pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:315/417)

Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 216

już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiłam szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusiła się około 30-40 minut.  Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  doprawiłam kefirem. Dzięki niemu zupa jest nieco mniej ostra :) "Bulionetka(...)swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Polecam szczególnie mój przepis na sos pieczeniowy, przyrządzany na pieczonych kościach, do którego dodaję smażoną cebulkę - efekt jest po prostu pyszny! Używam Bulionetki również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat

ClauditteMissCooking
Pasztet z czerwonej soczewicy 483

30x10cm.  Składniki: szklanka suchej czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 listki larowe ziele angielskie 3 marchewki cebula 2-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości) 1/4 łyżeczki chili łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka kminku pieprz, sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół łyżeczki curry 2 jajka masło do smażenia Soczewicę płuczemy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, listki(...)powstania jednolitej masy. W tym momencie możemy spróbować nasz pasztet, jeśli jest zbyt słabo doprawiony, można to naprawić ;) Mój jednak po dodaniu tylu przypraw był dość ostry ;) Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy do niej masę i wyrównujemy. Obstukujemy o blat lub deskę, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Pieczemy w 200 stopniach przez 40-50 minut. Wierzch pasztetu powinien być

Czerwona Porzeczka
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 215

garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) obsmażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju (zamknięcie porów). Przełożyć do dużego garnka, zalać(...)mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Jesienny pieczony udziec

Pociąg Do Kuchni
Burger wołowy z warzywami bez buły 120

Burger wołowy z warzywami bez buły, czyli prosty, pyszny i sycący obiad. Można go zrobić w wersji ze świeżymi warzywami lub z pieczonymi. W opcji numer dwa fajnie sprawdzą się frytki warzywne . Ja dziś przygotowałam dla Was wersję ze świeżymi warzywami. Najważniejsze w tym posiłku jest to, aby zadbać o jakość mięsa wołowego i kupić je z jak najlepszego(...)osób z insulinoopornością i zaburzoną gospodarką cukrową. Składniki (1 porcja): 120g mięsa mielonego wołowego najwyższej jakości, 2 ząbki czosnku, garść sałaty rzymskiej, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej papryki, garść zielonych oliwek, 1 pomidor, 1/2 cebulki, 1 ogórek kiszony, szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki. Sposób przygotowania Najpierw wymieszaj mięso z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie z powstałej masy uformuj

Natka Pietruszki
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 245

gram mielonej wołowiny - 400 gram pomidorów - 125 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki natki pietruszki  - 60 gram anchois - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę siekamy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Po chwili dodajemy wołowinę - smażymy aż zrobi się brązowa (jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu z lodówki albo na nierozgrzaną patelnię(...)jogurt, jajka i gałkę. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą. Umieszczamy w nim połowę makaronu, następnie połowę farszu, ponownie makaron, ponownie farsz. Zalewamy całość przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.  Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego! ;) Zainspirowane: "Potrawy z makaronu" wydawnictwa Olesiejuk

Życie zamknięte w smaku
Chili con carne 233

zbyt ostra :) Składniki: ½ kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu Cayenne ½ łyżeczka Curry ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ szklanki wody 2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki oliwy Do garnka lub patelni z przykrywą wlewamy oliwę. Gdy zacznie(...)można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili con carne z chlebem i gorącą herbatą, co sprawia, że danie nie jest takie ostre. Gdy popijamy zimnymi napojami piecze mocniej :)  Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height

Smakowy Raj
Tarta z chorizo i cukinią 298

kręci się wokół 2-3 głównych składników i odpowiednio doprawionej mieszanki śmietany z jajkiem. Jeszcze bardziej uwielbiam hiszpańskie chorizo, które nadaje potrawie charakterystycznego smaku. Lubię je w parze z papryką. Tym razem jednak w lodówce czekała cierpliwie na swój dzień cukinia.Składniki:na ciasto155g mąki pszennej typ 4055g soli110g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna farsz170g kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę(...)jedną kulę. Wyjąć na blat posypany mąką, wyrobić rękami przez 30 sekund. Zawinąć w przezroczystą folię i zostawić na noc w lodówce.Blachę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i obciążyć np. fasolą, w przeciwnym razie brzegi ciasta mogą odkleić się od papieru i opaść podczas

W kuchni wieczorem
Domowe Hamburgery 281

jajkoodrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1-2 cebulesałata (np. masłowa, lodowa)ketchupmajonez Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem(...)puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe

Słodka Strona
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 224

niej grama mąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola Formę do tarty posmaruj masłem, międzyczasie rozgrzej piekarnik(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika.  Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów.  Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek

Z Kuchni Do Kuchni
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 246

odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut (aby drożdże zaczęły 'działać')  Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Kolejno na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, odrobinę kurkumy, słodkiej papryki i świeżo zmielonego pieprzu oraz zimne kawałki masła. Rozcieramy je palcami z mąką aż do najdokładniejszego połączenia (czynność tę można wykonywać siekając nożem). Następnie do rozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając(...)ostrym nożem na cztery, dość równe kawałki(jak na zdjęciu).  Paluszki smarujemy białkiem, z każdej strony oprószamy solą morską i pieprzem kajeńskim kładziemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia(pomiędzy każdym zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy, gdyż delikatnie rosną) i pieczemy od 15 do 20minut - do delikatnego przypieczenia i złocistej barwy.    Dip serowy: 100ml śmietanki

Symfonia Smaków
C - Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung 247

Wiecie już, że królują u mnie szybkie dania. Co prawda akurat w  kuchni już drugi dzień  rośnie zaczyn na ciasto, które piec będę dopiero za 5 dni (chlebek watykański - słyszeliście o takim?:), ale to jest absolutny wyjątek, rzekłabym - wypadek przy pracy - standardowo realizuję dania w kwadrans ( + ewentualne pieczenie/duszenie/gotowanie/ ale to już się robi samo;), tym bardziej teraz(...)łyżki sosu sojowego ·         curry ·         przyprawy mielone: curry, imbir, papryka ostra i słodka, pieprz, sól ·         oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente.Mięso pokroić, doprawić przyprawami, wrzucić na rozgrzaną oliwę i zrumieni , dodać żółtą fasolę i dusić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 202

kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło kościa i go usunąć. Nie jest to trudne, wystarczy chcieć. Rozłożyć mięso na płasko i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Na koniec obsypać z dwóch stron suszoną bazylią. Na każdym płacie mięsa rozłożyć pokrojone drobno suszone pomidory i plasterek mozzarelli. Zawinąć płat mięsa tworząc roladkę. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby(...)tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 252

zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu(...)łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Pół szklanki wody mieszamy z sosem sojowym i zalewamy nią gołąbki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy ok. 40 min. w 190°C, 10 min. przed

Moniki Smakołyki
Tak mi rób......Chwilo Trwaj! 206

okazało całkiem niepotrzebnie, bo ciasto samo wyskoczyło z patelni (możecie to zobaczyć w tym filmiku).  Powiem Wam, że tak mi się spodobało pieczenie, że potem poleciały skrzydełka, tu piekłam już z pokrywką, a nóż może pokrywka nie wytrzyma takiej temperatury i tu znowu dała radę. Dalej nie miałam do czego się przyczepić. Żadnego haka, nie dobrze. Cóż, więc zaczęłam(...)samą patelnię jak mój ulubiony Ramsey i smażę to co on i tak jak on - cudownie. Podjarana byłam na maxa :) Tu sprawdziłam coś jeszcze, bo w pierwszej kolejności usmażyłam paprykę z bazylią, którą podałam do steka, czas naglił, więc po wyłożeniu papryki na talerz musiałam szybko usmażyć stek, więc wyrzuciłam paprykę na talerz, gorącą patelnię przetarłam ręcznikiem  papierowym, potem

Blondynka Gotuje
Placki ziemniaczane po węgiersku. 200

paprykę pokrojoną w kostke, marchewke również w kostke. Dorzucić ziele i liśc laurowy, dusic na małym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie ( czyli po ok. 50min) doprawić do smaku mieloną papryką , solą i pieprzem. Dodać także zmiażdżone ząbki czosnku. Gulasz należy mieszac co jakiś czas w trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy(...)łyżki gęstej śmietany 18%, dzięki temu zabiegowi masa ziemniaczana nie ciemnieje. Na patelni rozgrzać ok 2-3 łyżki oleju. Ale ilość oleju zależy od wielkości patelni. Ja placki piekłam na małej patelni do "pankejków" Na rozgrzany olej wkładamy porcje masy , wyrównujemy i pieczemy az uzyskają złoty kolor. Po tym czasie przewracamy na drugą strone i postępujemy tak samo. Zawsze pierwszy

Radość kipiąca uśmiechem.