pieczenie - 19054 przepisów (strona:732/1271)

Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 260

kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy.Aby zachować okrągłą formę, pieczemy w okragłej tortownicy z wyjmowanym dnem. Ilości podanych składników wystarczyły na około 28 małych bułeczek, z których 20 znalazło sie w tortownicy o średnicy 26 cm. Pozostałe bułeczki upiekły się(...)miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 170°C z termoobiegiem, w międzyczasie poglazuruj bułki. Możesz użyć roztrzepanego jajka z mlekiem. Piecz bułki przez 20 do 25 minut, aż staną się złotobrązowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce. Ciasto parzoneNakładamy nadzienie, patrz pkt 7Układamy w tortownicyWypełniona

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik bernardyński 212

trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami.Ale ogólnie piernik(...)zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi.Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować

Grahamka, weka i kajzerka
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 150

zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem po upieczeniu. W wersji tradycyjnej ciasteczka shortbread składają(...)nimi kładę ciasto, i idealnie je wtedy rozwałkowuję. Jeśli chcesz, możesz ponakłuwać delikatnie ciasto widelcem, w celu dekoracji.Nastaw piekarnik na temperaturę 150 °C. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i od razu pokrój je na paluszki okrągłym nożem do pizzy. Paluszki powinny mieć szerokość około 1,5 cm i długość około

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 314

udany. I jak zwykle, najsmaczniejszy po ostygnięciu, w postaci kromek posmarowanych tylko miękkim masłem...Piekąc chleb pozwoliłem sobie na mały ekperyment, którego wcześniej nie robiłem. Otóż blachę, na której piekłem chleb, nagrzewałem razem z całym piekarnikiem. Kiedy nadszedł czas, otworzyłem piekarnik, wysunąłem blachę, szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb(...)temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia

Grahamka, weka i kajzerka
Serniczki na Halloween z sosem owocowym 219

mikserem na mus i odstawić do całkowitego ostygnięcia.  4. Czekoladę roztopić na parze i przełożyć ją do foliowego woreczka. Odciąć brzeg woreczka (niedużo) i na papier do pieczenia wyciskać czekoladki w kształcie kości (dwa kółeczka, pozioma linia i dwa kółeczka), odstawić do zastygnięcia. 5. Ostygnięty sos owocowy rozłożyć na ser w szklaneczkach. Przy brzegach deseru końcówką łyżeczki

Mała Cukierenka
Tarta z bananami i polewą krówkową 513

wstawić do lodówki na około 30 minut (lub na 15 minut do zamrażalnika).3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Masa krówkowa:4. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać masło i cukier, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień

Mała Cukierenka
Staż w pracowni Zoe Clark 154

dostarczanych przez klienta. Każdy tort był czasochłonny, ale podczas mojej wizytę najwięcej pracy kosztowała nas niebieska karuzela, uff.   Jednak codziennie rano po przyjściu do salonu zaczynałam od pieczenia pysznych babeczek. Moje ulubione były o smaku kokosowo- limonkowym z dodatkiem malibu, z kremem przygotowanym na amerykańskim typie serka „cream cheese”, mniam… Szkoda, że ten serek jest prawie niedostępny

Mała Cukierenka
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 282

bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy lub oleju roślinnegoDodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ...Wykonanie:Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie miksera, dzięki

Taste Of My Day
Kołacz ziołowy z boczkiem 199

postanowiłam zrobić na kolację kołacz ziołowy z boczkiem. Potrzebowałam jednak malutkiej pomocy :* D:* - dziękuję. A poza tym we dwoje gotuje się dużo lepiej :)Przepis zaczerpnęłam z książki "Mała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :)Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy.SKŁADNIKI:CIASTO:200 g maki pszennej100 g masła1/4 łyżeczki soli4 łyżki wodyWYPEŁNIENIE CIASTA

Serce zamknięte w formie pyszności
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 223

Czerwona, 1- Papryka Żółta, 1- Pomidor, 3-4,- Jajka, 3- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/- Włoski ser sałatkowy, - Kukurydza, puszka,- Ziarenka "Piekło Niebo"- Sezam Czarny,- Czosnek Niedźwiedzi,- Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska,- Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia- Masło/Oliwa z Oliwek,- Majonez /u nas domowy/ - Czarny Pieprz do smaku.WYKONANIE:1. Gotujemy Czerwony ryż(...)jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego). " (Opis ze strony: Fresano)Czarny sezam nie wszędzie można dostać, więc... zajrzyj tutaj.Ziarenka Piekło Niebo - Niby nic... a jednak tak wiele. Ta mieszanka sprawdza się idealnie w sałatce. Podkręca smak i dodaje chrupiące elementy, które "piją" zawartość naszej miseczki i leciutko pęcznieją. Efekt - nieziemski

Wypisz Wymaluj
Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie 8090

folią i wstaw do lodówki na 30 minut.Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź.Ubij

Niezły Młynek
Dietetyczne ciasteczka orzechowe 135

wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy z suchymi i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i wycinamy wzory. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy doi piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po tym czasie ciastka przekładamy na kratkę i tam studzimy. W tym czasie robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy

Mango Papaja
Ryba w cieście piwnym 299

Uwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Masło, czyli wiem co jem 103

pozostaje 512 gr. masła.MASŁO jest śmietankowe i smakuje jak masło, a nie alla masło bez śmietany.Polecam. Za litr śmietany płacę 12 zł.Otrzymuję maślankę, którą wykorzystuję do pieczenia chleba i dwa masła po 25 dkg.Zamiast robota kuchennego można użyćzwykły mikser, czy po prostu większy słoik i nim energicznie potrząsać, ale to wymaga wytrwałości.Zamiast śmietany z targu

Pasje Jolki
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 132

cała historia.Po około 2 godzinach wcale nie wykańczającej pracy otrzymaliśmy 3 piękne bochenki chleba. Jak na pierwszy raz świetnie.Z tego ciasta można zrobić bułki.Czas pieczenia wtedy wynosi ok.25-30 minut.SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki