pieczenie - 19054 przepisów (strona:712/1271)

Karczek w warzywach 199

marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.   Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 205

razem.   Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C.   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 180

Klops to wspomnienie z dzieciństwa i zawsze będzie się kojarzył ze ŚwiętamiBożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem.Składniki to:-4 ćwiartki z kurczaka-1 kg łopatki-3 marchewki-3 jajka-3 czerstwe bułki-pieprz-warzywko-przyprawa do kurczaka-sól-bułka tarta do panierowania-2-3 ząbki czosnku   Ćwiartki i marchewkę gotujemy(...)stolnicę wysypujemy bułkę tartą.Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem  przez 50 minut.Gotowe.Zapachniało Świętami...Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 161

marchewkę.Uzupełniamy farszem.   Składamy brzegi skórki i zszywamy je. Tak wypełniamy wszystkie skórki.Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.    Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.Kroimy w plastry

Maminek kulinarny
Golonka w warzywach 161

golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki wody.   Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.   Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste.Smacznego

Maminek kulinarny
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 135

szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg masła lub margaryny-1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy lub wanilinowy-drylowane wiśnie z syropu   Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto.   Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy

Maminek kulinarny
Faworki z piekarnika 164

Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.   Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.   Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 10 minut.   Gotowe posypujemy cukrem pudrem.   Kruche, pękające, smaczne a do tego

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 181

agrest, w zależności od upodobańi stanu spiżarni.   Przepis na kruszonkę:-1/2 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-10 dkg margaryny-2 żółtka-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania-szczypta soliWszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.   Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 126

Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy  Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ). Składniki na ciasto

Maminek kulinarny
Ciasto z rabarbarem 131

Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromatZ podanych składników zagniatamy ciasto.   Składniki na biszkopt:-3 jajka-3 łyżki cukru-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki mąki pszennej-2 łyżki oleju-aromatDo tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.    Rabarbar obieramy

Maminek kulinarny
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 170

Warkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.   Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimyi posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.   Boczek podsmażamy na patelni z olejem.   Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę a kiedy(...)temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.   Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Ptysie 151

dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.   Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut.   Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy.   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.   W tym czasie

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 166

zrumienienia.   Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.    Wycinamy prostokąty.   Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.   Smakują wybornie z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
Bliny 155

Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem.   Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.   Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.   Na talerzu układamy dekorację

Maminek kulinarny
Ciasteczka miodowe 167

wychłodzenia.   Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciastona grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek.   Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia.    Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut.   Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania