pieczenie - 19054 przepisów (strona:718/1271)

Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 153

dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia.- Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując

Basia w kuchni
Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą 219

rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone  w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny!Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej, ze teraz są łatwiej dostępne.SKŁADNIKI :kwiaty cukinii ok 10 szt feta pół kostkitymianek 3 gałązki

Basia w kuchni
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 157

ściereczką i zostawić na 2 godziny (może spokojnie być zostawiona i do 4 godzin)- po tym czasie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek- wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia-  posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki  - włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego

Basia w kuchni
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 165

się po kuchni. Więc nie pozostało mi nic innego jak go upiec.Piekłam go 30 minut a zapach unoszący się po domu ciepłego chleba - BEZCENNY! po wyjęciu z pieca nie czekałam ani minuty dłużej, aby ugryźć pierwszy kęs, moje podniebienie szczęśliwe moje obawy kuminu bezpodstawne ! Chleb jest przepyszny a najlepszą recenzją jest , że moje małe córki wcinały(...)około 1 godzinkę. Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki.Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę.Gorące chlebki studzimy na kratce. Chleb jest przepyszny !! i ta nuta tajemniczości co daje kumin polecam

Basia w kuchni
Chleb piwny - wyzwanie 168

Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam

Basia w kuchni
Schab z śliwką 164

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Schab pieczony z śliwą w środku to świetny pomysł na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako wędlina na kanapki dla całej rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla

Marta Gotuje
Racuszki ziemniaczane 397

Składniki :około 0.5 kg ziemniaków ugotowanych3 jajka2 łyżki kwaśnej śmietany1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu szczypta zielonego pieprzu Skworcu sól do smaku szczypta proszku do pieczenia Wykonanie :Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką   i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Racuchy drożdżowe z jabłkami 371

Czasami sobotnie i niedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże, a raczej zawsze staram się je mieć, wówczas robię racuchy z dodatkiem krojonych w plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta

Czerwień i błękit
Andrzejki 2014 - cień wosku 194

mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki.Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.Roladki na jeden kęs.Składniki.20 dag mąki12 dag margaryny4 dag drożdży5 łyżek mleka1/2 łyżeczki cukrusóljajko do smarowaniapapryka ostra do posypaniaNadzienie.Plastry szynki.Wykonanie.Przesianą mąkę posiekać(...)dodać do mąki i wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube

Kulinarny karnet Christophera
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 136

się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest

Poezja smaku
Bułeczki śniadaniowe 166

ubiegłym tygodniu piekłam bułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. PolecamSKŁADNIKI:3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru20 g, drożdży świeżychok. 1,5 szklanka mlekaWYKONANIEZ drożdży przygotować rozczyn(...)blat podzielić na 8  części. Uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Posmarować olejem . Można posypać ziarnem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 5 min i  180 przez 20 min. Bułeczki pysznie smakują  z domową pastą Smaczna pasta z tuńczykaSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Pizza z szynką, oliwkami i serem 187

rozpuszczone drożdże. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.Farsz:250g kiełbasy,3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,3 łyżki oliwek zielonych Serpis,2 cebule

Z miłości do słodkości
Przekąska jaglana 240

oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa dusić pod przykryciem na maśle. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować z warzywami. Dodać siemię lniane, curry, pieprz, sól. Dobrze wymieszać. Masę wlać do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę bez termoobiegu.Podane proporcję są na 2 osób do małego naczynia. Kiedy podwoimy składniki, piec w formie do pasztetów

pieprzny smaczek
Puree z dyni 146

Pure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję

prawdziwe jedzenie
Kruche ciasto na słono 176

garści pestek dyniSposób wykonania :Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę dokładnie nasmarować masłem..Po upływie czasu  spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody  dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko(...)samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania