łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. 150 g serka jogurtowego, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku, 1 łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło(...)schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na krążki (o średnicy ok. 8 cm) na grubość 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone
Moniki Smakołykicielęca z żurawiną Gotowa rolada cielęca Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 50 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda(...)się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Roladę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim cielęcinę na 30-40 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok. Po upłynięciu tego czasu
Miód i pieprzugotowanego kurczaka Cebula zioła-w dowolnej ilości,u mnie bazylia,mięta i pietruszka Masło - 1 łyżka Papryka świeża - 120 g Szynka - 120 g Telapia -1 sztuka Oliwki - 130 g Kukurydza - 100 g marchew(...)keczupem,dodac cebulę podduszoną ,kurczaka ,pokrojona marchewkę. Z rybą: rybkę umyta i wysuszona posolić ,popieprzyć i lekko podsmażyć na tluszczu.Kawałek ciasta rozwałkować ,ułożyc rybkę ,złożyć ciasto i piec jak pizze. Całość posypać serem .Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220stopni C około 20-25 minut.z tej porcji wychodzą 2 spore pizze...u mnie 2 mniejsze i rybka,niestety
w mojej kuchniklarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół prowansalskich, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku 150 g sera żółtego startego ( może być gouda) szczypiorek do dekoracji Wszystkie składniki znajdziesz tutaj Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło(...)Delikatnie ostudź. Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki farszu, rozprowadź go w jednej linii i posyp odrobiną sera. Zroluj naleśniki i układaj w formie do pieczenia łączeniem do dołu. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem. Jak już wszystkie naleśniki znajdą się w formie, posyp je pozostałym serem. Piecz naleśniki w 180 C przez 15-20 minut
Niezły MłynekPizza, kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadość, że dopadła mnie infekcja, którą nie mogę całkowicie wyleczyć, to jeszcze kłopoty z internetem. Nadrobiłam za to zaległości czytelnicze i trochę odpoczęłam. Do gotowania i pieczenia zbytniego zapału nie miałam, tylko sprawdzone przepisy.Zresztą, jakie bym ciasto nie przygotowała, zawsze słyszę: a czemu nie szarlotka? Oto mój ulubiony zestaw składników, z którego przygotowałam sałatkę. Danie bardzo uniwersalne, które można(...)mini kilka liści sałaty (masłowej, lodowej lub roszponki) 2 średnie pomidory Sos: 2 łyżki majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz i cukier do smaku Z podanych składników przygotować sos. Schłodzić minimum 1 godzinę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Jaka ugotować na twardo, ostudzone i obrane pokroić
Czerwień i błękitcukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn. Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania.Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy.Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy.Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki.Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki około 15-20 minut
Kulinarne przygody Gatitydrzwiach przywitał mnie słowami "Spróbuj, a jeśli będzie dobre, to piecz bułki..." :) "Już się rozpędziłam" prawię mu, ale po spróbowaniu tego sosu nie pozostało mi nic innego, jak pieczenie buł na burgery. Tak powstał pomysł na cykl "Burger w trzech krokach" = sos + buły + 100 % wołowiny z ulubionymi nań dodatkami :) Dziś zaczynamy sosem BBQ, buły upiekłam wg jednego(...)wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę
Delicious TitbitsTo moja kolejna propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki
Ala piecze i gotujekulinarni lubią najbardziej, czyli do gotowania. A gotowanie to zapowiadało się bardzo pysznie, ponieważ do przygotowania w trakcie warsztatów mieliśmy: pieczoną kiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka(...)pracy na naszych talerzach zagościły bardzo smakowite małe dzieła sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy orientalna, z dodatkiem chili, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, świeżego imbiru, galangalu, tajskiej bazylii i świeżej kolendry. Smakowała i pachniała wyśmienicie. Jeszcze raz chciałam bardzo serdecznie podziękować organizatorom warsztatów za tak trafny wybór tematu i oczywiście
Kulinarne przygody GatityKebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład(...)domowego kebaba. Domowy Kebab (Kebab z Kurczaka) - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku (lub ok. 2 starte ząbki) słodka papryka w proszku pieprz dowolne warzywa, m.in.: kapusta pekińska czerwona kapusta ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto: ok. 6 chlebków pitta (np. z tego przepisu => przepis ) olej do smażenia
Słodka Stronarozbijam tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Na rozbitym mięsie układamy umyte i osuszone liście młodej kapusty, a dodatkowo na jeden węższy koniec paski pokrojonej papryki. Całość zwijamy w rulon. Zwinięte mięso owijamy dokładnie (od spodu również) paskami wędzonego boczku. Ja odkroiłam od niego skórę i wycięłam kosteczki, by później nikt ząbka nie stracił :) Lepiej jeśli(...)wcieramy. Zamykamy pudełko i na min, 12 godzin odkładamy do lodówki. 2. Po upływie podanego czasu mięso wraz z przyprawami i tłuszczem przekładamy do rękawa do pieczenia. Zwijamy końce i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 170st C na 90 minut. Po tym czasie rękaw rozcinamy i przypiekamy roladę z każdej strony po ok 10 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladziewielkości brokuła) - 1/2 brokuła - 2 cebule - kilka ząbków czosnku - 2 plastry boczku - kilka pieczarek - 100 g jogurtu naturalnego - ser żółty, wedle uznania - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra - 3 szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej takiego ) Kalafiora i brokuły ugotować al dente (po zagotowaniu wody gotować jeszcze 3-5 minut). Boczek, cebulę, pieczarki, czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanej(...)jogurt, ponownie wymieszać. Cannelloni wstępnie obgotować 3-5 minut w osolonym wrzątku. Do cannelloni włożyć farsz. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym. Jeśli nie jest on doprawiony, przyprawić. Piec ok. 25 minut 220 stopniach. Wyjąć, posypać serem, piec jeszcze 5-10 minut. Przepis brał udział w akcji Pomidorowe inspiracje
Corner With RecipesJaracz Składniki : 4-5 świeżych udek z kurczaka 4-5 ząbki czosnku 3 dkg smalcu sól pieprz czarny mielony 0,5 dkg mielonej papryki ostrej 0,5 dkg mielonej papryki słodkiej 0,5 dkg majeranku 0,5 dkg tymianku 0,5 dkg estragonu 0,5 dkg kurkumy Sposób wykonania : Udka opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć. Ząbki czosnku obrać(...)natrzeć ją także przyprawami. Każde udko ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką
Przepisy i porady kulinarne