pieczenie - 19054 przepisów (strona:724/1271)

Ghee – masło klarowane 127

oprócz walorów smakowych (orzechowy smak) cechuje się długim okresem przydatności (można przechowywać je przez kilka miesięcy i nie jełczeje) oraz  dobrą palnością. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, pieczenia lub gotowania. Przygotowanie:Dowolną ilość masła (użyłam osełki 375 g) z dużą zawartością tłuszczu i bez soli wkładamy do rondelka z grubym dnem i stawiamy na małym ogniu

Oryginalny smak
Szarlotka z bezą (pianką) 638

Przepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze

Oryginalny smak
Przepiórki w boczku 226

cztery części i włożyć do każdej tuszki. Każdą przepiórkę owinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa), co jakiś czas polewając tuszki powstałym sosem.Smacznego

Oryginalny smak
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 161

malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Gruszki:Do dużego garnka wlewamy wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy(...)składniki razem utrzeć.Upieczone tartaletki wypełniamy przygotowaną masą migdałową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut. Następnie wyjmujemy, postawiamy na każdej gruszkę (lekko dociskamy) i pieczemy około 10 minut.Gotowe tartaletki ustawiamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 154

składników na marynatę. Polędwiczkę dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na 20-25 minut.Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła

Oryginalny smak
Chlebek naan 157

Chlebek naan to indyjski płaski chlebek kształtem przypominający kroplę,  wypiekany w specjalnych piecach tandoor. Niestety w domowych warunkach pozostaje upieczenie go w piekarniku   Naan podawany jest z wieloma potrawami kuchni indyjskiej np. do curry lub kormy. Jeszcze gorące chlebki można posmarować Ghee, będą smaczniejsze.Składniki:2 szklanki mąki pszennej200 ml mleka1 jajko20 g świeżych drożdży2 łyżeczki czarnuszki (lub sezamu(...)godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji. Każdą porcję spłaszczyć, posypać czarnuszką i rozwałkować nadając kształt łzy. Blaszkę delikatnie posmarować olejem i układać na niej chlebki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 10 minut, przewracając je co jakiś czas. Zaraz po upieczeniu posmarować ghee. Podawać póki gorące.Smacznego

Oryginalny smak
Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem 188

Ostatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to kolejny pomysł na wykorzystanie fig, na które sezon niestety już się kończy. Zapiekanka nie jest skomplikowana i  stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu.Składniki:1 większa cukinia2 figi120 g koziego sera100 g śmietanki(...)Płaskie naczynie żaroodporne bardzo cieniutko smarujemy oliwą i układamy w nim na przemian plasterki cukinii i fig, tak aby jeden nachodził na drugi. Całość zalewamy śmietaną z serem i pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Bułki śniadaniowe 216

jeszcze 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę mąki pszennej typu graham. Wyrobione ciasto jest dość papkowate więc bułeczki formujemy mokrymi dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z tej ilości ciasta wychodzi 9 bułek więc układamy 3 rzędy po 3 bułki. Odstawiamy pod przykryciem aż podrosną, jakieś 30 minut do godziny.Podrośnięte bułeczki nacinamy

prawdziwe jedzenie
Jajecznica z papryki na parze 238

każdy inny dzień, w który miałem kuchenkę do dyspozycji, postanowiłem jajecznice zrobić z parowaru.Wymyśliłem sobie, że zrobię ją w papryce. Oczywiście można na folii czy papierze do pieczenia, ale po co iść na łatwiznę. Robiąc na nich należy zrobić tackę, zagiąć boki z każdej strony do góry, żeby przez otwory w tacce parowaru zawartość nie uciekła.   Jako

Parowar Faceta
Biszkopt z truskawkami 189

Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretkaNajprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mini tarty z kurczakiem 395

kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym.Tarty piekły się około 30 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pizza z szynką i pieczarkami 172

idealnie z nami współpracuje, następnie  smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i na wierzch ziołami. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 i pieczemy ok 10 - 15 min . Jeśli robimy od razu z całej porcji prostokątna blaszkę to pieczemy ok 20 - 25 min. Po wyjęciu wyjmujemy na kratę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z mikrofalki 188

A teraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to  w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane

charlotte gotuje
Coś na śniadanie 131

Już taki przepis jest u mnie dodany , ale napiszę jeszcze raz, ponieważ można jeść to na różne sposoby. Ja akurat wcinam te ciacho (jeśli można

charlotte gotuje
Chleb 148

być konsystencja gęstej śmietany. Odebrać do słoika 3 łyżki (to jest przyszły rozczyn)resztę włożyć do wysmarowanych margaryną 2 blach (napełnić 3/4) i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin. piec 1 godz 15 min (na drugim ruszcie od dołu trzeba piec)Smacznego

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania