ciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, formujemy kształt podłużnej foremki (w takiej najlepiej piec), nacinamy tak, aby powstały 4 paski i zaplatamy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)180st i pieczemy ok 40-45 minut
Walijskie Pichceniesię wszystkich składników. Odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy pasek skręcamy, smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze(...)wymieszanym z cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 20 minut
Walijskie Pichceniekostkę usuwając przy tym pestki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pozostałą bazylię siekamy.W miseczce mieszamy:pomidory, cebulę, bazylię i wsypujemy mozzarellę. Piekarnik nagrzewamy do 200st, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą kromkę bagietki moczymy w oliwie z czosnkiem układamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok 5-7 minut, aby się podpiekły. Następnie wyjmujemy i na każdą kromkę
Walijskie PichcenieTakże polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka! Z dżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną - tak jak lubimy :) Składniki: 3/4 szkl. kaszy manny (grysiku) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru pudru 1/2 szkl. mleka szklanki mleka 2-3 krople aromatu cytrynowego 1 całe jajko 1 łyżka oleju do ciasta olej do smażenia Wykonanie
Walijskie Pichceniesparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie| : Ser przekręcić przez maszynkę,przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę, sól i śmietanę. Zagnieść ciasto. Oprószyć je delikatnie mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka a następnie na środku
Walijskie Pichcenieniż zazwyczaj ;) Bo przecież z pączkami i faworkami spotkamy się dopiero w przyszłym roku :( Ujęta za serce pięknymi, wprost artystycznymi zdjęciami na blogu TUTAJ postanowiłam wypróbować przepis na pączki pieczone ... w piekarniku :) No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały
Walijskie PichcenieUwielbiam drożdżowe racuszki. A te są wyjątkowo puszyste i podczas pieczenia rosną jak ... na drożdżach! ;-) Niestety chcąc uwieńczyć na zdjęciu "ich urodę" - złośliwość rzeczy martwych wzięła górę :-( Po zrobieniu 1 zdjęcia okazało się, że wyczerpały się baterie w aparacie, a jedyne zdjęcie jakie zrobiłam - jest poruszone. Następnym razem wymienię je na "lepszy model
Walijskie Pichcenieśmietanowiec to takie ciasto typu: nie chce mi się piec a goście po południu :)) Potrzeba do niego raptem kilka podstawowych ( i tanich) składników, tak więc robiąc takie ciacho nasz budżet domowy nie zostanie nadszarpnięty :)) Poza tym - kolejny jego plus to prostota, którą ja osobiście bardzo cenię w kuchni, zwłaszcza ... jak się pracuje zawodowo i notorycznie brak czasu
Walijskie Pichceniewięcej listkowych warstw będą miały nasze ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut
Walijskie PichcenieNastawiamy piekarnik na 170 ‘C. 2. Orzechy*, płatki, cynamon i miód mieszamy drewnianą łyżką. 3. Wkładamy na papier do pieczenia i pierzemy przez ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszajcie, aby wszystko ładnie się zrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;) 4. Wyciągamy granolę do ostygnięcia
Kitchens Alphabetmiodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju
Czerwona Porzeczkasodę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy twaróg z jajem, łyżką jogurtu naturalnego, łyżką stewii oraz aromatem waniliowym. Do formy (o długości 30 cm, keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 2/3 ciasta, następnie nakłądamy masę twarogową i wlewamy resztę ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 35-40 minut. Po tym czasie studzimy
Mango Papajawłaśnie ;) Smażę pankejki. O, przepraszam! Svelery. Bo to w końcu norweskie drugie śniadanie. 2 szklanki mąki 400ml jogurtu waniliowego 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam
bastalenamną od paru dni. Chrupiąca, ziołowa, polana oliwą z oliwek. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a smak sprawia, że trafia do Waszego stałego, włoskiego menu! Dobrze, to Wy pieczcie swoje focaccie, a ja zmykam do kuchni, bo moja już gotowa! Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej plus do posypania blatu 7 g suszonych drożdży szklanka ciepłej wody(...)silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy morską solą ziołową i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 200-220 st. Ostudzone świetnie smakuje z ulubioną oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchnianowych recept. I tak oto przepis mojej mamy został zmieniony na znalezione w internecie ciasto, które (naprawdę !) nie klei się do stolnicy, ani do niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej
Kitchens Alphabet