłażany. Na wierzchu układamy mozzarellę, świeżą bazylię i posypujemy suszoną bazylią.  Formę smarujemy olejem i możemy podlać odrobiną sosu pomidorowego, żeby nam sie nie przypaliły bakłażany. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30-40 min.                                Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 323

pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram(...)zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY 335

smaku – papryka ostra – do smaku – sos sojowy – do smaku – czosnek – 3 ząbkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek.Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym.Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem ( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyć czosnku granulowanego ).Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się(...)szyi kurczaka.Otwór ma być widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by parujące piwo spływało po mięsie , a nie po szyjce butelki.UWAGA!Piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje , a nie w bardzo widoczny sposób wylewa się z butelki.Całość delikatnie nacieramy olejem.Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 – 80 minut.Czas

Ostra na Słodko
Lasagne z mięsem i cukinią 355

szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała i doprawiamy solą i pieprzem do smaku(...)pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje.   W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, cukinii, połowę  farszu mięsnego i 1/3 sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, plastrami cukinii pozostałym mięsem, makaronem i pozostałym sosem. Naczynie

Niezły Młynek
Kurczak pieczony na ryżu 10289

Kurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję , bo tu możliwości jest wiele i można się tym przepisem mocno pobawić " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)folią . Po upływie 1 godziny , zdejmujemy folię i ponownie podnosimy temperaturę do 180 C , pieczemy jeszcze około 30 minut – kontrolując żeby skórka na kurczaku nie zaczęła się przypalać . Wykładamy na talerze nabierając kurczaka , razem z całym dobrem z pod spodu Smacznego ! Post Kurczak pieczony na ryżu pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
najlepsza pizza na cienkim drożdżowym spodzie 178

chleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec w nim, cienkie placki z drożdżowego ciasta. Teraz taki placek należy jedynie polać oliwą, położyć na nim kawałek pomidora oraz(...)pomidory 300 g  sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do miski

Miód i pieprz
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 241

szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć skórę wykałaczkami tak, aby nam nie wypłynął farsz. Gotowego kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka wytworzonym podczas pieczenia sosem

magiczna kuchnia Kasi
placki z kurczaka wersja I 379

mnie najpyszniejsze. Wariacja z kurczakiem …: placki fajne w smaku, trzeba je dobrze doprawić, gdyż w tym tkwi ich sukces. Zapraszam... SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka  kilka pieczarek ;  2 cebule ;  10 dag żółtego sera ;  2 jajka ;  2 łyżki mąki pszennej,  1 łyżka maki ziemnaczanej ;  2 łyżki gęstej śmietany(...)wszystko ładnie przejdzie smakiem. Smażymy na rozgrzanym oleju na koniec kładziemy na papier by uniknąć zbędnego tłuszczu. Kilka porcji zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu tzn. na papier do pieczenia wyłożyć placki piec 30 min 190stopni

Kubki smaku
Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem 151

sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo : 1 jajko do posmarowania ciasta Mąkę ( na początek 20 dkg ) wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, dodać jajko, śmietanę sól i pokrojone na kawałeczki masło(...)zieleninę i przyprawić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła, nakładać farsz  i dokładnie sklejać.  Układać na natłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem.  Piec w temp. 180 stopni C. przez ok. 15-20 min na złoty kolor

Maślane ciasteczko