Składniki: -7 dużych ziemniaków -paczka/pęczek szpinaku -pół słoika suszonych pomidorów -3/4 opakowania fety -2 średnie cebule -kilka łyżeczek masła -przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, chili cayenne, bazylia, papryka słodka Ziemniaki dokładnie wyczyścić szczotką. Gotować tak długo, aż będą półtwarde. Ziemniaki ostudzić pod zimną wodą. Przygotować farsz: podsmażyć cebulkę, dodać szpinak, suszone pomidory. Poczekać aż szpinak się poddusi, następnie(...)pieprzem, bazylią. Następnie należy wypełnić je farszem, dobrze uciskając, aby jak najwięcej się zmieściło. Przykryć czapeczką. Wziąć kawałki folii aluminiowej, lekko skropić olejem/oliwą, zawinąć w tę folię ziemniaki. Piec w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 220˚C. Jeśli pieczemy na grillu może to trwać krócej/dłużej, w zależności od temperatury i tego czy pieczemy niżej czy wyżej
Corner With Recipessuper. Składniki: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 1 żółtko duża szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 100 g sera koziego twardego sól morska pieprz młotkowany z kolendrą ( Kamis) 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego Alpro ) Sposób przygotowania: Składniki na ciasto(...)spód ułożyć pokrojone w plasterki warzywa i ser. Zalać masą jajeczną (jogurt wymieszany z mlekiem i jajami porządnie doprawiony do smaku solą i pieprzem z dodatkiem kolendry). Quiche piec w temperaturze 180 stopni przez ok.40-45 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgroszek/ 1 jajko ½ szklanki zmielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu po ½ łyżeczki majeranku, słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru. ½ cebuli sól do smaku 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu/zmiażdzone ziarenka/ 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: -Soczewicę ugotować do miękkości , odcedzić i zmielić(...)niewielką ilość płatków lub mąki i poniwnie wymieszać. -Wilgotną ręką formować owalne kotleciki ,delikatnie obtoczyć w otrębach i lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na 20-25 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu
Zakamarki mojej kuchnimniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy z zamrażarki, odstawiamy na 5 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)tartę), polewamy odrobiną soku z pomarańczy i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Gotowe! :) ~~~~~~~~~~~~~~ ZUPA KREM Z DYNI Z LIŚĆMI SZPINAKU I KREWETKAMI GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ PONCZ Z POMARAŃCZĄ I GREJPFRUTEM
My Culinary ArtDusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy jest dość(...)koniec dodajemy serek topiony, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Ułożenie: W naczyniu układamy farsz ryżowy, zalewamy go sosem. Na sos układamy kurczaka pokrojonego w plastry Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wierzch można posypać startym żółtym serem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkarice with ginger 17. Kolorowy talerz / Colourful veggie plate 18. Jarskie risotto / Non-meat risotto 19. Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20. Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z cornbreadem (przygotowanie ekspresowe), możesz też posypać je grzankami chlebowymi(...)przygotujesz, np. cukinię panierowaną w jajku i bułce tartej, nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs, millet nuggets , white bean or red bean cutlets , tofu with
Qlinarnie i Qlinarniebezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania . Nie ma znaczenia rodzaj kuchni: indukcyjna, gazowa, ceramiczna, elektryczna czy piekarnik, zawsze mamy pewność korzystania z niezwykłych właściwości naczyń żeliwnych. To tyle jeśli chodzi o producenta(...)urok… :) KOCIOŁKOWY GULASZ Z ZACIERKAMI ( Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli
Marder&Marder Manufactureząbków pieprz ziarnisty, 10-15 sztuk sól peklowa, 4 łyżki Dodatkowo vageta, 1 łyżka majeranek, 1/2 łyżki przyprawa do mięsa Knorr, 1/2 łyżki czosnek granulowany, 1/2 łyżki papryka słodka, 2/3 łyżeczki pieprz, 1/3 łyżeczki Przygotowanie Szynkę myjemy, wycieramy do sucha. Obwiązujemy sznurkiem nadając kształt. Do dużego garnka wkładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce(...)osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Następnie odpakowujemy szynkę, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 190st. Gorącą jeszcze szynkę wyjmujemy z naczynia i zawijamy w folię aluminiowa do całkowitego wystudzenia. Możemy pominąć ten etap jeśli chcemy serwować ją od razu
Gotowanie moimi oczamiOdkurzyliśmy nasz szynkowar i porobiliśmy w nim parę rzeczy. Niezbyt często go używamy, zwykle wędliny wędzimy lub pieczemy. Ale szynkowar to fajne urządzenie, warto mieć je w kuchni. Dla tych co nie wiedzą co to jest, wyjaśniamy: to takie niewielkie urządzenie, zwykle walec (ale czasem sześcian) do którego wkłada się mięso (w całości lub w kawałkach), zamyka tłokiem i gotuje(...)parę dni wrzucimy przepis na mortadelę. 900 g karkówki 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 ml wody Karkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy sól peklową, mieszamy
Marder&Marder Manufacturesmażenia farsz ok 200 g opieńków użyłam ze słoika garść grzybów suszonych 1 duża cebula 2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia ser żółty do posypania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni(...)dodając przyprawy. Jak farsz jest jest gotowy, delikatnie go ostudzamy i nakładamy na naleśniki, następnie je zawijając w krokieta. Krokiety układamy w natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy je startym serem. Wszystko zapiekamy ok 20 minut w 200 C Smacznego
Niezły Młynekciasto; 1,5 szkl mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta czerwonej papryki nadzienie; buraki naciowe lub szpinak ok 300-350 g (sparzone) pół szkl mleka pół szkl śmietany 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 150 g sera feta lub typu feta 150 g sera żółtego 2 małe oscypki Ciasto zagnieść, twarde. wylepić formę do tarty(...)żółty i jajko. wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp 180 st ciasto podpiec przez 15 min. Wylać na ciasto masę zieloną z serem, posypać startym na tarce oscypkiem i piec przez
Gotowanie jest łatwekawałek świeżego imbiru, posiekany 100 ml oliwy z oliwek 100 ml soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 garść liści pietruszki posiekane 1 garść kolendry kuskus 200 g kuskus 1 łyżeczka soli 100 g masła, pokrojonego(...)marynaty. Marynaty nie wylewać - odstawić na bok. Podgrzać trochę oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć marchewki, cebulę, owoce, dodać pozostawioną marynatę a na górze umieść perliczkę. Wlać około 400 ml wody. Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie zmniejszyć
Stare Garysiły się zmierzyć, jutro na obiad spróbuję. kapusta włoska szklanka ryżu szklanka ziaren soczewicy 1 cebula 1 jajko pieprz, sól 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki olej do smażenia Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy(...)kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka
Marder&Marder ManufactureDzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula, czosnek i duużo ziołowych przypraw, dodatkowo przecier pomidorowy) - chipsy z selera, oprószone czosnkiem granulowanym, solą himalajską i ziołami, tym razem wyszły bardziej chipsowe niż(...)zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście sa jakieś złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega
pyszne zdrowościorzeszki! idealne przekąska! polecam! :) Składniki: 200g suchej ciecierzycy 1 łyżka oliwy z oliwek ulubione przyprawy, ja dałam: 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu (i wyszedł ogień ;) ) Sposób przygotowania: Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić(...)przyprawy , mieszamy ja włożyłam na kilka godzin do lodówki (żeby uprażyć sobie ją na wieczór ;)) ale to nie jest konieczne wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut (ja na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg), ale tak należy sprawdzać co jakiś czas czy się nie spalają SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby łądnie się mięsko zamarynowało ale nie jest to konieczne) i usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać(...)Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce
Kto ugości moich gości?startego imbiru 1 świeża papryczka chilli 500 g mielonego mięsa sól morska pieprz 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ szklanki ryżu 1 szklanka czerwonej soczewicy 750 ml bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 puszka pomidorów olej Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury(...)soczewicę, smażyć przez ok. 3 minuty a następnie dodać gorący bulion, dynię i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko wymieszać i zagotować. Naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Zapiekankę można posypać świeżymi liśćmi szałwii lub posiekaną natką pietruszki
Mama Gotuje700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą(...)sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania. Smacznego :) R E K L A M A google_ad_client
Smakowy Rajdrobiowy!)1 łyżka koncentratu pomidorowegopół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)pół puszki kukurydzy (również może być więcej)łyżka lub dwie oliwy lub olejuPrzygotowanie farszu:Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno.Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy.W średniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę lub olej. Na rozgrzany olej/ oliwę wrzucamy przygotowane wcześniej składniki i dodajemy(...)Przepis na empanada z kurczakiem. Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz. W piekarniku pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 C. Czy jest już gotowe sprawdźmy patyczkiem, powinno być takie "sernikowe". Empanada możemy podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Smaki Brazyliiprzyprawy:sól, pieprz (według uznania) (ja dałam płaską łyżeczkę soli do gotowania pieczarek i płaską do gotowej masy) majeranek, szczyptatymianek, delikatnie po całej powierzchni masygałka muszkatołowa, 1/3 łyżeczkisłodka papryka, 1/3 łyżeczkikolendra, 1/3 łyżeczkiimbir, do 1/3 łyżeczki (2 sztuki) liście laurowe(3-4 ziaren) ziele angielskie2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie:1. Pieczarki kroimy na mniejsze cząstki, gotujemy do miękkości(...)masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam go potrzymać jeszcze dłużej
Malowane smakiemząbków czosnku-kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-szczypta ziaren kolendry-3 litry zimnej wody Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.W skład warzyw wejdą:-4 marchewki-2 cebule-kilka ząbków czosnku-kilka suszonych pomidorów Marchewkę kroimy w plasterki,cebulę w ćwierćplasterki,pomidory w kostkę,czosnek(...)golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki wody. Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste.Smacznego
Maminek kulinarny