Część sosu odparuje i płyn powinien zgęstnieć, mięso które przypiecze się z wierzchu z powrotem pokryjemy sosem, to co było w sosie – lekko się przypiecze. Sprawdzamy widelcem po godzinie pieczenia czy mięso już daje się łatwo podzielić na nitki. Jeśli macie bardzo duże kawałki, może potrzebować jeszcze kilkunastu dodatkowych minut. Odlewamy z naczynia sos do miseczki, a mięso rozszarpujemy dwoma(...)Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki soli 2-3 czubate łyżeczki papryki wędzonej ostrej Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenserwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi. Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej, u mnie Mąka Szyma nowska tortowa, ty p 450 200 ml wody(...)Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety
Szefowa kuchniKlopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe(...)jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego, vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki tartej, w smaku i w konstystencji nie zauważyłam różnicy dlatego nie podaję tych
NA MOIM TALERZUszklanki mąki 3 łyżeczki suchych drożdży (12g) + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek farsz: ok. 400g kapusty kiszonej mała cebula łyżka oliwy pieprz, sól, kminek, papryka słodka Przygotowanie: Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży(...)nałożyć około 2-3 łyżki farszu a następnie zamknąć (zwinąć i skleić w palcach) brzegi formując pożądany kształt np prostokątny. Takie gotowe porcje układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach około 1 cm. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości, zetknięcia się bułeczek) na około 40 min. Następnym etapem jest posmarowanie jajkiem i posypanie małą ilością kminku
Tagebuch po polskuwszystkie przyprawy wymieszać z posiekaną główką czosnku i olejem (ja daję gdzieś pół szklanki oleju, ale robię to na oko). Przypraw dać dość sporo, uważać jedynie na czerwoną ostrą paprykę, której dać zdecydowanie najmniej. Pokroić cebulę. Cebulę i marynatę dodać do mięsa, dokładnie razem wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2h. Mięso podsmażyć do zarumienienia. Wyłożyć(...)wody. Po tym czasie najlepiej samemu ocenić czy mięso jest miękkie. Mąkę rozrobić z zimną wodą (pół szklanki). Mieszając wlać do żeberek. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180stopni i piec jeszcze ok.15minut. Smacznego
W kuchni u Monikidrożdży w kostce - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 2/3 szklanki mleka - 50 g oliwy Zioła i ziarna do obtoczenia, ja użyłam: - sezam - słodką paprykę - curry - szczypiorek Przygotowanie : Zaczyn: drożdże rozkruszyć do dużego kubka i dodać cukier, wymieszać i poczekać 2 minuty aż będzie płynny, następnie dodać łyżkę mleka i ciepłe (ale nie gorące) mleko i zostawić(...)podsypać ciasto mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę, nie musi być pełno, bo chlebek i tak urośnie, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni
zdrowa vege kuchniajakości mąki żytniej 1/4 szklanki mąki ryżowej 20 ml oleju słonecznikowego 1 jajko duża szczypta soli szczypta pieprzu szczypta kurkumy Mus: pół awokado, pokrojone na drobną kostkę 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki 10 ml śmietany 18% 2 jajka 2 cebulki dymki pokrojone(...)marchewki po upieczeniu liście kolędry do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszać wszystkie składniki. 2. Zagnieść ciasto 3. Wyłożyć ciasto na tortownicę 4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem 5. Podpiec ciasto Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników Mus: 1. Ubić białko na sztywno 2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy
KreatywnePinylaurowy 4-5 sztuk 3-4 grzybki suszone smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę odcedzamy, jeśli jest długa kroimy i zalewamy wodą i odstawiamy. 2. Żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem i podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor z każdej strony. 3. Podsmażone żeberka odstawiamy na bok i na pozostałym tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. 4. Odcedzamy kapustę(...)brytfanny wyciągamy połowę kapusty. Na pozostałej układamy warstwę żeberek i przykrywamy resztą kapusty. 7. Pieczemy w piekarniku 1,2 – 1,5 h w 180 C. Po tym czasie sprawdźcie czy mięso jest miękkie. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniaczkami. Mniam… The post Żeberka w kapuście appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiaminut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej zalanych wrzątkiem i odsączonych), 2 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki (można zastąpić musztardą), skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie), suszony tymianek i oregano, jajko, sól i pieprz do smaku, olej d smażenia. Przygotowanie: Oczyszczoną polędwicę posypać solą, pieprzem i ziołami(...)położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut. Pokroić w plastry, podawać na ciepło
SzczyptaSmaQZachęcam do skorzystania z tego przepisu: Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1 jajko - 1/2 łyżeczki: soli, zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, ziół prowansalskich. - 20g droższy - 50ml oliwy z oliwek Wykonanie: Drożdże włożyć do szklanki zalewamy do 1/4 wysokości mlekiem, zasypujemy łyżką mąki i pół łyżeczki cukru wymierasz i odstawić do wyrośnięcia(...)ciepłe miejsce na ok 30min. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch polewamy odrobiną oliwy i do smaku posypujemy solą lub makiem. Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min, ale on nie jest wysokiej jakości więc w lepszych po takim czasie możemy mieć wiór, a nie chleb :P Wiec proponuje
Tanio szybko zdrowoparu minutach doprawiamy je pieprzem i solą, a następnie gdy pieczarki wypuszczą już wodę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy (papryką,pieprzem,solą lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka) i smażymy na patelni.2. Sos:Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, nie mieszamy. Dopiero gdy dodamy mleko zaczynamy mieszać tak długo(...)zdjęciu) i odrobinę solimy:Następnie wykładamy usmażonego kurczaka:Później pieczarki z cebulą:Na koniec wykładamy resztę ziemniaków i polewamy to wszystko sosem beszamelowym:4.Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wykładamy i zajadamy ;) A tu ode mnie przyjemna dla ucha pioseneczka ;) Udanego tygodniaMichał
Gotuj Z MuzykąJesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka... To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)Chlebek jaglano-dyniowy Wilgotny, bezglutenowy, naturalnie słodki. Bez białej mąki i cukru. Świetny pomysł na wykorzystanie dyni! M I E J S C E V Pieczona owsianka z bananem i cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E IV Rustykalna tarta owsiana
Kuchnia Ellieokoło 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i pieprz do smaku tarta bułka do wysypania blaszki foremki aluminiowe do pasztetu Przygotowanie Seler, cebulę i marchewkę zetrzeć(...)Całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Jeśli pasztet ma być kremowy masę można zblendować. Aluminiową foremkę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Pasztet rozłożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny, wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Z blaszek wyjmować po całkowitym wystudzeniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1/2 opakowania makaronu ze szpinakiem do lasagne opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 5 łodyg selera naciowego puszka kukurydzy laska kiełbasy 200 ml śmietanki 30% cebula 2 ząbki czosnku papryka ostra, imbir, pieprz biały, gałka muszkatołowa sól, pieprz Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na tłuszczu. Wrzucamy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich(...)warstwę warzyw. Na to układamy makaron i następną warstwę warzyw i tak postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa musi być warzywna, bo w przeciwnym razie makaron zrobiłby się twardy. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w 180 stopniach. Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym
Pyza i Surówkazdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula pieprz sól pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonego czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na połówki. Golonkę ponacinać bardzo ostrym nożem, a następnie posypać i natrzeć(...)naczynia żaroodpornego razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przelać też ciesz z garnka. Wierzchnią część skóry i mięsa posmarować lub polać połową łyżki miodu. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut. Obrócić mięso i posmarować połową łyżki miodu. Piec pod przykryciem dalsze 20-30 minut (długość pieczenia zależy od piekarnika
Weekendy w domu i ogrodziemarchewki 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 1 płaska łyżeczka curry (opcjonalnie) przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli garść słonecznika i maku do posypania Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, gotujemy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy przez 15-20 min, mieszając(...)dusimy przez kilka minut. Dodajemy pozostałe starte warzywa i przyprawiamy. Zawartość patelni mieszamy w misce z soczewicą. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy. Przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 60 minut. Najlepiej przestudzić przed pokrojeniem
Przepysznik - BLW i nie tylkomilionera nakarmić żeberkami. Sprzedam wam patent na żeberka idealne. Potrzebujemy: 2 kg mięsnych żeberek główkę czosnku 3 duże cebule 4 łyżki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1 łyżka ostrej papryki 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 goździki 1 gwiazdkę anyżu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki soli kilkanaście ziarenek pieprzu cytryna pokrojona w grube plastry Na glazurę(...)upływie tego czasu żeberka wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem, mieszamy składniki glazury i smarujemy nią żeberka. Jeśli nie mamy możliwości grillowania, to rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy żeberka około 30 min. Na tym tłuszczu co się wytopi można odsmażyć młode ziemniaki Smacznego! Post 50 twarzy żeberek z grilla pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenblasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowane bochenki naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły.Chlebki piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 40 - 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze(...)konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejskasztuki. Ciasto. 225g mąki pszennej 10g drożdży 1/4 łyżeczki cukru 60ml letniej wody 1 łyżka oleju 2 łyżki jogurtu 1/2 łyżeczki soli Nadzienie. 130g mięsa mielonego 1/3 papryki czerwonej 1 pomidor 1 cebula 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze(...)czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraPrzygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną(...)być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była krucha
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim
Marder&Marder Manufacturewody, odcedzić. W ten samej wodzie gotować strączki fasoli lub groszku, od zagotowania 2 minuty. Piersi kurze umyć, osuszyć i pokroić na podłużne paski. Doprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kurkumą. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej ostra dodajcie chilli. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kawałki mięsa i cebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko(...)górę porwać mozzarellę. (Jeśli nie macie buliony warzywnego, można wymieszać kostkę warzywną w 150 ml wody) Przykryć naczynie i wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 210 C i piec 35-40 minut. Podawać gorącą, smacznego
Kuchnia Pokoleńpełnoziarniste lub naleśniki - 100g serka śmietankowego (lub odpowiednik sojowy) - 12 plastrów salami (lub odpowiednik sojowy) - 8 plastrów sera (lub odpowiednik sojowy) - sałata - liście szpinaku lub rukoli - 16 oliwek z papryką - 2 ząbki czosnku - pieprz - 16 wykałaczek Serek śmietankowy przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z pieprzem. Każdą tortillę smarujemy czosnkowym serkiem, kładziemy kilka(...)parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka Pieczarki faszerowane kaszą
Be Fit Be Strongróżyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć(...)boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec 10 min w 200 st. następnie dodać 5 łyżek wrzącej wody i piec 1 godzinę i 20 min w 170 st. W połowie czasu przewrócić kurczaka i warzywa na drugą
moj przepis naciecierzycy 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka otrębów pszennych 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cebuli granulowanej 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu sezam do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI (skład: Pomidory granulowane (32%), cebula, sól morska jodowana, czosnek(...)dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie trzeba było dosypywać więcej mąki, a ciasto nie kleiło się do wałka kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem posypujemy sezamem i lekko dociskamy ziarenka żeby przykleiły się do ciasta pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni, na złoto-brązowy kolor
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę w kostkę i dodajemy na patelnię. Czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy i dodajemy do farszu. Dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i przesmażamy przez(...)nadadzą odpowiedniej mocy :) Rozgrzewamy suchą patelnię. Tortillę składamy na pół i kładziemy na mocno rozgrzanej patelni. Możemy ranty docisnąć palcami, tak aby roztapiający się ser ładnie skleił nam boki. Pieczemy przez chwilę do momentu aż tortilla się zarumieni. Odwracamy na drugą stronę. Quesadilla kroimy na trójkąty i podajemy z sosem jogurtowym Smacznego
Taste TherapyLista składników: 350 g mąki ½ kostki drożdży ½ łyżeczki cukru sól 2 małe posiekane cebule 300 g mielonej jagnięciny 4 łyżki orzeszków pinii szczypta cynamonu i mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki papryki pieprz 1 żółtko 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią Opis wykonania: Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto(...)brzegi ciasta. Ciasto chwytamy na brzegach w trzech miejscach i nad nadzieniem zagniatamy je, aby powstał trójkąt, a w środku mały otwór. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym żółtkiem i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 15 minut
Smakowity Blog Kulinarny