pieczenie - 19054 przepisów (strona:735/1271)

Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 188

mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy z zamrażarki, odstawiamy na 5 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego

My Culinary Art
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 197

udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.   Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami .  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Waniliowo-biszkoptowa babeczka z mikrofali 208

Weekend pod znakiem Wanilii -czas celebrować! Coś bezglutenowego? Nie ma sprawy, dla mnie żaden problem :) Składniki: 2/3 szkl. mąki kukurydzianej 2/3 szkl. mleka 0,5% 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego domowego (jak wspominałam przy  omlecie waniliowym  - przeboleje kupczy) Kilka kropel aromatu waniliowego Migdały do opruszenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku, posypać migdałami

Czarnawisienka
Pomarańczowo-czekoladowe pancakes 180

szkl. soku pomarańczowego 100% Tymbark 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć, ale dzięki kawie jest intensywniejszy smak) Skórka z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Jajko rozbełtać. Połączyć ze wszystkimi składnikami i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce (jeśli nie mamy czasu, można to pominąć, ale gdy "odstoją

Czarnawisienka
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 472

kcal! Łyżka musztardy: 18 kcal Składniki na 4/5 tortilli: 1 jajko 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szkl. mleka 0,5% lub sojowego Sól, pieprz, przyprawy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i polewamy łyżeczką oliwy (możemy rozetrzeć pędzelkiem). Szybkim ruchem wylewamy

Czarnawisienka
Słonecznikowo-migdałowe pancakes 176

łyżki płatków owsianych 2 łyżki płaskie otrębów 1 łyżeczka mąki z amarantusa Jajko 2 łyżeczki migdałów 2 łyżeczki słonecznika łuskanego 2 kopiaste łyżki serka homogenizowanego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na końcówce łyżeczki odrobina sody 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Olej kokosowy Przygotowanie:  Wsypać do miseczki wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Można zostawić na kilka minut do wyrośnięcia

Czarnawisienka
Placuszki z płatków ryżowych 272

dobra.. Same również, niech będzie ;) Składniki: 45 g płatków ryżowych 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko Garść żurawiny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na czubku łyżeczki soda 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego Przygotowanie:  Płatki zalać gorącą wodą do ich poziomu i przykryć talerzykiem. W tym czasie do miseczki wsypujemy mąki, jajko, proszek, sodę

Czarnawisienka
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 293

udać się do Egiptu i w tamtejszej, miejscowej księgarni zakupić przepis na wspomniany wyżej Falafel. Jak tam wyglądał? Szczerze nie pamiętam, ale niedługo zapewne sprawdzę. Są to smażone (lub pieczone) kuleczki z ciecierzycy. Skąd pochodzi? No właśnie. Na Bliskim Wchodzie pojawił się o to spór. Izrael twierdzi, że "to je ich". Jest oskarżony przez Palestyńczyków o kradzież, a z Libanem(...)rozwalą się niestety. Ale smakują tak czy tak normalnie. Jak sobie radzę gdy nie mam "suchej" cieciorki, a mam na nie smaka? Smażę, odsączam i wsadzam do piekarnika. Piekę "na oko" aż będą wyglądały tak jak mają wyglądać. Nadal się rozpadają? Uformuj z tego co wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją. Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje

Czarnawisienka
Omlet kokosowy z owocami 175

przyrządzajmy, dbajmy o siebie - nasz wygląd i zdrowie. Składniki na jeden omlet: 2 jajka (osobno żółtka i jajka) 2 łyżki mąki kokosowej Olej kokosowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka kropel aromatu waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, aromat i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie mieszamy z pianą

Czarnawisienka
Ryżowo-kawowy placek z patelni (bez jajek, nabiału i glutenu) 211

też ominąć. Niżej moja propozycja śniadania: bezglutenowego, bez jajecznego i całkowicie bez nabiału. I alergicy muszą sobie czasem osłodzić życie z rana:) Składniki:  1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki lnu mielonego 2 łyżeczki mleka sojowego w proszku 3 lub 4 łyżki mąki ryżowe 1 łyżka musli bezglutenowego 2 łyżeczki kawy 1 łyżeczka cukru/słodzika Dodatkowo: masło

Czarnawisienka
Amerykańskie pancakes 183

meal" dla odchudzających się :) + kolejna dostawa dżemów od Stovit! Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 jaja 1 i 1/2 jogurtu/maślanki 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli 1/3 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać, jaja roztrzepać, wymieszać z jogurtem/maślanką i pozostałymi składnikami. Dodać masło. Odstawić na co najmniej 20 minut do lodówki. Smażyć

Czarnawisienka
Dietetyczne pancakes z kaszy jaglanej 255

Składniki na 8 małych placuszków: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki mąki ryżowej 6 lub 7 łyżek mleka 0,5%, roślinnego lub bez laktozy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Cynamon Żurawina Przygotowanie: Kasze jaglaną (ok.50 g) opłukać, ugotować i odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do miseczki i dodać wszystkie składniki (oprócz żurawiny) i zblendować na gładką masę. Dorzucić

Czarnawisienka
Śniadaniowa tarta z masą jogurtowo-aroniową i jeżynami 177

miksując. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po upływie czasu ciasto wyciągamy, wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Masa serow o-aroniowa: 400 ml jogurtu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu 2 jajka 3 lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 szkl. brązowego cukru(...)kopiaste łyżki dżemu ŁOWICZ z aronii Składniki zblenderować, odstawić na kilka minut. Nadzienie przelewamy na jaglany spód i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Na upieczonej tarcie układamy mrożone jeżyny. Śniadaniowa tarta na instagramie

Czarnawisienka
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie) 267

ostygniętego ciasta wbijamy kolejno po jednym jajku cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdką".  3. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju przy pomocy pędzelka. Na papier wyciskamy ciasto formując gniazdka o średnicy mniej więcej 7-8 cm. Wycinamy kwadraty z papieru tak, aby każde z gniazdek znalazło

My Culinary Art
UFO – Latający talerz. 113

piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej zrobić wszystko, od zupy do ciasta. Możemy ją piec, gotować, robić dżemy i marynaty. Suszone pestki dyni są lubianą przegryzką i dodatkiem do potraw. Dynie "zimowe" należy obrać z twardej skórki i tu przyda się silna ,męska ręka. Dynie(...)Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Chwile przestudzić, wymieszać z żółtkami, a następnie z pokrojoną w kostkę fetą. Napełnić patisona, nakryć „czapeczką”. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC i piec około 45 minut

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania